NIEUWSSony

Sony DMP-Z1 en IER-Z1R: ultieme draagbare hifi bling-bling -UPDATE-


Sinan Kökbugur | 16 oktober 2018 | Fotografie Fabrikant | Sony
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 14 augustus 2018

Het Japanse Sony heeft de DMP-Z1 aangekondigd, een draagbare muziekspeler met uitstekende specificaties en een zeer stevig prijskaartje. Wie alles uit de nieuwe DMP-Z1 wil halen, zou volgens Sony de nieuwe IER-Z1R moeten kopen, een in-ear hoofdtelefoon die ook op de bovenkant van de markt mikt. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat, onder andere een vergulde volumeknop.

Wij hebben reeds op 14 augustus 2018 geschreven over de nieuwe producten van Sony in de Signature-serie. Sony heeft de prijzen voor de Benelux bekend gemaakt  en vanaf volgende maand zijn de producten daadwerkelijk leverbaar, reden waarom wij ons eerdere nieuwsbericht hieronder hebben bijgewerkt.

Sony DMP-Z1: duurste draagbare muziekspeler op de markt?

De nieuwste toevoeging aan Sony's Signature-serie van high-end-producten is een mooi stukje big-money hi-fi bling-bling. Wel eens gehoord van de NW-WM1Z, Sony's 3.300 euro kostende vergulde Walkman uit 2016? Voor wie dacht dat draagbare muziekspelers niet duurder konden worden, heeft Sony zojuist de DMP-Z1 onthuld. De prijs voor Nederland is 9.000 euro en voor zover wij weten is Sony's DMP-Z1 de duurste draagbare muziekspeler ooit gebouwd (ja, we laten eventuele door Italiaanse of Franse modehuizen gepimpte versies even buiten beschouwing).

De DMP-Z1 heeft een 3,1-inch aanraakscherm. De bovenplaat is gemaakt van spiegelend aluminium en voorzien van aluminium bedieningstoetsen. De echte aandachttrekker is natuurlijk de vergulde, analoge, roterende volumeregelaar.

Uiteraard wordt de speler geleverd met volledige hi-res ondersteuning en DSD-compatibiliteit tot 11,2 MHz. Binnenin bevindt zich een hoofdtelefoonversterker van hoge kwaliteit, dubbele Asahi Kasei Microdevices AK4497EQ DAC's en een analoog versterkergedeelte.

Apart is het feit dat de DMP-Z1 kan worden gevoed via het lichtnet of via het onafhankelijke batterijsysteem van de speler, dat vijf afzonderlijke batterijcellen gebruikt om zowel de digitale als de analoge schakelingen van de speler van stroom te voorzien. Een volledige lading zou genoeg moeten zijn voor ongeveer tien uur muziekplezier indien sprake is van een bitrate tot 128 kbps. Als hi-res wordt afgespeeld tot 24-bit/96 kHz zou de accu circa negen uur moeten kunnen spelen.

Er is 256 GB aan ingebouwde opslagruimte beschikbaar, met de mogelijkheid om dit uit te breiden via dubbele micro SD-kaartsleuven. USB Type-C-verbindingen en een bluetooth-ontvanger  (inclusief aptX HD ) zijn ook  ingebouwd.

Sony's DSD Remastering Engine is inbegrepen, waarmee je alle PCM-muziekbronnen naar DSD 5.6MHz kunt converteren. De speler heeft zelfs een nieuwe Vinyl Processor-functie, waarvan Sony beweert dat ze “het akoestische fenomeen dat uniek is voor het afspelen van vinyl opnieuw kan creëren, zoals de resonantie van de toonarm, het kleine oppervlaktegeluid en het rijke geluid van de vibratie door akoestische feedback van de luidsprekers naar de luidsprekers". Klinkt interessant, maar hoe het in de praktijk werkt kunnen we nog niet zeggen.

Sony IER-Z1R: bijpassende prijzige in-ear hoofdtelefoon

Een goede muziekspeler verdient een goede hoofdtelefoon en Sony heeft dan ook een bijpassende in-ear hoofdtelefoon gelanceerd genaamd IER-Z1R. De Nederlandse prijs is 2.200 euro.

De IER-Z1R maakt gebruik van Sony’s hybride drivers, dieeen dynamische driver van vijf millimeter, een twaalf millimeter dynamische driver met magnesiumlegering en een Balanced Armature driver van hetzelfde materiaal combineert. Het frequentiebereik loopt door tot 100 kHz. 

De buitenste behuizing is gemaakt van Zirconium-legering en omvat frontplaten met een opvallend Perlage-patroon. Sony levert 13 verschillende pasvormen mee. Kabels met een gebalanceerde aansluiting van 4,4 millimeter en standaard aansluiting van 3,5 millimeter worden meegeleverd.

Sony DMP-Z1 en IER-Z1R: prijzen en leveringsinformatie

De IER-Z1R ligt vanaf november 2018 in de Benelux in de winkel voor een prijs van 2.200 euro. De DMP-Z1 komt niet in de winkel te liggen. Dat is kennelijk te duur. Voor een bedrag van 9.000 euro is hij op aanvraag leverbaar.

EDITORS' CHOICE