NIEUWS

EISA Awards 2017/2018: de winnaars op het gebied van Hifi en Audio

Tom van Steensel | 16 augustus 2017

De EISA (European Imaging and Sound Association) Awards zullen bij menig liefhebber van audio, video en elektronica op zijn minst een belletje doen rinkelen. Vijftig magazines uit twintig Europese landen (waaronder wijzelf in de vorm van FWD Magazine) kiezen de allerbeste producten in de categorieën Audio, Video, Home Theater, Photography, In-Car Electronics Electronics en Mobile Devices. Wij kijken hieronder naar de winnaars op het gebied van Hifi en Audio.

EISA WIRELESS LOUDSPEAKER 2017-2018
Winnaar: KEF LS50 Wireless

De KEF LS50 Wireless is een all-in-one luidspreker die muziek streamt van een netwerk en hi-res bestanden tot 192 kHz/24-bit aankan. De originele LS50 werd al eerder bekroond met een EISA-award en deze opvolger is volgens de EISA-jury eveneens een schot in de roos, omdat hij alle goede eigenschappen van zijn voorganger combineert met draadloze connectiviteit, streaming en ingebouwde versterking. Wat wij van de speaker vonden kun je nog eens teruglezen in onze eigen recensie van de KEF LS50 Wireless.

EISA BEST VALUE LOUDSPEAKER 2017-2018
Winnaar: DALI SPEKTOR 6

Volgens de EISA-jury staat de DALI SPEKTOR-familie garant voor betaalbare vloerstaande luidsprekers van goede kwaliteit en past ook de SPEKTOR 6 moeiteloos in dat rijtje. De speaker is van een kwaliteit die je in deze prijsklasse niet zou verwachten. Hij klinkt beschaafd, maar kan tevens voor een fors volume zorgen. Betaalbaar luisterplezier dus en volgens de jury ook verrassend ongevoelig voor de plaats in je kamer. Ook wij beoordeelden de SPEKTOR 6 als uitstekende vloerstaander met eveneens een goede weergave in niet-klassieke luisterposities. Lees meer in onze recensie.

EISA BOOKSHELF LOUDSPEAKER 2017-2018
Winnaar: Dynaudio Contour 20

De EISA-jury noemde de Contour 20 een verrassende boekenplankspeaker, die veel groter klinkt dan dat hij eruit ziet. Het is ook de eerste Contour-boekenplankspeaker met Dynaudio's Esotar2-tweeter. Samen met een MSP mid/bass zorgt het als geheel voor een precies en toch muzikaal geluid met een diepe basweergave. De afgeronde hoeken en hoogwaardige afwerking maken van de Contour 20 volgens de jury een echte blikvanger. Lees meer over de Dynaudio Contour.

EISA FLOORSTANDING LOUDSPEAKER 2017-2018
Winnaar: Q Acoustics Concept 500

Q Acoustics begaf zich in het premium-segment met de Concept 500; een vloerstaander met geoptimaliseerde drivers en behuizing. Volgens de jury klinkt de Concept 500 verfijnder en muzikaler dan dat je voor de prijs zou verwachten. De tweeter past naadloos bij de dubbele mid/bass drivers, die verzonken zijn gemonteerd in de houtcomposietbehuizing met een gelontkoppeling in meerdere lagen. Ook wij beoordeelden de “strakke” Concept 500 als een geslaagd uitstapje van Acoustics naar het hogere hifi-segment. Lees onze complete recensie terug.

EISA HEADPHONES 2017-2018
Winnaar: Denon AH-D7200

Wat betreft hoofdtelefoons hecht de EISA-jury veel waarde aan draagcomfort en dankzij de lichte walnoten oorschelpen en de schaapsleren draagband is de D7200 volgens hen een van de meest plezierige hoofdtelefoons om te dragen. Hij is rijk, gedetailleerd en ideaal voor lange luistersessies. De nieuwe FreeEdge-drivers, zorgen voor een transparant geluid dat nooit scherp of onaangenaam wordt. Een fraaie terugkeer van Denon op het gebied van hoofdtelefoons dus. Ook wij waren van mening dat Denon na de minder geslaagde D7100 nu weer een waardige opvolger voor de D7000 in handen heeft. Lees de volledige recensie.

EISA DAC/HEADPHONE AMPLIFIER 2017-2018
Winnaar: Pro-Ject Pre Box S2 Digital

Een geweldig en betaalbaar product volgens de EISA-jury. Op de lange lijst van features staan onder meer ESS Sabre DACs in dual mono-configuratie. Verder hanteert hij alle formaten tot DSD512 en 768kHz/32-bit PCM. Hardwarematig decoderen van MQA is standaard aanwezig. De hoge kwaliteit van de passieve onderdelen, een geïntegreerde hoofdtelefoonversterker en een reeks aan digitale filtermogelijkheden maken het plaatje compleet. De Pre Box S2 Digital klinkt open en expressief en is volgens de jury verrassend veelzijdig voor zo’n klein product.

