NIEUWSExposure

Exposure vult compacte XM Series aan met voorversterker en eindversterkers

Het Britse Exposure heeft nieuwe vesterkers aan zijn compacte XM Series-productlijn toegevoegd. Het gaat om een voorversterker genaamd XM7 die is voorzien van een phono-trap en diverse digitale aansluitingen. Het ideale gezelschap van de nieuwe XM7 zou een koppeltje nieuwe monoblokken van het type XM9 moeten zijn. Vorm en afmetingen zijn op elkaar afgestemd.

Exposure XM7

De productlijn met de naam XM Series is begin dit jaar gelanceerd met de introductie van de XM3, een losse phono-versterker en de XM5, een geïntegreerde versterker, die voorzien is van digitale ingangen. De XM7 en XM9 lijken bedoeld voor wie een stapje hoger wil of voor wie iets meer vermogen nodig heeft.

Net als de XM5 heeft de nieuwe XM7 een phono-trap en vijf digitale ingangen aan boord. Tevens is voorzien in twee hoofdtelefoonuitgangen. Bi-amping behoort ook tot de mogelijkheden want de XM5 heeft twee uitgangen voor eindversterkers. Exposure heeft naar eigen zeggen de XM7 voorzien van kwaliteitsonderdelen en een ruime lineaire voeding die is voorzien van een ringkerntransformator.

Exposure XM9

De XM9 is een compacte mono eindversterker met een breedte van 218 millimeter en een hoogte van 89 millimeter, dezelfde breedte en hoogte als van de XM7. De diepte van de XM7 is iets meer dan de diepte van de XM9: 363 respectievelijk 348 millimeter. Het gewicht van de relatief compacte kastjes ontloopt elkaar niet veel. De XM7 weegt 4,8 en de XM9 weegt 4,6 kilogram. Voor stereoweergave heeft u natuurlijk wel twee XM9’s nodig, maar plaatsing in een audiomeubel zal met zulke afmetingen en gewicht geen uitdaging zijn.

De XM9 kan maximaal tachtig Watt leveren en heeft ook een lineaire voeding met een ringkerntransformator. Bipolaire transistors van Toshiba vormen de uitgangstrap van de XM9.

De XM7 en XM9 zullen vanaf volgende maand leverbaar zijn. De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. De XM7 zal 1.240 Britse ponden gaan kosten. Een setje XM9-eindversterkers zullen voor 1.390 Britse ponden van eigenaar wisselen. Prijzen voor Europa zijn nog niet bekend.

Exposure

Het in Engeland gevestigde Exposure is opgericht in 1974. Het bedrijf richt zich naar eigen zeggen op betaalbare maar degelijke hifiproducten. Exposure maakt cd-spelers, DA-converters en versterkers. Alle producten worden in Engeland gebouwd.


EDITORS' CHOICE