NIEUWS

Meer dan 30.000 78-toeren platen zijn beschikbaar voor download

Sinan Kökbugur | 14 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant

De organisatie achter Great 78 Project die zich bezig houdt met het archiveren en digitaliseren van 78-toeren platen heeft inmiddels meer dan 30.000 platen gedigitaliseerd en gearchiveerd. Het doel is het bewaren van soms zeldzame opnames voor volgende generaties. De oude en breekbare platen zijn immers onderhevig aan veroudering en slijtage en digitale kopieën zijn dat niet.

Great 78 Project

In de eerste helft van de twintigste eeuw zijn naar schatting zo’n anderhalf miljoen opnames verschenen op een 78-toeren plaat. Populaire en commercieel interessante opnames zijn later heruitgegeven op lp’s of cd’s, maar dat geldt lang niet voor alle opnames die op een 78-toeren plaat zijn verschenen. Bovendien kan het vanuit wetenschappelijk oogpunt interessant zijn om oude opnames te onderzoeken.

De doelstelling van het Great 78 Project is het conserveren, onderzoeken en ontdekken van 78-toeren platen. De platen worden zorgvuldig gereinigd en gedigitaliseerd in verschillende bestandsformaten. Voorzichtigheid is daarbij geboden, want sommige platen kunnen vanwege veroudering al breken als ze uit de hoes worden gehaald. Als een plaat eenmaal is gedigitaliseerd is de muziek beschikbaar voor luisteraars en onderzoekers, ook die van de volgende generaties. Zeldzame opnames die verloren dreigen te gaan blijven op deze wijze bewaard.

De opnames worden in beginsel niet digitaal gereinigd. Dit betekent dat ruis en andere verstoringen ook in de digitale opnames te horen zullen zijn. De platen worden met verschillende naalden afgetast. Onderzoekers kunnen dan verschillende opnames met elkaar vergelijken.

Einddoel van Great 78 Project is de archivering en digitalisering van meer dan 200.000 78-toeren platen, maar dit aantal zou gaandeweg nog wel eens kunnen worden verhoogd. Bezitters van 78-toeren platen worden immers opgeroepen om hun platen aan te bieden ter digitalisering en archivering. Wie kennis of kunde zou willen delen, wordt ook van harte opgeroepen om zich bij Great 78 Project te melden.


EDITORS' CHOICE