EISA BEST VALUE TURNTABLE 2017-2018
Winnaar: Pro-Ject Essential III Flexi-Range

Pro-Ject’s Flexi-Range bestaat uit zes modellen, waardoor volgens de EISA-jury elke platenliefhebber wel aan zijn trekken komt. Van de betaalbare Essential III tot de meer uitgerbreide Record Master (lees onze recensie), voorzien van elektronische snelheidsregeling, ingebouwde phono voorversterker, analoog/digitaal converter en USB-uitgang. Ook een aptX Bluetooth-model is beschikbaar. Alle draaitafels zijn uitgerust met een Ortofon OM10 pick-up element, wat zorgt voor een klankverbetering ten opzichte van zijn voorganger.

EISA HIGH-END TURNTABLE 2017-2018
Winnaar: ELAC Miracord 90

ELAC vierde dit jaar zijn negentigste verjaardag met deze nieuwe draaitafel, die door de jury werd bestempeld als een fantastische comeback voor het merk. De Miracord 90 biedt een combinatie van traditionele en moderne stijlelementen. Het chassis, gemaakt van zeer dicht MDF, wordt geleverd met verschillende opties voor de afwerking. Deze basis zorgt voor de ondersteuning van het zware, snaaraangedreven plateau en elektronische snelheidsregeling voor een zeer stabiel toerental. De koolstofvezeltoonarm is afgestemd op het pick-up element, dat door ELAC in samenwerking met Audio-Technica ontwikkeld werd.

EISA INTEGRATED AMPLIFIER 2017-2018
Winnaar: Hegel Röst

Volgens de jury een zeer goed klinkende versterker met legio aansluitingsmogelijkheden. Hegels gepatenteerde SoundEngine-schakeling zorgt voor een optimale weergave. Tegelijkertijd is hij met zijn 80 W in staat de meeste luidsprekers een extra punch te geven. Er is een DAC ingebouwd, compleet met AirPlay-, USB- en DLNA-functionaliteit. Je hebt heel wat keuze om muziek direct van je thuisnetwerk spelen. De makkelijke bediening en het fraaie design vormen de kers op de taart. Ook volgens ons heeft de Hegel Röst meer in zijn mars dan zijn onopvallende uiterlijk doet vermoeden. Lees de recensie.

EISA BEST VALUE AMPLIFIER 2017-2018
Winnaar: NAD C338

Volgens de jury overtreft de C338 menig krachtige versterker in dezelfde prijsklasse. Het is de eerste stereoversterker ter wereld met ingebouwde Chromecast-functie, waardoor je de belangrijkste muziekdiensten direct kan streamen. Hij is klein, maar levert dankzij de klasse D-versterker 50 W per kanaal en heeft aansluitmogelijkheden voor bijna alles wat je kunt bedenken: Bluetooth, optische/coax digitaal, MM phono en line level ingangen. Ook wij prezen de veelzijdigheid van dit uitbreidbare topmodel. Lees onze recensie terug.

EISA HIGH-END STEREO SYSTEM 2017-2018
Winnaar: Marantz SA-10 & PM-10

De SA-10 speler en de PM-10 versterker zorgen volgens de jury voor een spectaculaire combinatie op het gebied van geluid en innovatie. De SA-10 kan muziekbestanden afspelen in een extreem hoge kwaliteit, dankzij de Marantz Music Master-processing suite, die zorgt voor een echte 1-bit conversie. De PM-10 is de eerste high-end klasse D-versterker van Marantz, uitgerust met nCore-modules voor een bijzonder krachtig en vervormingsvrij geluid. De combinatie van beiden werd beoordeeld als het beste high-end stereosysteem. Lees meer over de PM-10 en SA-10 van Marantz.

EISA HI-FI INNOVATION 2017-2018
Winnaar: Devialet Gold Phantom

Met de Gold-versie zet Devialet volgens de jury een grote stap voorwaarts in de evolutie van de originele Phantom-speaker. De 4500W ADH (Analogue/Digital Hybrid) versterking en SAM bass management zorgen ervoor dat de zijdelings gerichte bass domes een extreme laagweergave hebben. Er zijn aansluitmogelijkheden voor AirPlay, Bluetooth en Spotify Connect, aangevuld met Ethernet en een optische digitale input. Heel veel hifi-vernieuwing in een kleine en elegante behuizing. Ook wij waren onder de indruk van het vermogen, de innovatie, het design en de totaalklank van het weliswaar prijzige apparaat. Lees onze recensie.

