(Gesponsord artikel)



Bowers & Wilkins PX - Concert for One revisited

Bowers & Wilkins, het Britse luidsprekermerk wiens rijke historie inmiddels ruimschoots een halve eeuw beslaat, heeft in recentere jaren de aandacht ook op hoofdtelefoons gericht. Het laatste wapenfeit in dat streven mag gerust een mijlpaal genoemd worden. De Bowers & Wilkins PX die afgelopen najaar werd gepresenteerd is namelijk draadloos, ondersteunt aptX HD via je Bluetooth-verbinding en heeft slimme techniek aan boord om active noise cancelling naar een hoger plan te tillen – niet gehinderd door het feit dat B&W zich niet eerder aan ANC waagde.

We zijn erg fan van de C5 in-ears en ook met de eerste modellen uit de P-serie – te beginnen met de P5 zo’n zes jaar terug – hebben we de nodige ervaring. Van zo’n beetje alle modellen verschenen reviews en gebruikerservaringen, dus we laten het jongste model – de draadloze PX – daar geen uitzondering op zijn.

Straattest

Zowel van de C5 in-ears als het eerste wireless model – de P5 – verschenen destijds uitgebreide ‘straattesten’, waarbij we vanuit de redactie op pad gingen om voorbijgangers naar hun mening over uiterlijk, weergave en functionaliteit van de apparatuur te bevragen. Deze keer gaan we zelf met de headset op pad, want de noise canceling is immers bedoeld om ons van de rest van het publiek op straat af te zonderen. Een gebruikerservaring op straat, op kantoor en in het OV met de uitvoering in ‘soft gold’: koningsblauw met gouden accenten.

Bowers & Wilkins PX hoofdtelefoon

Het is nog niet zo lang geleden dat Jamie zowel de P7 als de P9 Signature aan een uitgebreide luistertest onderwierp, maar het jongste model van Bowers & Wilkins is niet alleen op weergavegebied een doorontwikkeling: het is een Bluetooth-model dat voor het eerst noise-cancelling ingebouwd heeft. Het merk neemt dat concept bovendien een stapje verder - wat 'm behalve voor thuis en op kantoor ook erg geschikt maakt voor onderweg, zowel buiten op straat als in het openbaar vervoer.

De PX is bijvoorbeeld één van de eerste draadloze koptelefoons die aptX HD ondersteunt. Bij het streamen van je muziek wordt de stream omgezet naar een andere codec. aptX HD is naast LDAC de enige optie die een bijna-lossless encodering biedt. In combinatie met een geschikte smartphone of andere mobiel toestel, heb je je favoriete muziek dus in hoge kwaliteit. Daarnaast spreekt het merk niet van Active Noise Cancelling, maar Adaptive Noise Cancelling - waarover later meer.

Techniek

De korte vermelding van de lange historie van het merk in de inleiding was bovendien geen freebee: een introductie van een mijlpaal als de PX komt namelijk niet op zichzelf, en leent rijkelijk van eerdere ontwikkelingen van het merk. Zo vinden we een driverdesign dat gebaseerd is op de techniek van de P9, met 40mm die ‘opgehangen’ zijn om de details in het midden en hoog van de muzikale weergave niet in de wielen te laten rijden door de vibraties van het laag. De behuizing van de speaker leent op zijn beurt van de 800 Series, het absolute vlaggenschip van Bowers & Wilkins.

Daarnaast heeft de PX voorzien in een zekere mate van ingebouwde intelligentie, waardoor het toestel zich aan kan passen aan de situatie. Zo stopt het apparaat automatisch met spelen als je de koptelefoon afneemt, omdat sensoren – in te stellen naar gevoeligheid – doorhebben dat je het model niet langer op je hoofd hebt. Die sensor helpt je bovendien met het managen van de batterijduur: de PX denkt met je mee als je de hoofdtelefoon niet draagt en wacht braaf op z’n beurt.

