NIEUWSQuadral

Quadral Aurum Alpha en Gamma: actieve luidsprekers met DSP en Dirac

Het Duitse Quadral presenteerde dit jaar tijdens de  High End 2018 in München twee nieuwe actieve luidsprekers: de Quadral Aurum Alpha en de Quadral Aurum Gamma. Naast krachtige elektronica wordt ook het beproefde passieve Aurum-chassis gebruikt. Een verfijnde behuizingontwerp en innovatieve functies, zoals de Dirac-ruimtemeting, zijn ontworpen en toegevoegd om de luidsprekers compleet te maken. Naar verwachting zijn ze leverbaar vanaf de herfst van 2018.

Quadral  Aurum Alpha: actieve drieweg vloerstaander met Dirac

Beide actieve luidsprekers van het in Hannover gevestigde Quadral zijn drieweg vloerstaande luidsprekers die volgens het gesloten principe werken en worden aangestuurd door geïntegreerde versterkers. Voor de Quadral Aurum Alpha is dit maar liefst 700 Watt, terwijl het kleinere model genaamd Quadral Aurum Gamma is uitgerust met 350 Watt aan vermogen.

Een bijzonder kenmerk is dat alleen de middentoner en de woofers worden aangestuurd met klasse D-versterkers. De fabrikant van Hannover vertrouwt volledig op analoge uitgangstrappen voor het aansturen van de quSENSE-ribbon tweeter  voor een absolute authenticiteit en helderheid van het hoge bereik.

De versterkermodules van de Quadral Aurum Alpha en Quadral Aurum Gamma worden bestuurd door een digitale signaalprocessor (DSP). De werkomstandigheden van elk chassis zijn precies gedefinieerd via de DSP. Dankzij de integratie van de Dirac-ruimtemeting en correctie kunnen de digitale actieve luidsprekers ook individueel worden aangepast aan de actuele luisterruimte en opstelling. Meer weten over Dirac? Lees ons achtergrondartikel over Dirac.

Quadral Aurum Gamma: kleinere uitvoering va de Aurum Alpha

Ondanks de slanke voorkant, mogen er volgens Quadral geen compromissen worden gesloten met betrekking tot de akoestische prestaties. Daarom werden de woofers lateraal geïntegreerd en spelen ze in een gesloten kamer. Een absoluut schone, impulsneutrale en zeer muzikale weergave van lage tonen is het resultaat. Dit vereist het gebruik van woofers met zeer lange slag en lage vervorming, die hoge prestaties vereisen. Bovendien is een zo naadloos mogelijke verbinding met het middenbereik noodzakelijk.

De kast van de luidspreker is niet geheel verrassend afgekeken van de passieve Aurum serie. De Quadral Altima membranen voldoen gemakkelijk aan alle gestelde eisen en moeten een fraaie en goed gestructureerde weergave van lage tonen bieden.

Aan aansluitingen om muzieksignaal aan te bieden is geen gebrek. Naast een optische digitale aansluiting zijn ook analoge cinch- en XLR-ingangen voorhanden. Zowel de Aurum Alpha als de Aurum Gamma zijn ook voorzien van een usb-interface. Bestanden op een aangesloten usb-stick of usb-schijf  kunnen vervolgens worden afgespeeld met de Aurum-app, die gratis beschikbaar is voor iOS en Android.

Via de LAN-aansluiting of wifi kunnen bestanden vanaf een pc op het netwerk of een speciale server worden afgespeeld. Dde ondersteunde afspeelformaten zijn WAV, Flac, WMA, ALAC, MP3 en AAC (allemaal PCM). Gebruikers hebben toegang tot honderden internetradiostations en podcasts. De uitgebreide bibliotheek van de muziekstreamingservice TIDAL is beschikbaar voor het streamen van muziek met hoge resolutie.ook analoge cinch- en XLR-ingangen voorhanden. Zowel de Aurum Alpha als de Aurum Gamma zijn ook voorzien van een usb-interface. Bestanden op een aangesloten usb-stick of usb-schijf  kunnen vervolgens worden afgespeeld met de Aurum-app, die gratis beschikbaar is voor iOS en Android.

Quadral Aurum Alpha en Aurum Gamma: prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe luidsprekers zijn naar verwachting leverbaar vanaf de herfst van 2018. De koper kan kiezen uit een hoogglans zwarte of hoogglans witte uitvoering.

Quadral Aurum Alpha:      16.000 euro per paar

Quadral Aurum Gamma:   12.000 euro per paar

 

EDITORS' CHOICE