(Gesponsord artikel)ARTIKEL

ADV: Glasvezel versus de kabel, wat is momenteel de beste keuze?

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van FWD.

Bij het afsluiten van een internetabonnement, of het alles-in-1 pakket (Internet, Tv en telefoon), is het mogelijk om dit geleverd te krijgen door de wat ouderwetse kabel, of door het innovatieve glasvezelnetwerk. Beide vormen hebben zo hun eigen voordelen. Om u een weloverwogen beslissing te laten maken leest u de verschillen in dit artikel. Er zijn namelijk veel verschillen: Internetsnelheid, de kosten, televisie kijken en het aanbod hiervan.

Vrije keuze van aanbieder versus beperkt aanbod

Bij kabelinternet is de keuze uit aanbieders vrij beperkt, veel aanbieders die het netwerk beheren bieden ook de diensten aan. Het kan voorkomen dat de beheerder van het netwerk zelfs het monopolie in handen heeft in een bepaalde regio. Bij glasvezel is dit anders, het glasvezelnetwerk is een open netwerk. Een open netwerk betekent dat iedere aanbieder van het netwerk gebruik kan maken en zijn diensten kan aanbieden in iedere regio. Hierdoor kan de consument veelal uit een breed scala van aanbieders kiezen, wat natuurlijk in het voordeel is van de consument.

Internetsnelheid

Glasvezel is gemaakt om hoge snelheid te leveren en hierdoor zal het beste glasvezelabonnement altijd sneller zijn dan iedere andere vorm van internet. Hierdoor zullen grootgebruikers en bedrijven er baat bij hebben om een glasvezelabonnement af te sluiten. De snelheid van een gemiddeld internetabonnement geleverd door de gewone kabel ligt tussen de 20 mbps en de 100 mbps en dit is ruim voldoende voor gebruikers die weinig internetsnelheid nodig hebben. Glasvezelabonnementen beginnen bij een snelheid van 50 mbps en kunnen oplopen tot wel 500 mbps, waar de gewone kabel vaak niet hoger komt dan 200 mbps.

Het grootste verschil zit hem niet in de download snelheid, maar juist in de uploadsnelheid. Bij glasvezel zijn deze twee factoren gelijk terwijl bij de gewone kabel downloaden velen malen sneller gaat dan uploaden. Het uploaden van foto’s, video’s en andere bestanden gaat bij dezelfde downloadsnelheid bij huizen met een glasvezelkabel vaak tot wel 10 keer sneller dan bij huizen met de gewone kabel.

Verschillen tussen de kosten

De kosten tussen glasvezel en de gewone kabel verschillen weinig. Wanneer je kiest voor een alles-in-één pakket dan krijg je bij een glasvezelabonnement met 50 mbps internetsnelheid dezelfde kosten als bij een kabelabonnement met dezelfde snelheid. Echter wanneer je een abonnement via de kabel kiest met een lagere internetsnelheid kun je wel goedkoper uit zijn dan met glasvezel.

Internet en de toekomst

Hoewel de kabel op het moment vele malen vaker wordt gebruikt dan glasvezel, blijkt uit onderzoek van https://www.internetvergelijk.nl dat de toekomst toch echt bij glasvezel internet ligt. Ieder jaar weer wordt er meer data verzonden en hierdoor is een hogere internetsnelheid nodig. Grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Ziggo rekken de levensduur van de kabel continue door de internetsnelheid te verhogen. Echter komt dit rekken in de nabije toekomst wel tot zijn einde, waardoor glasvezel internet de boventoon zal gaan voeren in het bedrijfsleven. Voor consumenten zal de kabel nog lang een goede optie zijn.

Dit artikel kwam tot stand in opdracht van internetvergelijk.nl.


EDITORS' CHOICE