NIEUWS

High Definition Vinyl: binnenkort op een draaitafel in de buurt?

Het Oostenrijkse bedrijf Rebeat Innovation heeft aangekondigd bezig te zijn met de ontwikkeling van een productieproces om tot de productie van HD-vinyl te komen. De nieuwe productiemethode belooft een hogere geluidskwaliteit, een hoger frequentiebereik, dertig procent meer afspeelduur en dertig procent meer amplitude dan de huidige vinylplaten. De nog te produceren HD-vinylplaten kunnen op elke bestaande draaitafel afgespeeld worden. Binnenkort op een draaitafel in de buurt? 

High Definition vinyl: nieuwe productiemethode voor vinylplaten

Het in de Oostenrijkse plaats Tulln an der Donau gevestigde Rebeat Innovation is opgericht in 2001 door Günter Loibi. Aanvankelijk hield het bedrijf zich bezig met de distributie van cd’s en dvd’s. In 2016 ontstond bij oprichter Loibi het idee om vinylplaten met gebruik van lasers te produceren. Een in 2016 ingediende Europese octrooiaanvraag van Rebeat beschrijft een manier om platen te produceren met een hogere en meer constante geluidskwaliteit dan volgens de traditionele productiemethodes mogelijk is. Het benodigde startkapitaal, 4,8 miljoen dollar, is inmiddels bij elkaar geharkt en mogelijk zullen de eerste HD-vinylplaten met ongeveer een jaar op de draaitafels van gebruikers komen te liggen.

Wat maakt de productiemethode van Rebeat nou zo uniek? Volgens Rebeat is traditionele vinyl-mastering een meervoudig, gecompliceerd proces waar bij elke stap wel wat informatie verloren raakt. Bovendien ontstaan er gaandeweg de serieproductie van een vinylplaat slijtage aan de masterplaat waardoor de eerste kopie anders klinkt als de laatste kopie. De HD-Vinyl matrijs wordt gemaakt van keramiek en gegraveerd met een laser. De keramische matrijs is zeer hard, duurzaam en chemisch stabiel waardoor de eerste kopie dezelfde kwaliteit heeft als de 10.000ste kopie. Omdat wordt gewerkt met lasertechnologie, worden geen chemicaliën gebruikt. In het traditionele productieproces wordt veel giftig afval  geproduceerd en de nieuwe methode zou dus ook veel milieuvriendelijker zijn.

Rebeat beweert dat HD-vinylplaten frequenties tot 100 kHz kunnen vastleggen. Volgens Rebeat kan met de traditionele snijmethode een maximum van 15 kHz worden gerealiseerd in een realtime snijproces. De ruisvloer zou superieur moeten zijn in vergelijking met traditioneel gemaakte platen. HD Vinyl-platen kunnen aan één kant tot 30 minuten muziek opslaan, zonder dat wordt ingeleverd op de geluidskwaliteit. HD Vinyls kunnen op elke bestaande draaitafel worden afgespeeld.

High Definition Vinyl: nieuwe toekomstmuziek?

De ideeën van Günter Lobi zijn zondermeer origineel te noemen. We zijn benieuwd of de door hem voorgestelde productiemethode straks de oude productiemethode zal verdringen. Niet alleen de beloofde langere afspeelduur en betere geluidskwaliteit, maar ook de productiekosten zullen een rol gaan spelen. Hier komt nog bij dat sommige vinylliefhebbers allergisch reageren op alleen het horen van het woord “laser”. Als de nieuwe methode inderdaad een betere geluidskwaliteit biedt met bijkomende milieuvoordelen zonder een significant hogere kostprijs, zouden vinylliefhebbers wel eens snel over de streep getrokken kunnen worden.

Wie meer wil weten kan kijken op de website van hdvinyl.org.


EDITORS' CHOICE