NIEUWS

Roon versie 1.4 is uit - wat is er nieuw?


Sinan Kökbugur | 19 december 2017 | Fotografie Fabrikant

Roon Labs, de maker van Roon-software, heeft versie 1.4 van de Roon-software uitgebracht. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een uitstekend jaar (bijna) achter de rug en wilde iets doen om tienduizenden muziekliefhebbers een leuk kerstcadeau te bezorgen. Ongetwijfeld is dit deels reclamepraat van Roon Labs, maar feit is dat versie 1.4 een heleboel nieuwe functies en verbeteringen heeft in vergelijking met de voorgaande versie.

Roon versie 1.4: wat is nieuw?

Roon Labs heeft zich de kritiek van gebruikers aangetrokken en goed gekeken naar de opmerkingen in de verschillende vraag- en antwoordfora met betrekking tot de software. Versie 1.4 build 291 is het resultaat van enerzijds de kritiek van gebruikers en anderzijds de arbeid van het ontwikkelteam van Roon Labs als reactie op die kritiek. Nog niet bekend met de software van Roon? Lees dan onze recensie over Roon of dit artikel over de updates van versie 1.3.

Roon Labs heeft het radioalgoritme herzien. Gebruikers kregen immers vaak dezelfde suggesties voorgeschoteld waardoor minder snel nieuwe muziek werd ontdekt. Radio 2.0 gebruikt meer informatie voor het maken van suggesties en de gebruiker krijgt dus een gevarieerder aanbod in zijn radio stream. Roon Labs heeft overigens al aangekondigd nog niet tevreden te zijn met de nieuwe radiofuncties. In een volgende update zal ook informatie van buiten de eigen muziekbibliotheek worden betrokken om suggesties te creëren.

Toen Roon voor het eerst op de markt kwam, was Roon in staat om een aantal USB-dacs en muziekspelers van het merk Sooloos te bedienen. Inmiddels is de software in staat om honderden apparaten te bedienen en de lijst wordt iedere dag langer. Volumeregeling en het kiezen van apparaten is beter en betrouwbaarder geworden. De kans dat door een onvoorzichtige beweging het volume op maximaal komt te staan is aanmerkelijk gereduceerd. Bovendien kan de volumeregeling van een apparaat (of een groep apparaten) worden gemaximeerd met een veiligheidslimiet en met een zogenaamde comfortlimiet. Handig in een huishouden met kinderen en/of vette vingers.

Verder is lay-out en de functionaliteit van het playlist menu gewijzigd. De overzichtelijkheid is toegenomen en de playlist kan makkelijker worden gemanipuleerd. Ook de play-knoppen zelf kunnen worden aangepast en hebben een logischer plek gekregen.

Misschien wel de meest ingrijpende update is de toevoeging van ondersteuning van iOS. Overigens moet dan wel iOS 11 geïnstalleerd zijn.

Roon Labs heeft ook de algemene snelheid van Roon verbeterd. Complexe menu’s of schermen zouden sneller moeten laden. Ook de nodige bugs en andere problemen zijn opgelost of gereduceerd.

Kortom, de nieuwsgierige gebruiker kan de komende feestdagen en kerstvakantie gebruiken om vertrouwd te raken met de nieuwe software van Roon Labs. Installatie zou automatisch moeten plaatsvinden. Daarna kan het feest beginnen.

Wie meer wil weten kan kijken op deze website van Roon Labs.

EDITORS' CHOICE