NIEUWSElac

Elac Debut 2.0 op High End München

Het Duitse Elac pakt deze week flink uit op eigen bodem. Het merk introduceert op de beursvloer in München onder meer de actieve luidsprekerserie Argo, de Velo-lijn speakers die de 400-serie opvolgen, de Miracord 50 draaitafel én de forse Concentro-M die onlangs bij de jubileumshow van Rhapsody zijn debuut beleefde. We richten ons voor nu even op de opvolgers van Andrew Jones' Debut-serie, de Elac Debut 2.0.

Elac Debut 2.0

Ruim twee jaar heeft Andrew Jones eraan gewerkt om zijn Debut-serie te vernieuwen. Geen eenvoudige opgave, want de Debut-serie kon - ook bij collega René van Es, die de kleine B6 testte - op een warm onthaal rekenen. Daar wil niet zeggen dat er geen verbeterpunten te vinden waren, te beginnen bij een iets smallere kast en een gewijzigde afwerking: in essen structuur vinyl.  En om de plaatsing van de monitor- en de centerluidsprekers van de brede serie speakers wat gemakkelijker te maken, zijn de poorten nu aan de voorzijde te vinden. Belangrijker volgens de fabrikant zijn de nieuw ontwikkelde luidsprekerchassis.

Elac Debut 2.0: tweeter

De research is namelijk voornamelijk gestopt in de ontwikkeling van een nieuwe tweeter met als doel de crossover-frequentie te verlagen en het frequentiebereik te vergroten. Het resultaat? De crossover-frequentie is verlaagd van 3.000Hz naar 2.200Hz, terwijl het frequentiebereik - met een bereik tot 35.000Hz - inderdaad veel groter geworden. Ook is de Wide-Dispersion Waveguide aangepast aan de karakteristiek van de nieuwe textieldome, om zo meer controle te hebben over de richtkarakteristiek van de tweeter en om indirecte hoge tonen weergave door weerkaatsing op de behuizing te minimaliseren.

Deze verbeteringen moeten zorgen voor een betere horizontale spreiding en een meer dynamische, transparante en ruimtelijker weergave.

Familieportret: ELAC Debut 2.0

Elac Debut 2.0: Aramide-vezel woofer

Ook hier verbetering in de details. De 160mm conus is nog steeds van Aramide-vezel, echter is deze anders geweven en van een andere coating voorzien. De combinatie van een vernieuwd lijmproces en een grotere stijfheid en demping van de conus heeft een vlakker frequentieverloop in de hogere frequenties als gevolg. Hierdoor is ook de filtering, voor de optimale overgang naar de tweeter, minder complex. De woofer is voorzien van een bijzonder grote magneet en een geventileerde poolkern, die samen met de 2-zijdig gewelfde basreflexpoort zorgt voor een diepe en zeer dynamische laagweergave.

De nieuwe luidsprekerschassis maken het mogelijk om de crossover-frequenties op een vrijwel ideaal niveau te brengen. Zo ligt de crossover-frequentie bij de vloerstaande modellen tussen de twee woofers voor het laag en de woofer voor het middengebied op 90 Hz, zodat de woofers alleen de laagste frequenties hoeven weer te geven en zich niet hoeven te bemoeien met het middengebied. Het gevolg is betere definitie in het laag en minder kleuring in het onderste registers van het middengebied.

Elac Debut 2.0: de line-up

De Debut 2.0 serie, volledig uitgevoerd in zwart essen vinyl, kent 2 monitors, 2 vloerstaanders, 1 wandluidspreker, 2 centers, 3 subwoofers en een Dolby Atmos add-on. Zodoende zijn er voldoende opties voor zowel stereo als een complete home cinema opstellingen.

Marktbeschikbaarheid en prijzen per stuk zijn als volgt;

 • F6.2 vloerstaander (eind mei/begin juni): € 449,00
 • F5.2 vloerstaander (eind mei/begin juni): € 349,00
 • B6.2 monitor (eind mei/begin juni): € 179,00
 • B5.2 monitor (midden mei): € 149,00
 • OW4.2 wandluidspreker (midden mei): € 149,00
 • C6.2 center (midden juli): € 339,00
 • C5.2 center (eind mei/begin juni): € 249,00
 • A4.2 Dolby Atmos add-on (midden mei): € 145,00
 • SUB 3030 (midden juli): € 799,00
 • SUB 3010 (eind juni): € 559,00
 • S10.2 (midden juli): € 299,00

De volledige ELAC Debut 2.0-serie in detail vind je op de website van importeur Servi-Q.

MERK

EDITORS' CHOICE