EISA MULTIROOM NETWORK PLAYER 2017-2018
Winnaar: Yamaha WXC-50

De EISA-jury bestempelde deze draadloze streaming voorversterker van Yamaha als een Zwitsers legermes dat een grote variëteit aan functies op het gebied van hifi kan vervullen. Hij werkt als stand-alone streamer of als DAC/voorversterker en heeft multiroom-functionaliteit, die zorgt voor streaming door het hele huis, bediend via een eenvoudige app. De WXC-50 ondersteunt alles, van double-speed DSD tot hi-res FLAC-bestanden en muziekdiensten. Zo vormt hij volgens de jury een betaalbare manier om multiroom-muziek in huis te halen. Ook wij voelden deze multi-room functionaliteit aan de tand in onze eigen recensie.

EISA PORTABLE DAC/HEADPHONE AMPLIFIER 2017-2018
Winnaar: RHA Dacamp L1

Met de Dacamp L1 produceerde RHA zijn eerste draagbare DAC en hoofdtelefoonversterker. Naast de 3.5mm aansluiting heeft hij een gebalanceerde hoofdtelefoonaansluiting voor de echte fijnproevers. De batterij gaat zo’n tien uur mee en de toepassing van hoge kwaliteit ESS DAC’s maakt het plaatje compleet. De RHA Dacamp L1 staat volgens de EISA-jury dan ook garant voor bijzonder mooie en gedetailleerde muziek 'on the move'. Lees ook onze eigen recensie van de RHA CL1 + Dacamp L1.

EISA HOME THEATRE SPEAKER SYSTEM 2017-2018
Winnaar: Focal Sib Evo

Met de met de nieuw ontworpen Sib Evo heeft Focal volgens de jury hun Sib & Cub-serie weten te overtreffen. Dolby Atmos en DTS:X 3D audio via naar boven gerichte drivers zorgen voor een speakersysteem dat de luisteraar echt omringt met geluid, zelfs van boven. De strakke bastonen uit de losse subwoofer sluiten perfect aan op de kraakheldere middelste en hoge frequenties. De jury kon naar eigen zeggen bijna niet geloven dat een klein systeem dat zo weinig ruimte inneemt, zo’n machtig 3D-geluid weet te produceren. Lees meer over de Focal Sib Evo.

EISA HOME THEATRE RECEIVER 2017-2018
Winnaar: Yamaha RX-V483

Volgens de jury biedt deze AV-ontvanger veel meer functies en voorzieningen dan dat je bij zo’n lage prijs zou verwachten, waaronder een 5.1-kanaals surround-sound en compatibiliteit met Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio in combinatie met 4K-doorvoer (inclusief Dolby Vision en HDR 10) en upscaling van SD-video naar HD, plus Ultra HD via HDMI. Bluetooth is aanwezig om draadloos te streamen en de MusicCast-technologie van Yamaha zorgt voor multi-room opties. De jury noemde de receiver daarom een indrukwekkende alleskunner.

EISA SOUNDBAR 2017-2018
Winnaar: LG SJ9

De EISA-jury noemde de Dolby Atmos-compatibele SJ9 van LG een van de weinige soundbars die een elegant ontwerp weet te combineren met spetterende prestaties. Twee naar boven gerichte speakers in de bovenzijde zorgen dat de Atmos optimaal tot zijn recht komt, in combinatie met een breed geluidsveld van de andere drivers en bastonen via de draadloze losse subwoofer. Muziekliefhebbers kunnen LG’s MusicFlow-app en de ingebouwde Chromecast-technologie gebruiken voor streaming en multi-room. Ook wij onderwierpen de Dolby Atmos-functionaliteit van de LG SJ9 aan de test in onze recensie.

EISA TV AUDIO UPGRADE 2017-2018
Winnaar: Sonos PLAYBASE

Sonos kiest opnieuw voor de no-nonsense aanpak waardoor ook deze multiroom-speaker volgens de jury een groot succes is geworden. Binnenin het straks design vinden we drie tweeters, zes mid/bas-drivers en een geïntegreerde woofer, zodat tv-programma’s niet langer saai of levenloos klinken. Plug-and-play maakt de installatie voor iedereen makkelijk, en je krijgt toegang tot een wereld vol met streaming muziek. Ook wij namen de verschillen tussen de Playbase en de eerdere Playbar onder de loep in onze recensie van de Playbase.

EISA HOME THEATRE SOLUTION 2017-2018
Winnaar: Denon HEOS AVR

Met de HEOS AVR heeft Denon de traditionele thuisbioscoopontvanger gereed gemaakt voor de draadloze multiroom-generatie en daarom mag hij zich volgens de jury de beste home theater solution noemen. De pluspunten zijn onder meer het strak vormgegeven voorpaneel, plus uitgebreide connectivity voor Ultra HD-bronnen, de vijfkanaals Class-D versterking en de weergave van Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Hij kan tevens overweg met hi-res audio en streamt tot DSD128, draadloos of via USB. Ook volgens onze recensie is de HEOS AVR ideaal voor mensen die echte surround willen, zonder technisch gedoe en veel kabels.

Lees meer over de EISA-awards op de website van FWD Magazine.


EDITORS' CHOICE