NIEUWS

Video afspelen vanaf vinyl? Supersense blaast de technologie nieuw leven in

Rob Nijman | 30 september 2018 | Fotografie Fabrikant

Analoge video op lp's encoderen en afspelen alsof het 1973 is? Ook dat is binnen het grotere plaatje van de vinyl revival niet langer beperkt tot de geschiedenisboeken. Het Oostenrijkse Supersense is bezig om ook de techniek om video aan vinyl toe te vertrouwen een tweede leven te geven.

In de jaren 60 en 70 was video op vinyl in opkomst, geloof het of niet. Het originele idee om bewegende beelden op een vinylschijf te zetten is zelfs al veel ouder dan dat, alhoewel het daadwerkelijke proces om dat mogelijk te maken pas halverwege de jaren 60 begon. Je leest er in dit interessante artikel meer over. In een wereld zonder Betamax en VHS hadden we er wellicht meer over vernomen...

Supersense VinylVideo

Terug naar Oostenrijk, waar Supersense het op zich genomen heeft om de verouderde technologie van het coderen van analoge video op vinylplaten opnieuw een plekje in de markt te geven. VinylVideo is een techniek ontwikkeld door de in Wenen gevestigde kunstenaar Gebhard Sengmüller in de jaren '90. Onderaan dit artikel vind je er een fraaie infomercial van. De techniek is nu door Supersense in een converterbox gestopt die het mogelijk maakt om speciaal geproduceerde VinylVideo-platen af te spelen op een standaard draaitafel en televisie. Techmoan heeft de moeite genomen om dat in onderstaande video uit te leggen:

Het oorspronkelijk gebruik van de techniek van Sengmüller was vooral in kunstinstallaties, slechts een handvol platen ging daadwerkelijk naar verzamelaars. Supersense ziet meer mogelijkheden en schakelde platenmaatschappij Subterrania in om alvast vier speelklare vinylplaten te introduceren; van Motörhead, The Courettes, Reverend Beat-Man en Frankie Stubbs.

Daarnaast heeft het bedrijf wetenschapper Martin Diamant ingezet om de bestaande technieken in de eigen laboratoria verder uit te werken, waar een productiefaciliteit het mogelijk maakt vinylrecords in de opnamestudio te snijden. Supersense: "Dat opent de mogelijkheden van nieuwe visuele ervaringen evenals een terugkeer naar een meer direct verhaal. Met zijn ongeëvenaarde charme biedt VinylVideo de mogelijkheid om de kunst van substantiële representatie terug te brengen naar de televisie in zijn oorspronkelijke vorm."

 De converterbox van Supersense werkt ongeveer zoals een phonoversterker, die het audiosignaal van een VinylVideo-opname versterkt en opsplitst in video- en mono-audiosignalen. Het resulterende beeld is korrelig en beperkt tot een zwart-witfoto. De video op een VinylVideo wordt opgeslagen als een stereosignaal en niet als het gebruikelijke videosignaal. Daarom heb je deze converterbox of audiovisuele phono-voorversterker nodig, die als een 'vertaler' fungeert tussen platenspeler en tv. 

Meer achtergrond vind je op de website, vinylvideo.supersense.com.


EDITORS' CHOICE