REVIEWDynaudio

Review: Dynaudio Contour 30

Max Delissen | 20 september 2017 | Fotografie Fabrikant | Dynaudio

Vorig jaar had ik het genoegen de vloerstaande Dynaudio Contour S 3.4-LE langere tijd als logé in huis te hebben voor een recensie, en toen kondigde ik al aan dat er nieuwe modellen op komst waren. Deze serie is, in meerdere incarnaties, al sinds 1989 de axis mundi waar het assortiment van Dynaudio omheen draait. Als de meest betaalbare high-end serie van het Deense merk kent de Dynaudio Contour in elke denkbare versie een enorme populariteit.

De hier geteste Dynaudio Contour 30 is de middelste van de nieuwe modellen. Het is net als de S 3.4 LE een slanke vloerstaander, maar daar houden alle vergelijkingen op. De Contour 30 is op letterlijk alle fronten - nou ja, een paar hebben ze onveranderd gelaten - een volledig nieuwe luidspreker. Hij is voorzien van een aantal noviteiten die het Dynaudio-universum op hun grondvesten doen schudden.

Het gaat goed met Dynaudio. Erg goed zelfs. Het Deense merk kreeg een paar jaar geleden een forse financiële injectie en gebruikte die wat mij betreft optimaal: enerzijds voor het in dienst nemen van een heleboel hooggekwalificeerde ingenieurs en ontwerpers, en anderzijds voor het opzetten van een ongelooflijk geavanceerde Research & Development faciliteit die zijn weerga niet kent. Dat nieuwe onderzoekscentrum is onlangs officieel geopend, maar er is tijdens de ontwikkeling van de nieuwe Contour serie al flink gebruik gemaakt van de nieuwe faciliteiten. Nieuw elan dus, en dat betaalt zich meteen uit. Meer bepaald in de beste Contour serie tot nu toe.

Dynaudio Contour 30: nader bekeken

De muziek waar we naar luisteren is veranderd, en stelt steeds hogere eisen aan de luidsprekers. Met name de laagweergave wordt stevig op de proef gesteld door veel hedendaagse muziek, dus het zou prettig zijn als de elektrische en akoestische energie die daarmee gemoeid is effectiever kon worden ingezet. Maar hoe maak je een luidsprekerserie die op dat vlak al zo goed was nog beter? Zodat hij nog beter presteert dan iedereen ervan verwacht? Dat was de vraag waar de ingenieurs van Dynaudio zich het hoofd over braken. Dus gingen ze op zoek naar een nieuw materiaal voor de conussen van hun luidsprekers. Dynaudio gebruikt, zo weten we, al sinds jaar en dag de kunststof Magnesium Silicate Polymer (MSP).

Met al die nieuwe speeltoestellen in de onderzoekstuin moest er toch een beter materiaal te vinden zijn. Maar na een bijna oneindige reeks testen kon slechts de conclusie worden getrokken dat MSP zou blijven. Uiteindelijk werd de oplossing gevonden in een nieuwe woofer met een extreem lange slag. De nieuwe laag/mid drivers die Dynaudio voor de Contour serie ontwikkelde hebben een maximale uitslag van maar liefst 2 centimeter. Heen. En twee centimeter terug. Samen dus vier centimeter.

Dynaudio Contour 30: kleinere diameter

De uitdaging bij zo’n extreme beweging is tweeledig: de conus mag niet mechanisch afgeremd worden en tegelijkertijd moet hij onvervormd, als een perfecte zuiger, op en neer gaan. Hiervoor werden met behulp van Finite Element-analyses zowel een nieuwe rolrand als een nieuwe ‘spider’ ontwikkeld (de spider is het onderdeel van de luidsprekerunit dat meestal direct achter de conus zit en ervoor zorgt dat de spreekspoelhouder prefect gecentreerd blijft binnen de zeer smalle luchtspleet van de magneet, het hart van de ‘motor’ die de conus aandrijft). Het ‘compromis’ dat voor deze nieuwe woofers moest worden gesloten was dat de (enorme) magneet die nodig was om deze motor aan te drijven met geen mogelijkheid binnen de fors kleinere diameter van de nieuwe spreekspoel paste.

En dus moest er afscheid genomen worden van de ongewoon grote ‘stofkap’ die de drivers van Dynaudio decennialang hun onmiddellijk herkenbare uiterlijk gaf. Vergis je niet in de commerciële kracht van die continuïteit, en er is bij Dynaudio dan ook best lang over getwijfeld of dit wel de kant was die ze op moesten. Maar de voordelen waren evident, en vooruitgang vraagt soms offers die zich met wat geluk dubbel en dwars terugverdienen.

Dynaudio Contour 30: schitterende stijlbreuk

Uiteraard is het belangrijk om te vermelden dat de Contour 30 naast geheel nieuwe woofers ook de allernieuwste versie van de kostbare Esotar² tweeter - Dynaudio’s absolute topmodel - heeft gekregen. De bijdrage die dat aan het klankmatige resultaat levert mag niet onderschat worden. Maar welbeschouwd is dat eerder een evolutie dan een revolutie. Dat geldt ook voor de nieuwste inzichten in filtercomponenten en -design. De nieuwe Contour serie heeft ook nog steeds maar één paar - weliswaar hele mooie - WBT NextGen luidsprekerklemmen, want onze Deense vrienden geloven nog steeds niet zo in de voordelen van passieve bi-wiring en bi-amping. Wat écht een revolutie is, en daar is ongetwijfeld nóg langer over vergaderd dan over de woofers, is de kastvorm.

De nieuwe Contour serie is de eerste in de geschiedenis van het merk die voorzien is van gebogen kastpanelen. En wát een schitterende stijlbreuk is dat zeg! De hoogglans witte exemplaren die ik voor de recensie thuis kreeg lijken kleiner dan ze in werkelijkheid zijn. Ze vallen een stuk minder op door hun organische vorm. Natuurlijk moet ik eerst melden dat die vorm ook allerlei akoestische winst oplevert. Een stijvere kastconstructie, minder last van staande golven, de voordelen zijn legio. Maar het moet ook gezegd worden dat de WAF (laat ik dat stokoude audiofielenjargon weer eens van stal halen) met ongeveer 1000% is toegenomen.

De afgeronde vorm blijft niet beperkt tot de kast zelf, ook de plaat massief aluminium van een centimeter dik die op de baffle is gemonteerd, en waar de luidsprekerunits verzonken in zijn gemonteerd, is aan de zijkanten mooi afgerond. Enerzijds om diffractie tegen te gaan, maar óók om een mooi geheel met de kast te vormen. De laagunits zijn bovendien voorzien van een montageflens die óók aan de zijkanten is afgerond, zodat de kast ten opzichte van de woofers zo smal mogelijk kan worden gehouden. Smallere luidsprekers geven doorgaans een betere ruimtelijke afbeelding, dus ook dit is weer een slimme combinatie van design en functionaliteit.

MERK





EDITORS' CHOICE