REVIEW

Review: Golden Earring – Naked II (lp, Record Store Day Exclusive)

Na het immense succes van The Naked Truth volgde er nog een akoestisch album van Golden Earring, dat onder de noemer Naked II in 1997 het levenslicht zag op cd. Met bekende tracks van de band die op het eerste deel ontbraken, enkele hits en nieuw werk in een even levendige setting. Ter ere van Record Store Day brengt Music on Vinyl het album voor het eerst op gelimiteerd vinyl uit, als onderdeel van de 500+ exclusieve releases op de 2018-editie van het jaarlijkse evenement.

Naked II is niet voor niets ontstaan. The Naked Truth, dat Golden Earring samen met Veronica opzette in 1992, was zo succesvol dat een opvolger niet uit kon blijven. Daarnaast hadden Barry Hay en George Kooymans, de creatieve breinen achter de Haagse band, het indertijd ook enorm druk met de door hen ontdekte zangeres Anouk (Teeuwe), die in 1997 doorbrak en al snel heel populair werd. Genoeg reden voor een tweede gooi naar reeds behaald succes met voornamelijk eerder geschreven werk. En wie geeft de band ongelijk, gezien het succes van de eerste akoestische plaat?

Aldus geschiedde en in 1997 speelde Golden Earring in het Rotterdamse Luxor Theater voor een volle zaal. De band was al jaren bekend met live inspelen van albums en ook tijdens dit concert wisten Hay en de zijnen al snel de door de band beoogde extase en euforie te bereiken, die het eerder zo goed deed op The Naked Truth en tussendoor nog eens dunnetjes werd overgedaan in de garage van Kooymans, waar Face It (1994) deels semi-akoestisch werd opgenomen voor een veel kleiner publiek. Natuurlijk moesten enkele recente hits van de band ten gehore gebracht worden om de ‘Naked’ opnamen te completeren en werd het album uitgebreid met twee in de studio opgenomen tracks die prima op dit album passen.

Naked II is, afgezien van die twee in de studio opgenomen tracks, wederom het toonbeeld van die typische Golden Earring-vibe die vanaf het podium op het aanwezige publiek (en op de luisteraar) over wist te komen. Met flinke tempo’s, een hoorbare hoge mate van energie en dito spelvreugde en een band die door de spreekwoordelijke wol geverfd was werd het al snel warm in het Luxor Theater. Bo Diddley’s Who Do You Love gaat over in een aanstekelijk gespeeld Buddy Joe, De klassieker She Flies On Strange Wings klinkt unplugged even sterk als het origineel uit 1971 en Bombay, When The Lady Smiles en The Devil Made Me Do It zijn natuurlijk uitermate geschikt om live ten beste te geven voor een publiek dat weet wat hen te wachten staat.

Where Will I Be is een fraai rustpunt in het geheel en erg leuk is de Bob Dylan-cover This Wheel’s On Fire, dat in Haagse handen prima tot z’n recht kwam. Natuurlijk is de single Burning Stuntman op Naked II aanwezig, samen met de door Kooymans voor Anouk geschreven track Moon Indigo. Beide tracks werden opgenomen in dezelfde Belgische studio waar het album ook gemixt werd, aangevuld met koper en snaren vanuit de Hilversumse Wisseloord Studio’s. Hoewel leuk voor de echte Earring-fan om te hebben, zijn het toch de live tracks op Naked II die bijblijven.

Deze op rood vinyl geperste, individueel genummerde en tot 2000 stuks gelimiteerde Record Store Day Exclusive is de eerste versie van Naked II die vanuit een plaatgroef te beluisteren is. De lp is (net als de originele cd) wat helder van klank, maar eveneens prettig dynamisch en meer dan in staat om de energie van het podium op de liefhebber thuis over te brengen. Ondanks dat de vocalen niet altijd even fraai zijn opgenomen. De mastering voor vinyl is goed. Aan het origineel werd niet getornd en de persing zelf is van zeer hoge kwaliteit, stil en volledig vlak. Voor fans van Golden Earring is deze unieke release natuurlijk al een gang naar de lokale platenzaak waard, maar de beperkte beschikbaarheid en de voor veel platenzaken feestelijke dag waarop onder andere deze release verschijnt rechtvaardigt het advies om de plaat ook af te rekenen als u deze band ook maar enigszins waardeert en graag een lp opzet.

Muziek: 8 ½
Klank: 8
Kwaliteit persing: 9 ½
Label: Music on Vinyl
Speelduur: 56:39 minuten
Website: www.golden-earring.nl


EDITORS' CHOICE