NIEUWSYamaha

Yamaha R-N803D netwerkreceiver met automatische inmeting

Yamaha voegt opnieuw een stereonetwerkreceiver aan het aanbod toe: de R-N803D. 'Geselecteerde componenten, een hoogwaardig schakeldesign en hi-res-weergave zorgen voor een muziekbeleving van topklasse.' 

Het Japanse merk presenteerde eerder deze maand de NP-S303 netwerkspeler en de R-N303D stereonetwerkreceiver en stelt nu een stapje hoger de eerste stereonetwerkreceiver met 'YPAO R.S.C.' automatische inmeting voor. Dat systeem in de zwaardere broer van de 303 moet het mogelijk maken om de speler met één knop perfect op de luisteromgeving af te stemmen. Daarnaast biedt de receiver ondersteuning voor alle gangbare streamingdiensten, internetradio en DAB+ digitale radio. Met Yamaha MusicCast speelt de R-N803D muziek af uit alle bronnen in het Multiroom-ensemble en stelt het zijn randapparatuur ter beschikking aan alle andere MusicCast-componenten. 

YPAO R.S.C. automatische inmeting

YPAO staat voor 'Yamaha Parametric Acoustic Optimiser'. Met één druk op de knop onderzoekt de meegeleverde meetmicrofoon de akoestische eigenschappen van de ruimte – van de positie van de luidsprekers, de grootte van de ruimte tot de reflectie-eigenschap van de wanden. Aan de hand van deze gegevens worden de optimale instellingen automatisch bepaald. De extra YPAO R.S.C.-functie corrigeert storende reflecties. YPAO-volume zorgt met een precieze 192 kHz / 64 bits equalising voor het perfecte geluid bij iedere geluidssterkte.

Hifidelity design voor schakelingen en constructie

In het ontwerp van het schakeldesign van de N-803D, die een ESS Sabre DAC met 192kHz/24-bit in huis heeft, heeft Yamaha het ToP-ART-concept of 'Total Purity Audio Reproduction Technology' gebruikt. De achterliggende filosofie is een onvervalste weergave van het audiosignaal. Hiervoor is de R-N803D met een links-rechts-symmetrische opbouw en zeer korte signaalwegen uitgerust. Ook de constructiewijze van de behuizing is gebaseerd op geluidsoverwegingen: dankzij een hoge rigiditeit en de speciale 'Art Base' voor het verminderen van ongewenste vibraties moet de weergave glashelder blijven.

Phono-ingang, analoge en digitale aansluitingen

De R-N803D is ook geschikt voor vinyl: via de phono-ingang kan een platenspeler worden aangesloten. Bovendien zijn er vier analoge ingangen beschikbaar voor het aansluiten van bronnen zoals een cd-speler. Voor het tv-geluid of Blu-ray-speler zijn steeds twee optische en coaxiale digitale ingangen beschikbaar, met een volledig digitale signaalweg voor dynamisch, zuiver geluid. Tot slot is er naast twee analoge uitgangen en een koptelefoonaansluiting ook een subwoofer-out.

AirPlay, Bluetooth, netwerk, streamingdiensten

De R-N803D biedt de gebruikelijke weergaveopties, bijvoorbeeld Apple AirPlay voor draadloze muziek vanaf Mac, iPhone of iPad. Muziek is ook via het netwerk vanaf pc, Mac of NAS beschikbaar, via de kabel of draadloos. Hi-res-weergave in de formaten DSD 5,6 MHz, AIFF/FLAC/WAV met 192 kHz / 24 bits en Apple Lossless 96 kHz / 24 bits wordt ondersteund. De R-N803D is naast Spotify, Napster, Deezer en Juke ook compatibel met de audiofiele streamingservices Tidal en Qobuz. Via Bluetooth kan muziek draadloos worden weergegeven vanaf mobiele apparaten. Daarnaast is er een DAB+ module voor een digitale radio-ontvangst, evenals een FM-tuner voor analoge radio.

Multiroom met Yamaha MusicCast

Met het Multiroom-systeem MusicCast worden alle netwerkcompatibele Yamaha-audio-elementen één groot systeem - inclusief de R-N803D. Alle bronnen die zijn aangesloten op een MusicCast-apparaat zijn ook beschikbaar voor alle andere onderdelen van het MusicCast-netwerk - van receivers, soundbars en design-audiosystemen tot streamingluidsprekers. Lees meer over Yamaha MusicCast en bekijk onze video.

Prijs en beschikbaarheid

De Yamaha R-N803D komt in september 2017 op de markt. De behuizing is verkrijgbaar in de kleuren zwart en zilver. De adviesverkoopprijs bedraagt 899,00 euro inclusief btw.

MERK

EDITORS' CHOICE