NIEUWSDynaudio

Dynaudio XEO 20 en 30 vervangen XEO 4 en 6 - ISE 2018

Rob Nijman | 07 februari 2018 | Fotografie Fabrikant | Dynaudio

Dynaudio presenteert vandaag op de internationale ISE twee nieuwe modellen in de Xeo-luidsprekerserie, die kunnen bogen op een verbeterde tuning, een nieuw uiterlijk, extra ingangen en een naar eigen zeggen nog hoger niveau in draadloze hifi.

De ISE in Amsterdam bewijst daarmee dat het ook voor de hifi-branche inmiddels veel meer is dan een podium voor de introductie van inbouwspeakers en domotica-oplossingen. Steeds vaker zien we presentaties van opvallende producten die je eerder op de CES of High End München zou verwachten. En dat is mooi, want we zijn vandaag zelf aanwezig in de RAI, dus zullen zeker even bij Dynaudio langslopen.

Dynaudio Xeo

De Deense luidsprekerfabrikant Dynaudio heeft zijn serie Xeo actieve draadloze luidsprekers een flinke update gegeven. De nieuwe Xeo 20 en Xeo 30 luidsprekers vervangen de Xeo 4 en Xeo 6, en vormen samen met de Xeo 2 de nieuwe generatie van de actieve modellen van het merk.

Naast een nieuw uiterlijk hebben die Xeo 20 en Xeo 30 ook een verbeterde afstemming voor betere muziekprestaties en directe ingangen, zodat analoge en digitale bronnen nu ook rechtstreeks op de luidsprekers aangesloten kunnen worden. Verbeterde DSP (Digital Signal Processing) mogelijkheden, het ondersteunen van 24-bit/96kHz Hi-res bestanden en ingebouwde ondersteuning van Bluetooth aptX zijn andere belangrijke verbeteringen, waarover hieronder meer.

Nieuwe afstemming en DSP

De nieuwe Xeo firmware zorgt voor een verbeterde afstemming en is gebaseerd op de succesvolle LYD professionele studiomonitoren. Deze verbeteringen bestaan uit gewijzigde compressor- en limiter algoritmes en een geoptimaliseerd ontwerp van het digitale crossover. Deze nieuwe filtering zorgt voor een grotere overlap tussen de verschillende drivers, waardoor een krachtigere basweergave en een verbeterde off-axis response mogelijk wordt.

De DSP-unit heeft ook meer rekenkracht gekregen (en is tegelijkertijd geoptimaliseerd) om nog beter te kunnen compenseren voor een sub-optimale opstelling, zoals in een hoek of tegen een muur.

"We hebben bij het ontwerp van het crossover geprobeerd het KISS ('Keep it Simple, Stupid!') te hanteren om zodoende een meer ‘analoge’ filtering te kunnen bewerkstelligen. We hebben ook geprobeerd om de benodigde hoeveelheid ‘equalization’ voor een goede geluidsweergave tot een minimum te beperken. Deze aanpak is te vergelijken met de tuning die we bij de nieuwe generatie Focus XD luidsprekers hebben toegepast," aldus Dynaudio Senior Designer Acoustics, Stephen Entwistle.

Directe ingangen, hi-res audio en Bluetooth

De complete Xeo-reeks beschikt nu over Toslink (optisch digitaal), analoge RCA en analoge stereo minijack inputs op de Master luidspreker. Het signaal wordt naar de Slave-luidspreker gestuurd in high resolution 24-bit/96kHz kwaliteit.

Alle Xeo luidsprekers ondersteunen nu volledig 24-bit/96kHz audiobestanden via de optische digitale ingang, maar ook draadloos via de optionele Dynaudio Connect.

Er is ook een mogelijkheid om muziek draadloos via Bluetooth aptX af te spelen, zonder dat daarvoor een Dynaudio Connect nodig is (ook al heb je met een Connect nog meer aansluitmogelijkheden tot je beschikking).

Design

De nieuwe Xeo luidsprekers hebben een moderner en strakker ontwerp gekregen met subtiel afgeronde hoeken. De IR/LED module, die in de Xeo 4 en Xeo 6 nog bovenop de luidsprekerbehuizing was geplaatst, is nu onder de onderste woofer gemonteerd. Alle metalen delen zijn nu in zwart uitgevoerd, evenals de grilles. Beide modellen zijn leverbaar in zwart satijnlak en wit satijnlak.

Dynaudio Xeo 20 

De compacte Dynaudio Xeo 20 vervangt de Xeo 4. Hij is iets gegroeid ten opzichte van de Xeo 4, en maakt nu gebruik van een anders vormgegeven baspoort voor een nog betere laagweergave. De 28mm Esotec softdome tweeter en de 14cm Esotec MSP woofer worden ieder van stroom voorzien door hun eigen 65 watt sterke digitale versterker (dat was 50 watt bij de Xeo 4), aangestuurd met behulp van het verbeterd wisselfilter en een geoptimaliseerde DSP.

De Dynaudio Xeo 20 is ontworpen om gecombineerd te worden met de optioneel leverbare Dynaudio Stand 10 of Stand 20 luidsprekerstandaards, maar de Xeo 20 heeft ook een voorziening voor een VESA montage. De adviesprijs is €2.200 per paar. 

Dynaudio Xeo 30

De vloerstaande Dynaudio Xeo 30 vervangt de Xeo 6. Hij maakt gebruik van een 28mm Esotec softdome tweeter en twee 14cm Esotec MSP woofers in een 2.5-weg ontwerp.

Iedere luidspreker-unit wordt van stroom voorzien door een eigen 65 watt digitale versterker (dat was 50 watt bij de Xeo 6). En de Xeo 30 heeft, net zoals z’n kleinere broertje, een verbeterd wisselfilter om een nog betere integratie van de drive-units en een betere off-axis response te bewerkstelligen.

Net zoals de Xeo 20 is ook de Xeo 30 iets groter dan zijn voorganger voor een betere laagweergave. De speaker maakt gebruik van dezelfde verbeterde DSP en geoptimaliseerde afstemming, en heeft ook hetzelfde nieuwe design (inclusief de verplaatste IR/LED module) als zijn kleinere broertje. De adviesprijs is €3.600 per paar.

Dynaudio Xeo 20 - specificaties

 • Digitale ingangen: Toslink optisch
 • Analoge ingangen: RCA stereo, 3.5mm minijack
 • Draadloos: 24-bit/96kHz
 • Frequentiebereik: 40Hz – 21kHz
 • Crossover: 4260Hz
 • Drive-units: 1x 14cm MSP woofer, 1x 28mm soft-dome tweeter 
 • Vermogen: 2x 65W
 • Afmetingen (B x H x D): 180 x 320 x 257mm
 • Gewicht: 6.2kg
 • Afwerking: Black Satin, White Satin

Dynaudio Xeo 30 - specificaties

 • Digitale ingangen: Toslink optisch
 • Analoge ingangen: RCA stereo, 3.5mm minijack
 • Draadloos: 24-bit/96kHz
 • Frequenciebereik: 36Hz – 21kHz
 • Crossover: 200/4700Hz
 • Drive-units: 2x 14cm MSP woofers, 1x 28mm soft-dome tweeter 
 • Vermogen: 3x 65W
 • Afmetingen (B x H x D): 228 x 852 x 275mm
 • Gewicht: 13.4kg
 • Afwerking: Black Satin, White Satin 

MERK

EDITORS' CHOICE