NIEUWS

Downloadplatform HIGHRESAUDIO komt met hi-res streamingdienst HRA *UPDATE


Rob Nijman | 14 maart 2018 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 februari 2018

HIGHRESAUDIO, het platform voor downloads van hi-res audiobestanden, gaat een streamingdienst lanceren: HRA Streaming. Met een muziekbibliotheek van louter native hi-res audio-opnames praten we dan over minstens 24-bit studiomasterkwaliteit en dus stevige concurrentie voor Qobuz, Tidal en Deezer.

UPDATE: Onderstaande bericht verscheen eerder op 1 februari. Vandaag delen we een update, omdat HRA heeft laten weten de dienst al in april - dus een maandje vóór High End München - te lanceren. Ook de ondersteunende apps besproken in de laatste alinea zullen volgende maand al beschikbaar zijn. Abonnees die het nieuwe platform eerst willen testen, kunnen 7 dagen gratis op proef aan de slag. Een abonnement op HRA Streaming zal € 199,99 op jaarbasis kosten, voor € 249,99 zijn hi-res downloads onderdeel van het pakket.

HRA Streaming

Het Duitse HIGHRESAUDIO concentreerde zich tot nu toe uitsluitend op een catalogus van muziekdownloads in hoge resolutie, in stereo en waar beschikbaar in 5.1 Studio Master Quality, in FLAC, ALAC, DSD, DXD-FLAX en MQA. Het plan is om dat aanbod op korte termijn voor streaming beschikbaar te maken onder de naam HRA Streaming, zo weten de Oostenrijkse collega's van Sempre-Audio te melden. Zij gingen bovendien -naar volle tevredenheid- alvast met een bèta-versie aan de slag.

Een exacte lanceerdatum van HRA Streaming is er nog niet. Dat zal in ieder geval allereerst via desktop-apps voor Apple OS X en Microsoft Windows zijn en vervolgens ook als app voor Apple iOS en Google Android. Ook wordt HRA Streaming direct geïntegreerd in streaming hardware- en software-oplossingen van verschillende fabrikanten om bij de lancering al een ​​Europabreed aanbod van de hoogste kwaliteit te kunnen bieden. Europabreed betekent hier alle EU-landen, Groot-Brittannië en Scandinavië, de lijst met partners is nog niet bekend.

Een deel van het aanbod van HIGHRESAUDIO was overigens al te streamen. Bepaalde albums die als downloads werden gekocht kunnen met de HIGHRESAUDIO VirtualVault-functie rechtstreeks worden geopend met bijvoorbeeld software-oplossingen zoals Audirvana Plus. De nieuwe dienst wordt echter een stuk veelzijdiger.

Abonnement en prijzen

Een abonnement op HRA Streaming gaat 199,99 euro per jaar of 16,66 euro per maand kosten, waarmee het direct een paar euro onder de hi-res concurrenten duikt. Wel is het aanbod significant kleiner. Niet in de minste plaats omdat er geen 'cd-kwaliteit' en al zeker geen MP3 wordt aangeboden, maar louter 24-bit studio master en native hi-res. HIGHRESAUDIO lokt niet met miljoenen nummers maar spreekt momenteel eerder van zo'n 35.000 zorgvuldig geselecteerde albums. Nadruk zal daarom ook liggen op het verbeteren van pure muziekgegevens met redactionele inhoud: HRA wil zich onderscheiden met uitgebreide beschrijvingen van albums en gecureerde, redactioneel onderhouden afspeellijsten.

High End München 2018

De HRA-streaming-app voor Microsoft Windows en Apple OS X is klaar voor de start, het Berlijnse bedrijf verwacht rond High End München 2018 in mei ook de apps voor smartphones en tablets met de besturingssystemen Apple iOS en Google Android beschikbaar te hebben. Bovendien zal HRA Streaming direct worden geïmplementeerd in verschillende hardware- en software-oplossingen, die tevens op de High End gepresenteerd gaan worden. Oprichter Lothar Kerestedjian, geen onbekende in de branche, verzekert dat de interesse vanuit de industrie enorm is en hij met diverse gerenommeerde bedrijven al in de eindfase zit. Het is daarom niet ondenkbaar dat er in München al aankondigingen volgen van directe integratie in oplossingen zoals Audirvana Plus, Amara Studio en zelfs Roon. Wordt vervolgd!

EDITORS' CHOICE