NIEUWSExposure

Exposure vult XM-productlijn aan met hoofdtelefoonversterker

Het Britse Exposure heeft zijn XM-productlijn aangevuld met een hoofdtelefoonversterker genaamd XM HP. De nieuwe XM HP heeft dezelfde stijl en compacte afmetingen als de andere apparaten in de XM-productlijn. Hij is voorzien van digitale ingangen, gewone lijningangen en een phono-ingang en zou ook als voorversterker gebruikt kunnen worden.

Exposure XM HP: multifunctionele hoofdtelefoonversterker

In 2017 is het in 1974 opgerichte Britse audiobedrijf Exposure begonnen met de uitrol van de XM-productlijn. Het begon ongeveer een jaar geleden met de XM3, een phono-versterker, en de XM5, een geïntegreerde versterker. Later volgden de XM7, een voorversterker, en de XM9, een mono-eindversterker. Geen van deze apparaten heeft een hoofdtelefoonaansluiting en de nieuwe XM HP is dan ook een welkome aanvulling op de XM-productlijn.

Terwijl sommigen een duidelijke grens trekken tussen ‘muziekliefhebbers’ en ‘audiofielen’, is Tony Brady, hoofdontwerper van Exposure, niet zo snel met categoriseren. “Passie is passie. Neem de huidige heropleving van vinyl in het overwegend digitale tijdperk. Ik ben voor het gebruik van allebei. Ik ben er zelfs van overtuigd dat beide formaten er zijn om te blijven en dat beide een verdere groei en ontwikkeling voor zich hebben en een verlangen naar het beste van beide werelden voeden. Mensen willen een goede geluidskwaliteit, gemak, flexibiliteit en waar voor hun geld. Voor een ontwerper is dat een interessante uitdaging,” aldus Brady.

De nieuwe XM HP is gebaseerd op de voorversterkertrap van de XM7, maar speciaal afgestemd op de veeleisende hoofdtelefoongebruiker. Net als de XM5 en de XM7, bevat de XM HP een ingebouwde mm-phonotrap en een DA-converter die muzieksignaal tot 24-bit 192 kHz accepteert. De usb-ingang kan ook omgaan met DSD64. De gebruiker heeft de keus uit één omschakelbare phono/lijningang, een tweetal gewone lijningangen en vijf digitale ingangen.

De XM HP beschikt over een lineaire voeding met een op maat gemaakte ringkerntransformator van 60 VA. In het signaalpad zijn weerstanden en condensatoren van hoge kwaliteit geplaatst. De XM HP beschikt ook over een verbeterd hoofdtelefooncircuit waarin een volledig discrete opgebouwde uitgangstrap voldoende vermogen biedt voor hoofdtelefoons met een lage impedantie.

Aan uitgangen geen gebrek. De twee paren van 6,35 mm-aansluitingen en XLR-aansluitingen maken het mogelijk om twee koptelefoons tegelijk te gebruiken en er is ook een aparte voorversterkeruitgang.

Exposure XM HP: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe hoofdtelefoonversterker is verkrijgbaar in zwarte en titaniumkleurige uitvoering. In Groot-Brittannië gaat de XM HP voor 1.300 Britse ponden over de toonbank. De prijs voor Nederland is nog niet bekend, maar een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen en het lokale BTW-tarief.

EDITORS' CHOICE