NIEUWSDynaudio

Dynaudio introduceert Xeo 10, een compacte, actieve, draadloze luidspreker

De Deense luidsprekerbouwer Dynaudio heeft de Xeo 10 aangekondigd, de opvolger van de Award-winnende Xeo 2 draadloze, actieve luidspreker. De jongste toevoeging aan de populaire Dynaudio Xeo-serie heeft volgens zijn bouwer een nieuwe afstemming, een fraaier uiterlijk en nóg betere prestaties. Vanaf begin oktober 2018 ligt hij in de winkel. 

Dynaudio Xeo 10: compact, actief en draadloos

De grootste verandering ten opzichte van voorloper Xeo 2 van het Deense Dynaudio zit aan de binnenzijde van de luidspreker. De 14 centimeter grote MSP-woofer van de Xeo 10 is verder doorontwikkeld voor een nog krachtigere laagweergave en een verbeterde weergave van het uiterst belangrijke middengebied. Feitelijk is de Xeo 10 het kleine broertje van de Xeo 20. Lees ook onze recensie over de Xeo 20.

De nieuwe woofer wordt in de Xeo 10 gecombineerd met de uit de Xeo 2 bekende 28 millimeter grote softdome tweeter. Deze technologie wordt al sinds de oprichting van Dynaudio gebruikt en is in iedere high-end luidspreker toegepast die het bedrijf sindsdien heeft gemaakt. Het frequentiebereik van de nieuwe Xeo 10 loopt van 40 Hz tot 21 kHz. De crossover-frequentie ligt op 5 kHz.

Ook de afstemming van het DSP-filter is gewijzigd. Zo wordt er een nieuwe limiter-techniek toegepast, waardoor de Xeo 10 ook op hoge luisterniveaus optimaal blijft presteren. Ook het frequentiebereik van de tweeter is gewijzigd, waardoor hij nu in staat is nog lagere frequenties weer te geven. Het resultaat is een soepele overgang tussen de midrange/woofer en de tweeter en een verbeterde weergave van subtiele details in het geluidsbeeld. Een verbeterde off-axis response zorgt er bovendien voor dat de luisterpositie niet heel kritisch is. Dit betekent een brede sweetspot en de luisteraar hoeft dus niet precies in het midden te zitten.

 

De Xeo 10 maakt, net als de Xeo 2, voor de behuizing gebruik van een composietmateriaal dat beschikt over unieke akoestische eigenschappen. Het fraaie, geborsteld aluminium frontpaneel biedt een solide basis voor de drivers. De afstandsbediening is nu van hetzelfde type als bij de Dynaudio Xeo 20 en Xeo 30. Met deze nieuwe afstandsbediening kan zowel de Xeo 10 zelf, als de optionele Dynaudio Connect (die nog meer ingangen en draadloze functionaliteit biedt) bedienen.

Uiteraard biedt de Xeo 10 weer alle voordelen van de Xeo 2, zoals directe ingangen op de Master-luidspreker (optisch digitaal, analoog cinch/stereo en 3,5 millimeter analoog), een 'soft touch' bediening bovenop de luidsprekers en de mogelijkheid om de luidsprekers met een schakelaar aan de achterzijde aan te passen aan de akoestiek van de ruimte waarin ze geplaatst worden.

De Xeo 10 heeft net zoals zijn voorganger Xeo 2 een 65 Watt versterker voor iedere driver (dat is dus 2 x 65 Watt per luidspreker) en is leverbaar in wit (met een geborsteld aluminium frontpaneel en grijs luidsprekerdoek) en zwart (met zwart geborsteld aluminium frontpaneel en zwart luidsprekerdoek).

Otto Jørgensen, Product Manager bij Dynaudio, vertelt: “I’m amazed at how much performance we managed to get out of the Xeo 10. The Xeo 2 was so good… but the team in Dynaudio Labs has surpassed itself. To get this kind of power and finesse out of such a small, convenient speaker is nothing short of astonishing.”

Ondersteuning van 24-bit/96kHz bestanden, bluetooth aptX en de mogelijkheid de Xeo 10 te combineren met de Dynaudio Connect maken de Xeo 10 volgens Dynaudio tot een van de meest flexibele compacte luidsprekersystemen op de markt.

Dynaudio Xeo 10: prijs en leveringsinformatie

De Dynaudio Xeo 10 is vanaf 1 oktober 2018 leverbaar in witte of zwarte uitvoering en heeft een adviesverkoopprijs van 1.500 euro per paar.

MERK

EDITORS' CHOICE