NIEUWS

Muarah komt met toerentalregeling voor (sommige) draaitafels

Het Poolse bedrijf Muarah heeft een bijzonder draaitafelaccessoire op de markt gebracht ter bewaking van het toerental van een (daarvoor geschikte) draaitafel. De Precision Speed Controller is bedoeld om schommelingen in de frequentie van de netspanning te compenseren en werkt samen met de InteliClamp, een intelligente platenpuck die draadloos het toerental van de draaitafel aan de Precision Speed Controller doorgeeft. Het koppeltje van Muarah zou voor een zeer constant toerental van de draaitafel moeten zorgen.

Muarah Precision Speed Controller en InteliClamp: weg met variatie van netspanningfrequentie

Het in Polen gevestigde audiobedrijf Muarah bouwt draaitafels en buizenversterkers. Het bedrijf heeft recent een oplossing op de markt gebracht om de invloed van een variabele netspanningfrequentie op het toerental van een draaitafel te elimineren of in elk geval verregaand te verminderen. De oplossing bestaat uit twee onderdelen.

Het eerste onderdeel is de InteliClamp. Dit is een platenpuck die een sensor en enige elektronica aan boord heeft (en ook nog een waterpas). Het toerental van de draaitafel wordt gemeten en draadloos doorgegeven aan het tweede onderdeel, de Precision Speed Controller (PSC). Deze laatste past vervolgens de frequentie van de netspanning naar de draaitafel aan. Het hart van de PSC is een generator die 230 Volt / 50 Hz opwekt met een afwijking van 0,01 Hz. Deze afwijking is onhoorbaar voor het menselijk gehoor, aldus Muarah. De frequentie van het radiografische signaal van de InteliClamp ligt ver boven het audiogebied.

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om een nauwkeurige frequentie aan de draaitafelmotor te geven? Muarah geeft de volgende verklaring: de netfrequentie in Europa schommelt rond de 50 Hz met een maximale afwijking van +2 en -3 Hz. Deze afwijking lijkt klein maar wordt als het ware uitvergroot als de vinylplaat een toon van 1 kHz zou moeten weergeven. De afwijking zou dan +40 Hz of -60 Hz kunnen bedragen en dat is zeer goed hoorbaar.

Voornoemde afwijkingen worden dus geëlimineerd of sterk verminderd door het gebruik van de InteliClamp en de PSC. De toerentalbewaking bewijst niet alleen zijn nut met betrekking tot de netfrequentie. Als bijvoorbeeld de aandrijfsnaar wat slapper zou worden door veroudering, zou de PSC van Muarah dat ook detecteren en zijn voedingspanning naar de draaitafel aanpassen.

Muarah PSC en InteliClamp: twee kanttekeningen

Het product van Muarah lijkt een goede oplossing van een bestaand probleem te zijn, maar we kunnen ten minste twee kanttekeningen plaatsen.

De eerste kanttekening is dat het product alleen werkt in combinatie met een draaitafel die is voorzien van een 230 V / 50 Hz motor met een maximum vermogen van 5 Watt. Op andere draaitafels kan de PSC / InteliClamp niet gebruikt worden. De tweede kanttekening is het feit dat draaitafelfabrikanten over het algemeen wel de nodige mechanische en elektronische maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat hun draaitafels hun rondjes met een correcte en constante snelheid draaien.

Het praktisch nut van deze producten van Muarah lijkt dan ook beperkt tot bepaalde specifieke situaties.

Muarah PSC en InteliClamp: prijs en leveringsinformatie

Wij weten niet of de PSC en de InteliClamp naar Nederland gehaald zullen worden en voor welke prijs. Wie meer wil weten kan kijken op de website van Muarah.


EDITORS' CHOICE