Weet u het nog, auto’s van 20 jaar geleden? Voertuigen waarbij een 1.2 liter motor de kleinste inhoud was en de meeste mensen nog met 1.4, 1.6, 2.0 of zelfs nog meer cilinderinhoud rondreden. Vandaag de dag is dat beeld totaal anders.
Op de exotische modellen van de grote en gespecialiseerde merken na, zijn we voor veel normale auto’s inmiddels steeds meer aangewezen op mini 1.0 liter 3 cilinder motoren, aangevuld met een turbo. Hierdoor lukt het inmiddels zelfs al om 110 pk uit het motortje te wringen, maar toch. Luidsprekers hebben verhoudingsgewijs eenzelfde soort weg afgelegd. Van groot met relatief grote units zonder kunstgrepen, tot alsmaar kleiner en steeds vaker noodzakelijkerwijs actief en DSP gecorrigeerd. Ook hier lijkt het op het eerste gezicht allemaal tot heel behoorlijke prestaties te leiden. Totdat je dan weer een keer met de vroegere gang van zaken kennismaakt…
Legacy Audio Signature SE: spaarzaam
Achter deze gang van zaken bij auto’s, luidsprekers en nog veel meer andere producten, zit natuurlijk een hele duidelijke gedachte. Een hoger rendement gekoppeld aan het spaarzamer omgaan met onze aardse grondstoffen. Althans dat is wat ons allemaal wijs wordt gemaakt. Wat er echter niet bij wordt verteld, is dat dit offer tevens een verschraling van het aanbod en vooral ook een einde van het echte genieten betekent! Want om nog heel even bij het autovoorbeeld te blijven, moet zo’n kleine motor er ondanks zijn turbo wel veel harder aan trekken.
Daardoor creëer je onbewust of bewust(?) meer slijtage en een kortere levensduur voor de lange termijn. Vooral omdat hij absoluut gezien eigenlijk onder bemeten is voor zijn taak. Iets wat je vooral heel duidelijk merkt wanneer je weer eens de kans krijgt in een echte ouderwetse ‘voiture’ te rijden. Bij audio werkt het precies zo en moet een (piep)kleine luidspreker die toch goed lijkt te presteren er natuurlijk enorm hard aan trekken. Op het eerste gezicht of gehoor, lijkt het allemaal nog best goed te gaan. Totdat je dan op een dag weer met een ‘normale’ grotere, goed voor zijn taak berekende luidspreker wordt geconfronteerd.
Legacy Audio Signature SE: het merk
De ‘vleesgeworden’ personificatie van dit laatstgenoemde denken, is absoluut in het voor waarschijnlijk velen onder ons volslagen onbekende luidsprekermerk Legacy Audio verankert. De reden voor deze volledig andere denkwijze is eigenlijk heel eenvoudig. Legacy is een rasechte Amerikaanse fabrikant en één waarbij ontwerper en eigenaar Bill Dudleston al sinds de oprichting in 1983, samen met de uit Nederland afkomstige mede oprichter Jacob Albright de Amerikaanse waarden zonder compromissen vertegenwoordigd. Denk daarbij vooral aan groot, compromisloos en voorzien van het trotse ‘American way of life’ DNA.
Hoe trots en vooral hoe Amerikaans dit merk is, ervaar ik al snel wanneer ik het opvallend uitgebreide assortiment van deze nijvere fabrikant doorneem. Want systemen als het hoogtechnologische Dipool DSP gestuurde ‘V’ (183 cm hoog, 47,5 cm breed, 48 cm diep en 113 kg zwaar), de Whisper XDS en de nog steeds manshoge Aeris, zijn ondanks al hun kwaliteiten nu niet bepaald systemen die op voorhand de handen van de gemiddelde Nederlandse consument op elkaar zullen krijgen.
Dit wordt al langzaam anders en beter met de Focus XD en Focus SE modellen, terwijl bij het object van deze test in de vorm van de Signature SE, de aanvaardbaarheidsgrens waarschijnlijk net zal kunnen worden doorbroken. Voor liefhebbers van nog beter bij de ‘Nederlandse smaak’ passende afmetingen, gaat Legacy Audio met de Studio HD (Ä 2.300,- per paar) tenslotte door tot een werkelijk compact formaat monitorluidsprekers. Maar omdat ik graag weer eens een echt serieuze zonder natuurkundige beperkingen weergever wilde gaan ervaren, stelde Cliff Farhang van importeur Darius Audio het Signature SE model voor.
Legacy Audio Signature SE: de speakers
Hoewel het merk Legacy Audio voor de Nederlandse markt nog een volslagen onbekende is, weet het merk in de landen om ons heen al tientallen jaren bijzonder goed te scoren. Van gerespecteerde internationale websites als Home Theater en High Fidelity, Positive Feedback en Dagogo tot vakbladen als het Amerikaanse The Absolute Sound, het Tsjechische Audiodrom en het Franse Stéréo Prestige. Allemaal zijn ze zonder uitzondering bijzonder lovend en onder de indruk over de hoge geboden kwaliteit en 10(!) jaar garantie.
De Signature SE vormt bij dit merk duidelijk de ‘sweet spot’ binnen het thuisaanbod en wanneer ik de tien modellen uit deze serie stuk voor stuk bekijk, begrijp ik ook heel goed waarom. Met zijn 123 cm hoog, 30,5 cm breed, 35 cm diep en 53 kg zwaar bezit de weergever ongeveer dezelfde maten als bijvoorbeeld een Magico S3, Focal Electra 1038 BE en Dynaudio Excite X44. Door de gemiddelde Nederlandse consument wordt deze maat dus absoluut als ‘lekker groot’ (voor de liefhebber), tot zelfs wanstaltig groot en ‘deze komt er bij mij echt niet in’ betiteld. Toch zijn er gelukkig ook wel een serieus aantal verzachtende omstandigheden aan te voeren. Zo is het model in maar liefst negen verschillende afwerkingsvarianten verkrijgbaar, waarbij naast hoogglans zwart eindelijk ook weer eens uit hele fraaie en exclusieve houtfineersoorten kan worden gekozen.
Als tweede aspect is het al bij de eerste aanblik meteen duidelijk dat deze weergevers er toch heel wat beter uitzien dan de spreekwoordelijke ‘houten kist’. Vooral door het geraffineerd in facetvorm afschuinen van de zij- en bovenpanelen, wordt het afstraalgedrag door afname aan diffractie verbeterd en krijgt het model er een heel eigen en modern voorkomen door. Als laatste factor mag gezegd worden dat de afwerking bovengemiddeld goed overkomt. Het fineer ziet er fraai uit en is zonder zichtbare naden en met respect voor de lopende nerf vakkundig aangebracht. Het freeswerk is daarbij ook strak en precies uitgevoerd en eigenlijk zijn alleen de zes zwarte insteeknokjes om het bijgeleverde doekfront op zijn plaats te houden niet helemaal meer van deze tijd.
Het is één van de kleine punten die Nederlandse importeur Cliff Farhang van Darius Audio nog bij de fabrikant aanhangig zal maken om dit topproduct - want dat is het - nog beter te krijgen. Dat de Signature SE een substantieel grote luidspreker is, bewijzen ook de 5(!) luidsprekerunits van dit gesloten 4-weg systeem. Als ik mij niet vergis heb ik volgens mij in de 15 jaar dat ik inmiddels recenseer, zelfs nog geen luidspreker ter test gehad die over zoveel units aan de voorzijde beschikt.