NIEUWS

Zwaar, zwaarder, zwaarst: BETONart lanceert nieuwe luidspreker van beton

De Duitse luidsprekerbouwer BETONart-audio bouwt uitsluitend luidsprekers. De merknaam BETONart verraadt het al: alle luidsprekers van het Duitse bedrijf zijn gemaakt van beton. Kopers konden kiezen uit diverse vloerstaande modellen, maar sinds kort is ook een tweeweg monitorluidspreker genaamd Alpunto aan het productenpakket toegevoegd.

BETONart-audio Alpunto

Zoals alle luidsprekers van BETONart-audio, is de kast van de nieuwe Alpunto volledig opgetrokken uit gietbeton. Beton heeft een veel hogere soortelijke massa dan hout en een betonnen kast zal daarom veel minder snel ongewenst meetrillen dan een houten kast. Allerlei inwendige versterkingen zoals nodig bij een houten luidsprekerkast kunnen bij een betonnen kast vaak achterwege blijven. Hout heeft bovendien altijd de neiging om een warme kleuring aan het geluid mee te geven, hoe weinig dat ook moge zijn. De Alpunto’s zouden uitblinken in transparantie en neutraliteit.

De Alpunto is voorzien van twee actieve drivers aan de voorzijde en een passieve driver aan de achterzijde. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 48 Hz tot 25 kHz. De kantelfrequentie ligt op 1.850 Hz. De gevoeligheid lijkt met 85 dB (1 Watt / 2,83 V) wat aan de lage kant, maar de Alpunto zou ook geschikt zijn voor aansturing door een buizenversterker. De impedantie bedraagt vier Ohms. De afmetingen van de Alpunto zijn 50 x 21,5 x 40 centimeter en met een gewicht van 41 kilogram is de Alpunto dan ook een zware monitorluidspreker.

Het filter van de Alpunto is met zorg samengesteld en bevat onder andere condensatoren van Mundorf en Claritycap en spoelen gewikkeld van platte draad ter minimalisatie van het Skin-effect. De gebruiker kan het volume van de hoge tonen en lage tonen afzonderlijk beïnvloeden met een tweetal schakelaars op de achterzijde.

Een paartje Alpunto’s wisselt voor 3.280 euro van eigenaar. 

De koper kan kiezen uit acht kleuren, maar tegen een meerprijs van 350 euro zijn nog veel meer kleuren te leveren. Voor 380 euro extra worden een aantal standaardcomponenten in het filter vervangen door componenten met een nog nauwere tolerantie. Ten slotte kan de interne bekabeling van de Alpunto voor 60 euro extra worden vervangen door kabels van het merk In-akustik.

EDITORS' CHOICE