NIEUWSClearaudio

Clearaudio jubileummodel en een draaitafel voor onderweg(!)

Onder de jubilarissen in München troffen we ook Clearaudio (1978), dat de veertigste verjaardag opluisterde met de introductie van onder meer een referentie draaitafel.

2018 is een belangrijk jaar voor Clearaudio. Het Duitse bedrijf viert namelijk de veertigste verjaardag. In 1978 schreef het merk geschiedenis met de Delta en Sigma luidsprekers. In die vier decennia zagen we tal van mijlpalen voorbijkomen, zoals de patenten voor tangential-toonarmen in 1988, de nieuwe generatie moving coil-pickups in 1998, de 2008-patentenaanvraag van de bekroonde Ceramic Magnetic Bearing (CMB) magnetische lagers, en de introductie van de vermaarde Concept draaitafel. Wat Clearaudio voor 2018 in petto heeft? Onder meer een draaitafel voor onderweg... Maar een jubileum zonder jubileummodel is niets, dus we staan eerst even stil bij de speciale uitvoering van een bekende tafel.

Clearaudio Reference Jubilee

De Clearaudio Reference Jubilee is een ode aan één van de eerste Reference-modellen die het merk op de markt bracht. Uiteraard volledig up-to-date gehaald met de laatste ontwikkelingen. Dat betekent onder meer een TT3 toonarm met Jubilee MC Cartridge, 40mm ‘panzerholz bumerang’ chassis, en een externe, ruisgelimiteerde motor. Maar wacht, Jubilee MC cartridge? Inderdaad, Clearaudio heeft voor de verjaardag ook voorzien in speciale cartridge.

De Jubilee MM (€ 650) en Jubilee MC (€ 3.900) zijn de eerste elementen van Clearaudio waarbij het merk erin geslaagd is om het ‘panzerholz’ materiaal ook in een cartridge toe te passen, nabewerkt door een Franse violenfabrikant, waardoor beide uitvoeringen een nieuwe standaard in hun prijsklasse zetten.

De Reference Jubilee komt in zwart met natuurhouten details. Een symbiose van traditie en de nieuwste materialen en technieken, gelimiteerd op 250 genummerde uitvoeringen en met een prijskaartje van 20.000 euro.

Clearaudio voor onderweg

Clearaudio heeft in München laten zien ook thuis te zijn in audiofiele muziekweergave voor onderweg. Het merk is namelijk van mening dat een goede draaitafel ook een must is voor bijvoorbeeld in de auto of op de boot. Maar daar geven de Duitsers wel een andere invulling aan dan bijvoorbeeld Astell & Kern met hun hi-res muziekspelers die zo in je broekzak passen of de vele Bluetooth-speakers die we ook deze zomer weer geïntroduceerd zullen zien worden. Nee, de Duitsers komen met een volledig hifi-systeem dat je kant en klaar op een jacht of bijvoorbeeld in een gerestaureerde Volkswagen T1-bus kunt plaatsen.

De complete hifi set-up bestaat uit een Clearaudio Active draaitafel, een setje actieve speakers van KEF en een volledig customized audiorack. De knappe constructie maakt dat afspelen ook onderweg een optie is. Totaalprijs? 25.000 euro, inclusief meubel. Maar dan kun je wel 24 uur non-stop plaatjes draaien in je bus, want het systeem is voorzien van een autonome voeding, die bovendien op te laden is met zonne-energie.

Kijk voor al het nieuws uit München op onze Special


EDITORS' CHOICE