NIEUWSMcIntosh

Despacio hifi PA-systeem weer op wereldtournee

Vijf jaar geleden geïntroduceerd als 'mogelijk het meest baanbrekende audio-initiatief van dit millenium', nu terug voor een wereldtournee langs diverse internationale podia: het Despacio hifi PA-systeem, powered by McIntosh.

Despacio - Powered by McIntosh

Waar we het dan over hebben? Een 'custom built disco sound system', ontworpen door James Murphy en John Klett. James Murphy is bekend als oprichtend lid van LCD Soundsystem en van het platenlabel DFA. John Klett is een bekend technicus die onder meer de opnamestudio van DFA bouwde. 

De gebroeders Dewaele (Soulwax, 2ManyDJ's) en James Murphy (r., LCD Soundsystem) - fotografie Rod Lewis

De heren van McIntosh zorgen voor de versterking van het geheel. De Amerikanen leverden een slordige 4,5 ton (in kilo's, niet in euro's) aan versterkerapparatuur, goed voor een totaalvermogen van zo'n 50.000 Watt. Dat is bijna het dubbele van wat er ooit gebruikt werd voor de beruchte 'Wall of Sound' van The Grateful Dead.

Het systeem omvat zeven luidspreker/versterkertorens, die elk meer dan drie meter hoog zijn. En die er - met dank aan de beroemde lichtblauwe McIntosh vermogenmeters - bijzonder indrukwekkend uitzien. "Een soort 7.0 surroundsysteem", stelt John Klett. Toch is het initieel niet de bedoeling om het systeem te gebruiken voor surround doeleinden. Maar wel om het publiek helemaal onder te dompelen in geluid.

Een heel andere benadering dus dan de klassieke methode, waarbij een DJ vooraan in de zaal platen draait en het geluid ook enkel vanuit die hoek komt aanwaaien. Het bovenste gedeelte van de toren werd 'the birdhouse' gedoopt. De centraal geplaatste hoorn kan naar voren worden verschoven en kan worden gekanteld, zodat fase/tijdverschillen tussen de verschillende luidsprekereenheden onderling voorkomen kunnen worden.

Het systeem is voor de eerste keer gebruikt tijdens het Manchester International Festival in 2013, waarna er diverse internationale locaties opgezocht werden, waaronder Sónar Festival, Coachella en Lovebox. 2ManyDJ's & James Murphy draaiden daar enkel met vinyl. Afgelopen voorjaar is een na bijna 5 jaar een nieuwe tour gestart, in het Knockdown Center in New York. Komend weekend vind je de imposante collectie apparatuur op het All Points East Festival in London en in juni reist het gezelschap weer naar het Sónar Festival in Barcelona. De pallets met aansturing van McIntosh staan weer klaar... Meer toelichting vind je in de video onderaan.

MERK

EDITORS' CHOICE