ARTIKELRhapsody

Verslag: 30 jaar Rhapsody: niet te missen hifi-feestje

Rob Nijman | 01 mei 2018 | Fotografie Sijmen Hendriks
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 24 april 2018

In het voorlaatste weekend van april was het zover: de culminatie van 30 jaar Rhapsody High End Sound & Vision. Hét jubileumfeest waar de afgelopen maanden al naar uitgekeken werd. Dat de eigen hifi-villa aan de Hilversumse Borneolaan daar een maatje te klein voor was, dat had het team van de audiospeciaalzaak goed gezien! Een verslag van twee geslaagde hifi-dagen in ’s lands bekendste opnamestudio.

"We konden een hotel of congrescentrum afhuren, maar kwamen tot de conclusie dat dat echt niet bij ons past," zo luidde de toelichting om de verjaardag in de Wisseloord Studio’s te vieren. Een locatie die inderdaad wèl uitstekend aansluit bij de filosofie van de speciaalzaak. De studio is op het gebied van recording net zo'n begrip als Rhapsody is in de high-end audiowereld, en “de microfoon-feed is de bron en referentie voor hoe wij audiosets samenstellen en tunen”. De rijke historie van Wisseloord is mooi meegenomen, als de extra muzieknootjes bij de verjaardagsborrel.

Lekkere binnenkomer

Onderweg naar de audioshow bedacht ik me wat een passende quote van Harry zou kunnen zijn om het verslag mee te openen. De innemende ‘frontman’ van de audiovilla in de Borneolaan is immers altijd goed voor ‘kwootbare’ uitspraken. Ik had niet kunnen voorspellen dat ik op ‘is het goed als ik eerst even ga piesen?’ uit zou komen. Want laten we wel wezen, dat is ook niet het eerste waar je aan denkt…

Toch was het wel het eerste wat ik hoorde, toen ik één van de opnameruimtes binnenwandelde voor een demo van de jubilaris himself. En dat vond ik eigenlijk te mooi en te sprekend om niét te gebruiken. Het onderschrijft namelijk in pure –zij het wat platte– poëzie wat één van de absolute kenmerken van Rhapsody is: high-end toegankelijk maken. De sfeer, de gastvrijheid, de vriendschappelijkheid – en dan zo’n uitspraak alvorens een kapitale audioset aan je voor te stellen. Het maakt de drempel om de fraaie mansion in Hilversum binnen te wandelen weer net dat kleine stukje lager. Je bent bovendien meteen vergeten wat voor portemonnee je nodig hebt om de uitgestalde handel te kunnen kopen. En luisteren kan geen kwaad, toch?

Magico

Rhapsody is een van de bepalende partijen om het Amerikaanse luidsprekermerk Magico naar Nederland te halen, in samenwerking met importeur Symphony Audio. Cyrill Hammer van Soulutionwas daarom van de partij om zijn eer te bewijzen aan de Hilversumse speciaalzaak en de gloednieuwe A3 aan het publiek voor te stellen. Op de zondagmiddag hadden we echter het genoegen om door Harry zelf aan de hand genomen te worden.

Het is vast geen toeval dat hij er op zondag voor gekozen heeft om in juist in deze ruimte de muzikale luistersessies voor te zitten. Aangestuurd door een combinatie van, in wisselende samenstelling, Dr. Feickert (analoog), Aurender (streaming), Marantz (DAC) en Soulution (3-series versterking, de 330) staat er volop prachtigs van merken waar hij al 30 jaar – zo niet langer – in thuis is.

Ergens in het voorjaar de gehele studio afhuren kon eigenlijk alleen nog maar in dìt weekend, vertelt Harry. Want Wisseloord is populair, en voor minder dan de volledige locatie wilde het team van Rhapsody het niet doen. Het toeval wil dat de jubileumweekend daarmee precies op de daadwerkelijke verjaardag valt: Rhapsody opende op 21 april 1988 de deuren. Weet u het nog? Nederland was nog nooit Europees kampioen voetbal (zowel de mannen als de vrouwen niet!), Gimme Hope Jo’anna van Eddy Grant stond op nummer 1 in de Top 40 en het high-end audiolandschap in Nederland zag er heel wat anders uit dan nu. Dat Harry, Michael en een aantal hier aanwezige distributeurs – niet in de minste plaats More Music – daar een bepalende rol in gespeeld hebben, is een understatement.

Het is vast geen toeval dat hij er op zondag voor gekozen heeft om in juist in deze ruimte de muzikale luistersessies voor te zitten. Aangestuurd door een combinatie van, in wisselende samenstelling, Dr. Feickert (analoog), Aurender (streaming), Marantz (DAC) en Soulution (3-series versterking, de 330) staat er volop prachtigs van merken waar hij al 30 jaar – zo niet langer – in thuis is.

Primeurs, primeurs, primeurs

Je hoeft op het feestje van Rhapsody dan ook niet ver te lopen voor de volgende primeur. Maar liefst 9 ‘super-high-end’-sets staan er in Wisseloord opgesteld, en meteen al een deur verder van de imponerende samenstelling rond Magic lopen we de Boijmans-waardige Concentro M tegen het lijf. "De grote Concentro van ELAC heeft ons altijd verbaasd,” zei Harry al voorafgaand aan 21 & 22 april, dus zijn team was erg enthousiast over deze volgende wereldprimeur in de Rhapsody line-up: het ‘kleine’ broertje, de Concentro M. Heel toepasselijk ook een soort jubileummodel, want de grote Concentro werd een aantal jaar geleden in het leven geroepen om de 90ste verjaardag van ELAC te vieren, terwijl de M vorig jaar op het internationale podium van München voor het eerst te zien was. Voor de ‘kleinere’ ruimtes.

