NIEUWSFinal

Final D8000: hoofdtelefoon met Air Film Damping System

Het Japanse Final had al eerder de D8000 aangekondigd, het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf. Inmiddels heeft de hoofdtelefoon zijn weg naar de winkel gevonden. De nieuwe D8000 is voorzien een nieuwe driver die door Final Air Film Damping System (AFDS) wordt genoemd. Volgens Final heeft de D8000 een ongeëvenaarde weergave over het hele frequentiebereik.

Final D8000: eigen interpretatie van de planar technologie

Final bestaat sinds 1974 en maakte aanvankelijk draaitafelelementen, versterkers en luidsprekers, maar vanaf 2009 heeft het bedrijf zich geconcentreerd op hoofdtelefoons. Ontwikkeling en productie vinden plaats in Final’s eigen fabriek in Japan.

De nieuwe D8000, die al eerder was aangekondigd, is lid van de nieuwe D-productlijn, de planar lijn. Planar-magnetische drivers zijn zeer transparant en neutraal in het midden- en hooggebied, maar laten vaak steken vallen in het laaggebied. Dynamische drivers zijn vaak beter in het weergeven van lage tonen maar halen niet de transparantie en luchtigheid van een planar-driver als het gaat om midden-en hoogweergave. Final heeft naar eigen zeggen de voordelen van beide technieken weten te combineren in het zogenaamde Air Film Damping System. Deze technologie bestaat sinds 2014 en wordt nu voor het eerst in de D8000 gebruikt.

Final D8000: Air Film Damping System

Hoe werkt AFDS dan eigenlijk? De magneten van de driver worden in een cirkel uitgesneden en bekleed met een flinterdunne geperforeerde metalen plaat. Deze minimale uitsparingen zorgen ervoor dat aan beide zijden van het membraan een luchtlaag ontstaat die het diafragma vertraagt en uiteindelijk contact van het membraan met de magneet voorkomt. Het resultaat is een luchtkussen, dat fungeert als een natuurlijke rem voor buitensporige doorbuiging, zodat het eerder beschreven negatieve effect van planaire magnetische drivers in de ware zin van het woord in “lucht oplost”.

Niet alleen de driver is nieuw ontworpen, maar ook de behuizing en de oorschelpen hebben de nodige aandacht gekregen. De oorschelpen zijn gemaakt van een legering van aluminium en magnesium. Een leerachtige coating is volgens Final verantwoordelijk voor het voorkomen van zelfs de kleinste trillingen. De open constructie is verder voorzien van ademende oorkussens.

De D8000 heeft een gevoeligheid van 98 dB en een impedantie van 60 Ohm. Het gewicht is 523 gram. Final levert twee kabels mee: de ene kabel is 1,5 meter lang en heeft een kleine jackplug, de andere is drie meter lang en heeft een grote jackplug. Als kers op de taart levert Final een bijpassende hoofdtelefoonstandaard mee.

Final D8000: prijs en leveringsinformatie

De D8000 gaat voor een bedrag van 3.499 euro over de toonbank.

 

EDITORS' CHOICE