REVIEWMOON

Review Moon Neo 280D DSD: veelzijdige DA-converter met optionele streamer

SAMENVATTING

De 280D had nog wel iets langer mogen blijven staan, maar de importeur wilde hem weer terughebben. Het was een fijne kennismaking en hoewel de 280D al een paar jaar oud is, is hij nog niet verouderd. De 280D speelt gapless en heeft hoegenaamd niet gestotterd. De bouw is degelijk en een koper krijgt tien jaar garantie. De klank is neutraal met een heel licht vleugje warmte en een goed en prettig fundament. Wie een DA-converter zoekt met veel aansluitingen en een on-board streamer, moet de Moon Neo 280D DSD nader gaan bekijken en beluisteren bij de plaatselijke dealer. Wie al een goede DA-converter bezit en op zoek is naar een streamer, moet de 280D links laten liggen. De 280D heeft immers geen digitale uitgang en kan dus niet aangesloten worden op een andere DA-converter.

PLUSPUNTEN

  • Muziek speelt gapless en stottervrij
  • Fijne neutrale klank met een heel licht vleugje warmte
  • Zes digitale ingangen
  • Bluetooth-connectiviteit
  • Tien jaar garantie

MINPUNTEN

  • MiND app hoort niet bij de beste in de markt en lijkt wat gedateerd
  • Geen digitale uitgang

Een goede DA-converter is de basis van ieder digitaal muzieksysteem. De Moon 280D DSD van het Canadese Simaudio is in eerste instantie een DA-converter, maar hij kan worden uitgerust met een netwerkmodule genaamd MiND die het afspelen van muziek van een lokale NAS of van een streamingdienst mogelijk maakt.

De Moon Neo 280D DSD is al enige tijd op de markt. Wij hebben ‘m uitgebreid beluisterd en ook vergeleken met nieuwere producten. Het apparaat blijkt zich ondanks zijn leeftijd nog uitstekend te kunnen handhaven in de behoorlijk volle markt van DA-converters.

Moon Neo 280D DSD: DA-converter van het Canadese Simaudio

Moon is het merk van het Canadese Simaudio, dat bestaat sinds 1980. Onder de merknaam Moon worden sinds 1997 uitsluitend versterkers en digitale bronnen gebouwd, dus ook alweer ruim twee decennia. De apparaten van Moon zijn doorgaans goed herkenbaar, onder andere vanwege het centrale rode display dat goed afleesbaar is, ook als de luisteraar wat verder weg zit. De koper van een Moon-apparaat kan veelal kiezen tussen een zwarte, zilverkleurige of “two tone”-uitvoering. In het laatste geval is het midden van het frontpaneel zwart en zijn de zijkanten van het frontpaneel zilverkleurig uitgevoerd.

Moon heeft op dit moment twee productlijnen, te weten Evolution en Neo. Op onze testbank staat de Moon Neo 280D DSD (280D), voorzien van de optionele MiND-module (MiND staat voor Moon intelligent Network Device). De 280D wisselt voor 2.300 euro van eigenaar. Met de MiND-module aan boord gaat hij voor 2.800 euro over de toonbank. Feitelijk is de 280D de goedkoopste DA-converter van Moon. Om de prijs te drukken heeft hij geen display maar alleen wat statusledjes op het frontpaneel, die aangeven welke bron en sampling rate worden gebruikt en of sprake is van een DSD-signaal. Ook een volumeregeling ontbreekt en rechtstreeks aansluiten op een eindversterker is dan ook geen optie.

Strikt genomen is een display op een DA-converter helemaal niet nodig. Een volumeregeling is alleen nuttig als de voorversterker zou kunnen vervallen, maar omdat de 280D geen analoge ingangen heeft, zal hij voor gebruikers die ook analoge apparaten willen aansluiten niet als voorversterker inzetbaar zijn. Wie alleen digitale bronnen wil aansluiten, kan een DA-converter met meerdere ingangen gebruiken, maar dan zal er wel een volumeregeling aanwezig moeten zijn. De Moon 280D heeft geen volumeregeling.

Moon Neo 280D DSD: vergelijking met grote broer 380D

Wie toch graag een display en volumeregeling op zijn DA-converter zou willen hebben en een Moon wenst te bezitten, zou moeten kijken naar de Moon 380D, de duurdere grote broer van de 280D. De 380D heeft meer ingangen en de MiND-module is niet optioneel maar standaard ingebouwd. De 380D kost echter 4.750 euro en voorzien van een volumeregeling loopt de prijs op naar 5.250 euro. Dat is dus ongeveer het dubbele.

Simaudio zegt zelf dat de 280D is afgeleid van de 380D. De voeding van de 280D is iets eenvoudiger uitgevoerd, evenals het analoge circuit (en het display is geschrapt). De 280D is echter in tegenstelling tot de 380D voorzien van bluetooth-connectiviteit met ondersteuning van aptX. Volgens Simaudio is de 380D weliswaar beter in absolute zin, maar biedt de 280D een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding met als extraatje de bluetooth-mogelijkheden.

De apparaten van Simaudio worden volledig ontwikkeld en geassembleerd in Canada. Simaudio geeft tien jaar garantie op zijn apparaten. Voor bewegende delen, zoals een cd-loopwerk of een mechanische volumeregeling, geldt een garantie van drie jaar. Een dergelijke lange garantieperiode is een indicatie voor een degelijke bouwkwaliteit en het straalt ontegenzeggelijk een zeker betrouwbaarheid uit naar de consument.EDITORS' CHOICE