NIEUWSMAG-LEV

MAG-Lev ML1: draaitafel met zwevend draaiplateau

Het Sloveense bedrijf MAG-Lev Audio sleutelt al een tijdje aan een bijzonder apparaat, zijnde een draaitafel met een zwevend draaiplateau. Zwevend? Ja, zwevend, want elektromagneten zorgen voor zweving en draaiing van het draaiplateau en er is dus geen enkele mechanische koppeling tussen het draaiplateau en de ondergrond. Vanaf juli zou de ML1 van MAG-Lev beschikbaar moeten komen.

MAG-Lev ML1: First Levitating Turntable

Sommige draaitafelbouwers bouwen iets bijzonders. Bijvoorbeeld een draaitafel met luchtlagers of een chassis van koolstof. Het Sloveense bedrijf MAG-Lev Audio promoot een volledig nieuw concept in de vorm van de MAG-Lev ML1 draaitafel. Dit zou volgens de fabrikant de allereerste ‚Äúzwevende‚ÄĚ platenspeler moeten zijn, dus een ontwerp waarbij met name het draaiplateau geen mechanisch contact meer heeft met het chassis, omdat het wordt ondersteund en in rotatie wordt gezet door een roterend magnetisch veld. De fabrikant spreekt over de MAG-Lev ML1 draaitafel als de eerste zogenaamde zwevende draaitafel en dit lijkt inderdaad de eerste in zijn soort.

MAG-Lev Audio begon reeds in 2016 met dit concept in de vorm van een zogenaamde Kickstarter-campagne en gebruikte dit platform om hun project te financieren. Sindsdien is het bedrijf keer op keer terug te vinden in de relevante media en ook op menige beurs waren natuurlijk al de eerste prototypen te bewonderen. Aan aandacht geen gebrek, maar het duurde allemaal wel erg lang. Inmiddels zou de ML1-draaitafel rijp zijn voor productie en zou hij met een maand of twee verkrijgbaar moeten zijn.

Zoals gezegd, het unieke aan de MAG-Lev ML1 draaitafel is dat het draaiplateau geen mechanische verbinding met het chassis of de motor heeft. Zodra de MAG-Lev ML1 draaitafel wordt ingeschakeld, zorgt een magnetisch veld ervoor dat het draaiplateau zweeft en vervolgens wordt gedraaid. Dit moet ervoor zorgen dat geluiddempende invloeden van de positie van de draaitafel of verbindingen met de aandrijfmotor van conventionele ontwerpconcepten in het geheel geen rol meer spelen. De MAG-Lev ML1 draaitafel gebruikt dus een elektromagnetische aandrijving, als je dat zo wilt noemen.

Als de platenspeler wordt uitgeschakeld, wordt het magnetische veld gedeactiveerd en het draaiplateau komt vervolgens te rusten op uitschuifbare poten. Onder het draaiplateau is LED-verlichting ge√Įntegreerd die in verschillende kleuren schijnt tijdens het afspelen. Tja, het oog wil ook wat. De MAG-Lev ML1 draaitafel is ontworpen als een halfautomatisch systeem. De toonarm komt omhoog aan het einde van de plaat.

Overigens is de toonarm van de MAG-Lev ML1 afkomstig van Pro-Ject Audio Systems. De arm van de MAG-Lev ML1 is eigenlijk een Project Evolution 9cc-toonarm is, die is uitgerust met een Ortofon OM 10 MM-cartridge. De gebruiker van de ML1 kan met een knop kiezen tussen 33 en 45 rondjes per minuut.

MAG-Lev ML1: prijs en leveringsinformatie

De MAG-Lev ML1 is straks verkrijgbaar in een groot aantal verschillende uitvoeringen. Het draaiplateau is bijvoorbeeld verkrijgbaar in de uitvoeringen hout, zwart goud en witzilver, waarbij het chassis altijd het verschil maakt, d.w.z. zwart of wit gelakt of zwart geverfd en aan de bovenzijde van houtfineer voorzien.

Ongeacht welke versie de koper kiest, de aanbevolen verkoopprijs voor alle beschikbare varianten is altijd vanaf 2.899 euro. We weten nog niet of de draaitafel ook in Nederlandse winkels komt te liggen.

Meer weten? Kijk dan op de website van MAG-Lev Audio.

 

 

 

 


MERK

EDITORS' CHOICE