ELAC Concentro M

De fraaie vloerstaanders worden gepresenteerd door ontwerper en productontwikkelaar Rolf Janke zelf, die in korte sessies met zijn publiek de belangrijkste innovaties doorneemt terwijl het volgende groepje geïnteresseerden geduldig in de gang wacht. De Duitse krachtpatsers worden aangestuurd door de XA100.8 monoblokken en de nieuwe XP22 voortrap van Pass Labs, om zowel digitaal als analoog materiaal voor te kunnen schotelen. Maar niet voordat we gekeken hebben naar een van de interessantere innovaties van de Concentro M: de nieuw ontwikkelde woofers die in een ‘push-push/pull-pull configuratie’ voor serieuze dynamiek zorgen en de speaker moeiteloos tot in de laagste octaven reiken. Door push-push/pull-pull is er geen sprake van resonantie in de behuizing en zorgt de massieve voet voor optimale ontkoppeling.

Ook legt Rolf uit hoe het ontwerp van de tweeter tot stand is gekomen om ruimtelijkheid en directionaliteit ten goede te komen. De naar voren en achteren te verplaatsen baffle zorgt voor een optimale spreiding en vormt ook de basis voor een perfecte frequentierespons. In vergelijking met het grotere model heeft de Concentro M de voorwaarts gerichte mid-bass-driver weggelaten. De zijdelings ondergebrachte hebben ook gewijzigde afmetingen (kleiner). Ook anders is het aantal basreflexuitgangen, dat is teruggebracht van twee naar één.

Muziekfeestje met Music2

Het viel niet mee om collega-jubilaris Michael van Polen te vinden in de drukte van de diverse smalle gangen en donkere geluidsstudio’s, maar toen we hem eenmaal gevonden hadden – én even weg wisten te plukken bij het publiek dat afgereisd was om hun felicitaties te komen brengen, nam hij ons aan de hand naar een luisterruimte op de eerste verdieping. “Als jullie me op de foto willen zetten, dan graag bij déze set”, zegt hij enthousiast. We begrijpen wel waarom: het team van Music2 (bekend van onder meer BHC, Blumenhofer, Dr. Feickert en Van den Hul) dat de ruimte van apparatuur voorzien heeft, weet hoe je muziek moet maken.

Naim Audio

Rhapsody is sinds 2013 officieel dealer van Naim, dus maakt het Britse merk alweer vijf jaar onderdeel uit van het vaste assortiment. Een klein lustrum binnen het grote jubileum dus. Naim pakte uit met een 500-Reference systeem opgesteld met NaimSuper Lumina-bekabeling en PowerLine stroomkabels om de Micro Evolution One van het Japanse TAD aan te sturen.

Van Naim zelf geen nieuwe producten, maar dat wordt volgende maand in München meer dan goed gemaakt, weet Rowan Dernee van importeur Latham. Met de nieuwe lijn netwerkspelers – de ND5 XS 2, NDX 2 en de ND 555 – die daar getoond worden, beschikt Naim straks namelijk ook in de 500-serie over een serieuze streamer. 

Savor Audio: Audio Research, McIntosh, Sonus faber

Audio Research is al 30 jaar leider op het gebied van buizenversterkers en is dus op maat gemaakt voor een gastoptreden in het Rhapsodyprogramma dit weekend. Diverse buizenmodellen van het Amerikaanse merk werden ingezet om in Studio 2 de Sonus faber Amati Tradition aan te sturen. "Deze Italiaanse speakers zijn niet alleen pareltjes om te zien, maar ook technisch zeer innovatief. Muzikaal vuurwerk!”

Daluso tuning & tweaks

Ook voor importeur Daluso was Wisseloord afgelopen weekend het podium voor wereldprimeurs uit eigen stal. Het Harmonix Tuning-programma is gedurende de laatste vijf jaar grotendeels vernieuwd. "Zeer bijzonder hierin, en niet te evenaren in hun prestaties, zijn de 'Million'-Bases. Voor de zojuist verworven award van het Duitse blad Fidelity kreeg de Harmonix Million Series namelijk de onderscheiding 'superior'." Ook voor analoog-liefhebbers toonde Daluso een tweetal exclusieve platenmatten, een platenklem en een fraaie luidsprekerstandaard, terwijl ook de exclusieve handel uit het Hijiri-kabelprogramma tentoongespreid lag.

AudioQuest

"AudioQuest is een van onze favoriete kabelmerken, en wij weten als geen ander hoe belangrijk bekabeling is bij het samenstellen van een superset” – aldus de organisatie. Laat het dan maar aan Jules Withagen (Nederland) en collega Thijs Helwegen (Duitsland) van AudioQuest Europe over om het publiek de verschillen tussen de diverse powercords, netwerkkabels en AC-power-conditioners te laten ervaren op een stevige set met Conquistar en McIntosh. "Zonder goede kabels geen goed geluid!”

More Music

More Music kan logischerwijs niet ontbreken op een feestje van Rhapsody. We zagen bij Magico al een Aurender voor Harry’s eigen demo-iPad, maar op de show staat de importeur ook met een volledige opstelling in een van de grotere studio’s – waar uitgepakt werd met onder meer GoldenEar, Moon en uiteraard dCS. Fotograaf Sijmen Hendriks en ik zijn hier nog even blijven zitten. Rest ons voor nu niets meer dan ook hier de welgemeende felicitaties aan het adres van Rhapsody – op naar de volgende show!


EDITORS' CHOICE