NIEUWSMarantz

Mogen we nog eens voorstellen: Marantz KI Ruby

Rob Nijman | 13 september 2018 | Marantz

Marantz viert het veertigste jubileum van Brand Ambassador Ken Ishiwata met twee zeer speciale KI-Ruby componenten in gelimiteerde oplage: de SA-KI Ruby sacd-speler en PM-KI Ruby versterker verschijnen in een gelimiteerde oplage van 1.000 stuks per product. De nieuwe componenten zijn te herkennen aan een lasergegraveerde kopie van Ishiwata's handtekening en een 'Ruby'-motief bovenop het frontpaneel.

Dat zal voor oplettende lezers en/of Marantz-fans geen nieuws meer zijn, want we schreven er in het voorjaar al over na de introductie op High End München. Daarnaast kun je het gloednieuwe speelgoed van Ken Ishiwata komend weekend bij Stassen beluisteren, en volgende week op de XFI Audioshow. Desalniettemin wilden we de combi nog eens wat uitgebreid bekijken, voordat we volgende maand een stevige review van Jamie publiceren.

Ken Ishiwata

Sinds zijn aantreden bij het bedrijf in 1978 is Ken Ishiwata het hart van de ontwikkeling van het Marantz-geluid. Hij staat aan het hoofd van het team dat verantwoordelijk is voor de meest geliefde producten van het bedrijf. Hij introduceerde daar onder meer het idee van 'Special Edition' tuning: componenten van een nog hogere kwaliteit aan een bestaand product toevoegen om de prestaties verder te verbeteren. Hij ontwierp natuurlijk ook de reeks 'KI Signature': sacd-spelers en versterkers die zeer geliefd zijn onder enthousiastelingen.

Ishiwata is zonder twijfel één van de bekendere personen in de wereld van hoogwaardige HiFi. Niet alleen vanwege zijn liefde voor muziek, maar ook dankzij zijn bijzondere demonstraties van Marantz-producten aan bezoekers van internationale audio-evenementen en het feit dat hij altijd overal te vinden is. Hij was het hart van het team dat werkte aan de paradepaardjes, de SA-10 sacd-speler en PM-10 versterker. Deze componenten vormen samen de 'New Reference' klasse van Marantz.


Marantz KI Ruby

Nu volgt dus de KI Ruby-reeks, met twee modellen compleet nieuw ontworpen vanuit jarenlange ervaring op het gebied van sacd-spelers, dac's en versterking. De SA-KI Ruby speelt niet alleen zowel sacd's en cd's af, maar heeft ook meerdere digitale ingangen, zoals een usb-ingang om verbinding te maken met een computer. Bovendien verwerkt het apparaat digitale audio met Marantz’s gepatenteerde single-bit ‘Marantz Muscial Mastering’; hierdoor kan de analoge output via een simpele laagdoorlaatfilter worden uitgestuurd.

De PM-KI Ruby versterker is een geheel analoog ontwerp met een voorversterkerfase met hoge resolutie die gebruik maakt van propriëtaire HDAM-technologie. Het apparaat is verder voorzien van een krachtige schakelende eindversterker. Deze versterker levert 2x 100 W (8ohm) en 2x 200 W (4ohm) en is afgeleid van de kenmerkende PM-10 versterker. Behalve de LINE-ingangen gebruikt de versterker het onlangs ontworpen Marantz Musical Premium Phono EQ-circuit met laag ruisniveau en zowel MC- als MM-mogelijkheden voor moderne draaitafels.

De SA-KI Ruby is opgebouwd rondom een in-house ontwikkelde SACDM-3 sacd-mechanisme dat speciaal voor audio is ontworpen. Hij combineert alle 35 jarige kennis en innovatie over digitale audio van Marantz. Het nieuwe mechanisme kan sacd's, cd's en compilaties op cd-rom of dvd-rom afspelen. Bovendien is de SA-KI Ruby voorzien van een asynchrone USB-ingang die alle formaten tot PCM/DXD 384 kHz/32bit en DSD 11,2 MHz aan kan. Marantz Musical Mastering versterkt alle inkomende digitale signalen naar single-bit DSD 11,2 MHz voor nauwkeurigheid en zuiverheid. Zo kan de analoge uitgang door een enkele low-pass filter worden aangedreven. 
Alle digitale ingangen zijn geïsoleerd om ruis van aangesloten bronnen te blokkeren. Bovendien bevat de speler een nieuwe analoge uitgangsfase met Marantz HDAM-SA2-technologie en een lage uitgangsimpendantie. 

Marantz SA-KI Ruby in een notendop

Nieuwe ‘pure audio’ SACDM-3 transport voor sacd's, cd's, en cd-/dvd-rom 
• Marantz Musical Mastering up-sampling en conversie voor ultieme signaalzuiverheid
• Geïsoleerde digitale ingangen om ruis van aangesloten componenten te blokkeren
• Nieuwe analoge uitgangsfase met HDAM-SA2 voor levendige details en dynamiek

Marantz produceert al bijna zeventig jaar geweldige versterkers en de kennis die hierbij vergaard is, is gebruikt voor de nieuwe PM-KI Ruby. Net als de SA-KI Ruby is hij compleet nieuw gebouwd en afgestemd door een team onder leiding van Ken Ishiwata. Hij bevat een volledig discreet faseontwerp. Dit ontwerp combineert een voorversterkerfase met hoge resolutie, met Marantz HDAM-technologie en zijn eigen aparte ringkerntransformator, en een schakelende voorversterkersectie die 100 W per kanaal aan 8 Ohm of 200 W per kanaal aan 4 Ohm kan leveren.

Naast lijningangen bevat de versterker voor vinylweergave het innovatieve Marantz Musical Premium Phono EQ-circuit, dat is afgeleid van de kenmerkende PM-10. Zo maakt hij optimaal gebruik van de moderne MC- en MM-elementen. Dankzij de combinatie van zijn Current Feedback-technologie, nieuw ontwikkelde breedbandcircuit, het HDAM-SA3-circuit en een nieuwe lineaire volumeregeling en elektrisch volumesysteem levert hij een krachtige, heldere en optimale dynamiek.

Marantz PM-KI Ruby in een notendop

100 W per kanaal aan 8 Ohm, 200 W per kanaal aan 4 Ohm
• Volledig analoog ontwerp met Marantz Musical Premium Phono EQ voor vinylweergave
• Volledig discreet tweetrapsontwerp met voorversterker met hoge resolutie en schakelversterker met hoog vermogen
• Afzonderlijke voedingen voor voor- en vermogensfase voor signaalzuiverheid

De Marantz SA-KI Ruby en PM-KI Ruby zijn verkrijgbaar vanaf het einde van deze maand, in een beperkte oplage van duizend genummerde stuks (500 zwart en 500 goud) met certificaat van echtheid. Ze zijn apart verkrijgbaar voor € 3.999,- met vijf jaar garantie. 

MERK

EDITORS' CHOICE