Acoustic Energy presenteert nieuwe luidsprekers

De Britse luidsprekerbouwer Acoustic Energy voorziet de wereld al zo’n dertig jaar van kwalitatief hoogwaardige maar tevens betaalbare luidsprekers en Viertron, de Nederlandse importeur, doet daar al vijfentwintig jaar aan mee. Acoustic Energy is met name bekend van de AE1, een monitorluidspreker, maar heeft onlangs ook de AE300-productlijn geïntroduceerd. Vloerstaander Reference 3 is aan de bovenkant van het portfolio geplaatst en wie een weerbestendige luidspreker zoekt, kan ook terecht bij Acoustic Energy. 

Acoustic Energy: eerst voor professionals, later ook voor consumenten

Het in 1987 opgerichte Engelse bedrijf Acoutsic Energy bouwt dertig jaar luidsprekers en is ooit begonnen voor de professionele markt. Al vrij snel werd ook aan consumenten geleverd. Acoustic Energy maakte goede naam met een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Kort gezegd, luidsprekers van Acoustic Energy zijn goed betaalbaar en presteren heel goed voor hun prijs. In 1988 werd de AE1 gelanceerd voor de professionele markt. Deze luidspreker heeft het merk beroemd gemaakt en is nog steeds te koop in een licht gewijzigde vorm. Acoustic Energy maakt uitsluitend luidsprekers.

Lees ook onze recensie over de Acoustic Energy Referenec 1 (1 oktober 2013) en de recensie van Acoustic Energy AE1 Active (21 oktober 2017).

Acoustic Energy: AE300-productlijn

Vloerstaander AE 309, een 2,5-weg systeem, is de grootste uit de serie. Het is een heerlijke speaker voor een middelgrote tot grote kamer. De AE 309 is uitgerust met een woofer en een middentonermet beiden een diameter van 130 millimeter en conussen van aluminium om te zorgen voor een snelle weergave van het geluid. De aluminium tweeter heeft een diameter van 28 millimeter. Het frequentiebereik loopt van 38 Hz tot 30 kHz. Cross-overfrequenties liggen op 296 Hz en 2,56 kHz. De impedantie bedraagt zes Ohm.

De AE309 is verkrijgbaar in hoogglans zwarte of witte uitvoering of een uitvoering voorzien van walnoothout fineer. De winkelprijs is 545 euro per stuk, afhankelijk van de uitvoering.

De AE300, een tweeweg monitorluidspreker, “roept een groot geluidsbeeld op en vult de luisterruimte zoals maar weinig andere kleine luidsprekers kunnen,” aldus het Britse Hi-Fi Choice, geciteerd door Viertron. De AE300 heeft een enkele woofer/middentoner van 130 millimeter en een aluminium tweeter van 28 millimeter. Het frequentiebereik loopt van 45 Hz tot 30 kHz en de cross-overfrequentie ligt op 2,8 kHz.

De AE300 is ook verkrijgbaar in hoogglans zwarte of witte uitvoering of een uitvoering voorzien van walnoothout fineer. De winkelprijs is 325 euro per stuk, afhankelijk van de uitvoering.

Acoustic Energy AE1: actieve monitor luidspreker met klasse A/B-versterking

De actieve AE1 is het paradepaardje van AE, aldus importeur Viertron. Techniek, performance, beleving en afwerking gaan hier hand in hand om met het zeer compact kastje een geweldig hifi gevoel te geven. Met het extra voordeel van instelbare bas en hoge tonen en een keuze uit RCA of gebalanceerde XLR-aansluitingen, past deze luidspreker naadloos in elke luisteromgeving. Ze zijn geschikt om op een plank, meubel of statief te zetten. Enkel nog een bron aansluiten zoals een draaitafel of streamer en je kunt genieten. Meer bijzonderheden staan in onze recensie over de AE1 van Acoustic Energy.

Enige specificaties AE1:

 • 2×50 watt Linear Class A/B per speaker
 • Actieve 4th order minimum phase filter
 • Geheel analoog opgebouwd
 • Regelbaar volume per luidspreker
 • Aluminium dome tweeter
 • WDT voor betere afstraling
 • +/- 2dB treble regelbaar
 • +/- 2dB bass regelbaar
 • Frequentiebereik: 40 Hz - 25 kHz (+/-6dB)
 • Grilles: magnetisch bevestigd
 • Afmeting: 300 x 185 x 250 mm (HxBxD)
 • Afwerking: hoogglans wit, zwart en kersenfineer.
 • Adviesverkoopprijs: vanaf  595 euro

 

Acoustic Energy: Reference 3, referentie vloerstaander

De Reference 3 is een echte dynamische breedbandige en uitgebalanceerde speaker. De kast heeft door de specifieke constructie een maximale resonantiedemping. Voor de twee woofers, die een diameter hebben van 130 millimeter, zijn dubbele motoren gebruikt om te zorgen dat er nauwkeurigheid en controle is. De middentoner met een diameter van 10 millimeter is uitgerust met een motorsysteem met dubbelgewonden aluminium spreekspoelen die thermisch zijn verbonden met de aluminium conus voor een absolute minimalisatie van de  vervorming. De beste tweeter die vandaag de dag te krijgen is, is terug te vinden deze referentie luidspreker, aldus Viertron.

Het frequentiebereik loopt van 33 Hz tot 40 kHz (+/- 3 dB). De impedantie is zes Ohm. De koper kan kiezen uit zwarte of ebbenhouten uitvoering, beiden in hoogglans. De adviesverkoopprijs 2.999 euro per stuk.

Acoustic Energy Extreme 5 en Extreme 8: geschikt voor buiten

Acoustic Energy heeft voor ruige omstandigheden een buiten luidspreker in zijn  assortiment in een kunststof behuizing met beugel. Deze tweeweg Extreme-productlijn is in twee maten verkrijgbaar: Extreme 5 (5 inch) en Extreme 8 (8 inch).

Voorzien van een robuuste Neutrik Speakon connector kunnen de luidsprekers simpel los gekoppeld worden als deze voor het seizoen opgeborgen moet worden. De Extreme-productlijn is bedoeld voor gebruik buitenshuis. Denk hierbij aan gebruik in en om de strandtent of op het zeiljacht. Wie geen strandtent of zeiljacht heeft, kan de luidsprekers in zijn tuin of badkamer gebruiken. De Extreme-productlijn heeft de kwalificatie IP54.

De Extreme 8 heeft een frequentiebereik van 45 Hz tot 20 kHz. De Extreme 5 is kleiner en pakt op bij 70 Hz. De behuizing is van kunststof en is naar keuze zwart of wit. De adviesverkoopprijs begint bij 225 euro per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE