REVIEW

The Bee Gees

Dr. Longbeard & Marja | 24 juni 2002

This is where I came in
One Night Only
The Bee Gees tales of the Brothers Gibb

Een feestje voor de fans en onderdeel van de muzikale opvoeding voor ieder ander.

De DVD “This Is Where I Came In” ( Dolby stereo/4.3 /150 mins) vertelt het verhaal van de gebroeders Gibb beter bekend als the Bee Gees. Met veel familiefilmpjes, foto’s, anekdotes en commentaar van o.a. Robert Stigwood wordt al snel duidelijk dat van jongs af aan muziek het allerbelangrijkste voor ze was.

Barry, de oudste van de drie werd geboren als tweede kind van Hugh en Barbara Gibb die elkaar leerden kennen tijdens een dansavond in Manchester waar Hugh Gibb met zijn band optrad. Daarna volgde de tweeling Robin en Maurice.

Door de filmpjes en de verhalen op de DVD krijg je een indruk van hun jeugd in Manchester. Vader altijd op zoek naar werk en de jongens volop bezig met het maken van muziek geïnspireerd door ondermeer de Everly Brothers, zingen en het uithalen van kattenkwaad. Hun moeder dacht vaak dat de radio speelde maar al vanaf 6 en 9 jaar ontdekten de drie broers hun gave om driestemmig te zingen en oefenen deden ze vanaf toen waarbij ze in iedere stad altijd de beste wc’s zochten; “want dat galmt zo lekker”.

Het eerste optreden voor publiek gaven ze in het plaatselijke filmtheater waar voor aanvang van de film de mogelijkheid werd gegeven te playbacken op je favoriete plaat. Bij de Bee Gees liep dit anders omdat Maurice op weg naar het theater de plaat die ze wilden gebruiken liet vallen en “vinyl brak in die tijd nietwaar” dus zongen ze maar zelf. Vervolgens optredens in clubs, zo jong als ze waren, en tijdens de pauze op het plaatselijke autocircuit waar Bill Gates, nee niet die ene maar een disjockey, besloot ze verder op weg te helpen hetgeen resulteerde in de eerste tv optredens.

Ondertussen waren het natuurlijk gewoon kinderen en met name Robin hield er van hier en daar de boel letterlijk in vuur en vlam te zetten. Moeder Barbara wist meestal wel wie de dader was als de brandweer uit moest rukken. Het vriendelijke doch nadrukkelijke advies van de plaatselijke politie dat het beter was wat verder op te gaan kijken resulteerde in emigratie van de familie naar Australie.

Onder begeleiding van veel muziek en commentaar van de heren zelf volgt de DVD hun carriere van succes, dieptepunten, comebacks en sex drugs en rock and roll.
De special features bevatten ondermeer de clip van “This Is Where I Came In” en een foto galerij van niet alleen de gebroeders maar ook van elke hoes van hetgeen er ooit van hen samen of solo is verschenen. Daarnaast een hele serie anekdotes waar als voorbeeld in “On the Ledge” wordt verteld dat de gebroeders Gibb ondanks hun hoogtevrees besloten toch maar over de balkonrand van het Intercontinental hotel in Parijs op zo’n 500 ft hoogte heen en weer te wandelen en in het voorbijgaan een vrijend paartje in een andere kamer opmerkten waarvan de dame in kwestie niet wist wat ze zag. Toevallig zaten ze de andere dag gezamenlijk in het vliegtuig hetgeen Barry de opmerking ontlokte “ Hi, darling nice to see you with your clothes on”.

Na de geschiedenis van de Bee Gees en de muziek op de vorige DVD is de stap naar “One Night Only” (Color/ Dolby 5.1/110 mins) logisch.
Deze DVD is een liveregistratie van het concert dat ze op 14 november 1997 in the MGM Grand Hotel in Las Vegas op cd en dvd opnamen voor een publiek van meer dan 15.000 enthousiastelingen. Extraatje van de DVD is dat er 5 nummers meer op staan dan op de gelijknamige cd.

Deze DVD is een pure registratie, geen extra features dus. Het concert staat als een huis en loopt als een trein en heeft een gastoptreden van Celine Dion die samen met de broers het kippenvel nummer Immortality zingt. De band bestaat uit Matt Bonelli op bas, Stephen Gibb (Barry’s zoon) op gitaar, Alan Kendall op lead gitaar, Steve Rucker drums, Ben Stivers Keyboards en John Merchant offstage keyboards.

En voor de echte Die Hards is er aanvullend het boek met de titel The Ultimate Biography of the Bee Gees. Tales of The Brothers Gibb. Dit bijna 700!!! pagina’s tellende boek geschreven door Melinda Bilyeu, Hector Cook & Andrew Mon Hughes met hulp van Joseph Brenman en Mark Croban, bevat alle overige informatie die je wel of misschien ook niet over the Bee Gees wilt weten. Het volledige familieverhaal, huwelijken, scheidingen, successen, mislukkingen, platencontracten en ga maar door. Dit boek vertelt je dat de heren Gibb in de veertig jaar dat ze bezig zijn wereldwijd zo’n 100 miljoen albums hebben verkocht en vijfde op de lijst van meest succesvolle artiesten staan na The Beatles, Paul McCartney, Elvis Presley en Michael Jackson. Ook zijn ze tot nu toe de enigen die het gepresteerd hebben zes door hen geschreven en geproduceerde nummers op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade te krijgen en vijf van hun composities tegelijkertijd in de USA top tien tegelijk (4 maart 1997). Naast alle prijzen kregen ze ook zestien nominaties resulterend in 7 Grammy Awards.

Veel lekker leeswerk; het boek is makkelijk leesbaar geschreven, en opzoekfeitjes zoals de volledige Album Discografie en ook vermelding voor en met wie ze allemaal gewerkt hebben en wie allemaal covers van hen hebben opgenomen. Het nummer “Words” bijvoorbeeld werd jaren later een hit voor de jongensgroep Boyzone. Wist bijvoorbeeld iemand dat ze ook drie nummers hebben geschreven voor de Pippi Langkousfilm?

Dus is dit pakket teveel van het goede? Geen idee; tanden erin zetten en zelf ervaren!

This is where I came in
B.R.& M.Gibb / Eagle vision
2001

One Night Only
Eagle Rock Entertainment PLC/Image Entertainment
1997

The Bee Gees tales of the Brothers Gibb
Omnibus Press (isbn 0.7119.7917.0)
2000


EDITORS' CHOICE