NIEUWS

Quad-raad gaat draaitafels van Perpetuum Ebner distribueren

Het Nederlandse Quad-raad dat onder andere de producten van de Britse merken Audiolab, Castle en Mission in Nederland distribueert, heeft laten weten de distributie op zich te nemen van de draaitafels van het Duitse Perpetuum Ebner. Het portfolio omvat vijf modellen: PE800, PE1000, PE1010, PE2525 en PE4040. Alle modellen worden geleverd met een element van Ortofon en zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar.

Perpetuum Ebner: Duitse draaitafels sinds 1911

De geschiedenis van het Duitse Perpetuum Ebner begint in 1911, in welk jaar Josef Steidinger het merk Perpetuum opricht. Het bedrijf fuseert in 1936 met het bedrijf van een andere Duitser genaamd Albert Ebner en de bedrijven gaan samen verder onder de naam Perpetuum Ebner. Na twintig jaar is Perpetuum Ebner een grote fabrikant met 1.500 werknemers. In 1971 komt een fusie met het eveneens Duitse Dual tot stand en als gevolg daarvan verdween de merknaam Perpetuum Ebner.

Het lijkt erop dat Perpetuum Ebner uit de slaapstand is gehaald want onder leiding van zakenman Wolfgang Epting wil Perpetuum Ebner weer hoogwaardige producten in de markt gaan zetten. De eerste nieuwe draaitrafel is de PE4040 en die is op de High End audiobeurs van 2015 aan het publiek getoond. De productie vindt nog steeds plaats in de Duitse plaats St. Georgen im Schwarzwald.

Perpetuum Ebner: portfolio van vijf draaitafels

De PE800 is het basismodel. Een gelijkstroommotor en snaaraandrijving drijven het 25 millimeter dikke aluminium draaiplateau van drie kilogram aan. De arm is van aluminium en is standaard voorzien van een element van Ortofon type 2M Red.

De PE1000 heeft ook een snaaraangedreven draaiplateau van drie kilogram maar dit draaiplateau is gemaakt van polyoxymethyleen (POM). Het chassis is twee kilo zwaarder dan het chassis van instapper PE800. Ook de PE1000 heeft een element van Ortofon type 2M Red, maar de arm is gemaakt van koolstof. Naast uitvoering in zwart of wit behoort notenhout en de kleurstelling oranje en grijs tot de mogelijkheden.

De PE1010 heeft een sub-schassis en een synchroonmotor die het drie kilogram zware aluminium draaiplateau aandrijft. Volgens Quad-raad tilt het element van Ortofon type 2M Blue de PE1010 naar een hoger afspeelniveau.

De PE2525 is ook een sub-chassis model met snaaraandrijving en een aluminium draaiplateau van drie kilogram. Ook de PE2525 is voorzien van een 2M Blue van Ortofon en is verkrijgbaar is rood-zwarte en wit-zwarte uitvoering. Volgens de fabrikant is de PE2525 een combinatie van de PE1010 en de topmodel PE4040

De PE4040 is het huidige topmodel en is ook een sub-chassis model. Het draaiplateau is nog dikker en zwaarder en het Ortofon’s MC Quintet Black haalt alle details uit de groef van de plaat. De afwerking in ‘Bird’s Eye Maple’ of Rosewood maakt ‘m tot een lust voor oog en oor, aldus Quad-raad.

Perpetuum Ebner: prijs en leveringsinformatie

Quad-raad heeft laten weten dat het basismodel net geen 1.000 euro kost. De prijzen van de andere modellen zijn niet officieel bekend gemaakt, maar in een Nederlandse webwinkel zagen wij een prijs van 2.200 euro voor de PE1010, 2.600 euro voor de PE2525 en 3.700 euro voor het topmodel PE4040. Dit zijn geen officiële prijzen maar het geeft wel een indicatie van de prijsklassen waar de diverse modellen van Perpetuum Ebner zich in bevinden.

 


EDITORS' CHOICE