Omgeving be gone: adaptive noise cancelling

Via de bijhorende app is ook het niveau van de noise-cancelling instelbaar. Daarom spreekt Bowers & Wilkins zoals gezegd niet over 'active' maar over 'adaptive' noise cancelling. Zo kun je in een vliegtuig gaan voor maximale afscherming, maar op straat toch wat omgevingsgeluid doorlaten en in een rustigere kantoor- of thuissituatie naar wens nog meer aandacht van buitenaf toelaten. Er is bovendien vanuit de app een instelbare pass-through voor stemmen, om je collega’s, partner of kinderen gewoon te kunnen horen praten. 

'Wat seggie?'

Dat filter stel je in op bijvoorbeeld ‘default’ (standaard) of ‘amplified’ (versterkt) om daar wat mee te spelen. Op de bank zitten terwijl er muziek op je vaste systeem speelt of er gezelschap in de kamer bezig is terwijl je de verschillende opties laat verspringen is een activiteit op zich!

Bowers & Wilkins begrijpt evenwel dat active noise cancelling – waar je in ons eerdere artikel meer over leest – toch vooral in het leven geroepen is voor de niet-sociale achtergrondgeluiden. Denk aan het aanhoudende gebrom van een vliegtuig tijdens lange vluchten of het drukke verkeer op straat dat door je muziek heen brult. De verschillende omgevingssituaties in de app zijn om die reden heel simpel naast Office de twee City en Flight.

Het fijne aan deze verschillende opties – in combinatie met het feit dat de PX dankzij z’n stevige maar comfortabele over-ear design ook passief al wat filtert! – is dat je naar eigen smaak kunt bepalen hoe actief de noise cancelling is. Wie zich bijvoorbeeld op de fiets niet al te veel af wil sluiten van het passerende verkeer, kan rustig Office eens proberen voor een beperktere invloed. City op zijn beurt is in bus of trein een fijne keus, want daar hoef je niet bezig te zijn met je eigen rol in het verkeer. Het is dan ook met name in het OV waar de PX de eerder door B&W gebezigde slogan ‘Concert for One’ waarmaakt: je hebt niet alleen een momentje voor jezelf, de artiest speelt voor niemand anders dan voor jou. En iedere coupé wordt een stiltecoupé, wat altijd een plus is.

Audiokwaliteit

In het uitvoerig uitproberen van de verschillende toepassingen zou je haast de weergavekwaliteiten van een moderne hoofdtelefoon vergeten. Gegeven de mogelijkheden op zich niet vreemd, maar naast actief filter, comfortabel ontwerp en solide, zichtbaar duurzame constructie is ook de PX in de eerste plaats een set stereoluidsprekers. Echte Bowers & Wilkins luidsprekers, om precies te zijn. Dynamiek? Check. Detail? Check. Soundstage? Check! En dat is knap, want in een markt waar weergave, design, comfort, bouwkwaliteit en de aanvullende mogelijkheden van een actieve oplossing voor omgevingsruis elkaar vaak in de weg zitten, bedienen de Britten je vrolijk van al die elementen.

De 400 euro van het prijskaartje is een serieuze investering, maar daar krijg je behalve de laatste innovaties ook een stukje historische ontwikkeling voor terug.

Atmosfeer

Wie de Bowers & Wilkins-klank kent, weet dat het merk een eigen signatuur heeft en daar bovendien met een heuse community – de Society of Sound – de nodige aandacht aan besteedt. Om die reden zijn de bloggers van het merk zelf onlangs aan de slag gegaan met een ‘sonisch drieluik’ over de nuances in de weergave van de PX, te lezen op blog.bowers-wilkins.com. In de eerste editie staat (atmo)sfeer centraal, een element dat cruciaal is voor muziek en waar de verschillende technische en app-ondersteunde eigenschappen van de PX een duidelijk doel dienen.

Om dat te onderschrijven heeft Bowers & Wilkins een selectie gemaakt van nummers gekozen die vanwege hun eigenschappen van een doorsnee luistersessie effectief een fraaie demo maken. Geïnteresseerd in meer achtergrond en de door het team van Bowers & Wilkins geselecteerde playlist om jezelf een fijne demo van de prestaties van de PX te geven, kijk dan op blog.bowers-wilkins.com.

Bowers & Wilkins PX
Space Grey of Soft Gold 
€ 399 | www.bowers-wilkins.nl

MERK

EDITORS' CHOICE