NIEUWS

Universal Music Japan presenteert ‘s-werelds eerste hi-res cd, met MQA

Platenmaatschappij Universal Music Japan brengt binnenkort de eerste hi-res cd’s uit. Hi-res cd, wat is dat? De hi-res cd is een cd waarop MQA-techniek wordt gecombineerd met het UHQCD-formaat. Kortom, MQA op een schijfje. De hi-res cd’s zijn ook af te spelen in een gewone cd-speler. MQA wordt dan genegeerd. Voorlopig is de techniek alleen in Japan verkrijgbaar.

Hi-res cd van Universal Music Japan

De Japanse platenmaatschappij Universl Music Japan zal naar eigen zeggen binnenkort de hi-res cd op de markt brengen, zo staat de te lezen op de website van CD Japan, een online cd-winkel. Een honderdtal titels worden al aangeboden, alsmede een drietal laaggeprijsde cd’s die zijn bedoeld om het nieuwe medium uit te proberen.

Wat is eigenlijk een hi-res cd? CD Japan geeft de volgende uitleg.

Hi-res cd gebruikt twee belangrijke functies om een hogere geluidskwaliteit aan te bieden, maar tegelijkertijd compatibiliteit te garanderen met gewone cd-spelers.

De eerste belangrijke functie is MQA, dat staat voor Master Quality Authenticated (lees ons artikel over MQA). Door deze coderingstechnologie te gebruiken, worden grote, hoge resolutie audiobestanden als het ware opgevouwen met behoud van hun kwaliteit. Als de hi-res cd op MQA-compatibele hardware / software speelt, worden de opgevouwen bestanden uitgevouwen en gedecodeerd en wordt het volledige potentieel van de hi-res cd benut.

De tweede belangrijke functie is het UHQCD-formaat. Als de cd-speler niet met MQA kan omgaan, wordt MQA genegeerd. Zelfs als de gebruiker geen MQA-compatibele hardware / software heeft, kan de schijf dus ook worden afgespeeld op gewone cd-spelers in UHQCD 44,1 kHz / 16 bit resolutie en dat zou beter moeten klinken dan een gewone cd.

Beschikt de hi-res cd over twee gegevenslagen, zoals de hybride sacd-schijven? Nee, de hi-res cd van Universal Music Japan heeft maar één laag. Normale cd-spelers zijn in staat om de audio alleen in 16-bit/44,1 kHz weer te geven of uit te voeren. Als de speler MQA kan lezen, kan geluisterd worden naar audio in 24-bit/352,8 kHz resolutie.

Heeft een hi-res cd meer opslagcapaciteit dan een gewone cd? Nee, een hi-res cd is nog steeds een cd, die volledig compatibel is met gewone cd-spelers. UHQCD (evenals SHM-CD en Blu-spec CD) verbetert de audio door het gebruik van betere materialen, vermoedelijk met verbeterde optische kenmerken. De audio wordt verder verbeterd door technologieën voor het persen van gegevens op het schijfoppervlak met hogere precisie en nauwkeurigheid.

Hi-res cd: toekomstmuziek?

Voorlopig is de techniek alleen in Japan verkrijgbaar en het is verder de vraag of de hi-res cd zal aanslaan. De levering van de hi-res cd’s moet nog beginnen. Zouden de hi-res cd’s eenvoudig geript kunnen worden met behoud van MQA, zodat de bestanden opgenomen kunnen worden in een muziekbibliotheek op een netwerkschijf of usb-schijf? Dat weten we nog niet. CD Japan biedt de hi-res cd’s aan voor 3.000 yen of 27,54 dollar per stuk. Dat is dus gemiddeld genomen wel iets duurder dan een gewone cd.

Voorts worden titels aangeboden waarvan het de vraag is of een hi-res cd wel beter kan klinken dan een gewone cd, vanwege het feit dat de mastertape tientallen jaren oud is en dus is opgenomen met relatief oude studioapparatuur. Het 16-bit/44,1 kHz formaat van de gewone cd-speler is toereikend om een mastertape met een signaal/ruis-verhouding van bijvoorbeeld 60 dB en een frequentiebereik tot 15 kHz of 18 kHz volledig vast te leggen. Diezelfde mastertape zal waarschijnlijk niet beter klinken als hij op een hi-res cd wordt vastgelegd.

Of het concept hi-res cd zal aanslaan zal de toekomst moeten uitwijzen. We gaan het zien, herstel, we gaan het horen.


EDITORS' CHOICE