NIEUWSOnkyo

Onkyo lanceert twee nieuwe stereo-receivers

Het Japanse Onkyo heeft twee nieuwe stereo-receivers gelanceerd die in september op de markt zullen komen. De TX-8250 is de zwaarste van de twee en is voorzien van een netwerkaansluiting. De TX-8220 is wat lichter uitgevoerd en heeft geen netwerkfunctionaliteit, maar wel bluetooth, net als zijn grotere broer. De nieuwe receivers hebben volgens Onkyo een goede prijs/kwaliteit-verhouding en zijn bedoeld voor liefhebbers van muziek, film of games.

Onkyo TX-8250

De TX-8250 is het meest uitgebreide model en is voorzien van netwerkfunctionaliteit via LAN (RJ45) en wifi (5 GHz / 2,4 GHz). Uiteraard is het apparaat uitgerust met de nodige analoge en digitale aansluitingen. Via netwerk en usb kunnen ook hi-res muziekbestanden worden weergegeven. Onkyo adviseert om voor hi-res weergave usb of de LAN-aansluiting te gebruiken. Wifi is immers minder betrouwbaar. Ook een phono-ingang voor mm-elementen is aanwezig.

Wie prijs stelt op mulit-room weergave en gebruik van streamingdiensten wordt op zijn wenken bediend. Chromecast, FireConnect van Blackfire, DTS Play-Fi, Spotify, Tidal, Deezer en TuneIn worden ondersteund of zullen volgens Onkyo na een binnenkort uit te brengen firmware update alsnog ondersteund gaan worden. Onkyo levert een app genaamd Onkyo Controller voor zowel iOS als Android voor configuratie en bediening. De TX-8250 kan ook muziek spelen via AirPlay of bluetooth. Een FM-tuner en zelfs een AM-tuner zijn ingebouwd maar DAB+ wordt ook ondersteund.

DA-conversie komt voor rekening van een chip van AKM, type AK4452VN, die DSD Direct 2,8 MHz/5,6 MHz en PCM tot 24-bit/192 kHz kan decoderen. De versterker, die voorzien is van een lineaire voeding, kan 135 Watt per kanaal leveren bij een impedantie van zes Ohm. Het frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 100 kHz op -3 dB.

Onkyo TX-8220

De TX-8220 heeft met 100 Watt per kanaal aan zes Ohm een wat lager maximaal uitgangsvermogen. Het aantal aansluitingen is wat beperkter vergeleken met grote broer TX-8250. Ook netwerkfunctionaliteit ontbreekt, maar bluetooth wordt wel ondersteund. Een phono-ingang voor mm-elementen zit er wel op, evenals een tweetal digitale aansluitingen (optisch en coaxiaal, geen usb). Het frequentiebereik loopt ook van 10 Hz tot 100 kHz op -3 dB.

Onkyo beweert in zijn persbericht dat een usb UDB-1 DAB+-adapter wordt meegeleverd (die ook los verkrijgbaar zou zijn) voor de ontvangst en weergave van DAB+. Hoe deze adapter dan aangesloten zou moeten worden is echter niet duidelijk. De TX-8220 heeft immers geen usb-aansluiting. De handleiding kon geen helderheid verschaffen. Volgens de handleiding zit DAB+ gewoon ingebouwd.

Onkyo TX-8220 en TX-8250: prijzen en leveringsinformatie

Vanaf september zijn de nieuwe apparaten leverbaar in zilverkleurige of zwarte uitvoering. De TX-8250 zal 530 Britse ponden gaan kosten en de TX-8220 zal voor 250 Britse ponden van eigenaar wisselen. De UDB-1-1 DAB+-adapter kost 40 Britse ponden. Prijzen voor de rest van Europa zijn nog niet bekend.

MERK

EDITORS' CHOICE