De setup van de Phantom Gold is even bijzonder als vroeger. Als je de Gold voor het eerst insteekt en je hebt geen Dialog, produceert hij een vreemdsoortig ademend geluid. De Spark-app op je telefoon of tablet gidst je dan door het configuratieproces, dat op een bepaald moment vereist dat je jouw hand op de speaker legt om het in te stellen. Deze handoplegging doe je ook als je werkt met een Dialog. De configuratie verloopt wel wat vlotter in dit geval omdat de Dialog via een netwerkkabel met je netwerk verbonden is. Dit kastje legt dan zelf een eigen draadloze verbinding met elke Phantom. De configuratie is even uniek als het design van de Phantom, maar het loopt vlot en is intuïtief. Enig minpuntje: als je later een tweede Phantom toevoegt, dan moet je alle apparaten opnieuw instellen. Ben je een eigenaar van meerdere Phantoms, dan kun je elk toestel aan een aparte kamer toewijzen of twee Phantoms samenvoegen tot een stereopaar. We hadden slechts één Gold op bezoek, maar bij onze test van de Silver konden we zo wel met een stereoset aan de slag. In termen van kwaliteit en beleving is een stereo-opstelling van Phantoms nog veel meeslepender, dat moeten we je wellicht niet vertellen.
Devialet Phantom Gold: streaming, Bluetooth én Airplay
Sinds onze test van de Phantom Silver in 2015 zijn we de verdere ontwikkeling van het Phantom-verhaal blijven volgen. Een product zoals dit stopt immers niet bij een lancering, maar kan potentieel via software-updates veelzijdiger en krachtiger worden. Voor een stuk is dat ook gebeurd. Devialet blijft vernieuwen en heeft zaken als Spotify Connect en internetradio toegevoegd. Tegelijkertijd is er ook wat kritiek omdat de vernieuwing soms lang uitblijft. Ondersteuning voor DLNA/uPnP is bijvoorbeeld veel gevraagd, maar duikt maar niet op. Als je eigen muziekbestanden wil beluisteren, dan moet je Spark op een computer draaien en een folder met muziek aanwijzen. Je kunt die bestanden dan wel via de mobiele app selecteren – zolang Spark op je pc of Mac actief is.
Als het gaat om streaming ondersteunt de Phantom Gold drie diensten in zijn app: Qobuz (incluis hi-res), Deezer en Tidal. De Phantom is bovendien Spotify Connect-compatibel en verschijnt als speaker in de Spotify-app. Kortom, de lijst is niet lang maar bevat wel wat ons betreft de cruciale diensten. De integratie van Qobuz, Deezer en Tidal in Spark is prima. Zo kun je bijvoorbeeld geliefde tracks en albums toevoegen aan afspeellijsten bij de dienst of aan een Spark-playlist. Dat laatste is handig als je een afspeellijst wil maken met liedjes afkomstig van verschillende bronnen.
Voor andere diensten heb je ook nog de optie om te streamen via Bluetooth, met ondersteuning voor AAC- en aptX-codecs. Nieuw aan de Phantom Gold is dat Airplay nu ingebakken is, waardoor je als Apple-gebruiker een lossless-alternatief krijgt voor Bluetooth. Airplay is overigens niet beperkt tot de Gold. Nieuwe Phantoms en Phantom Silvers beschikken er ook over, evenals nieuwe Dialogs. Het lijkt er echter niet op dat reeds verkochte Phantoms een update met Airplay krijgen, wellicht omdat er een Apple-chip moet worden ingebouwd. Recent kondigde Apple ook Airplay 2 aan en Devialet werd daarbij genoemd als partner. Maar als we dit schrijven is het onduidelijk wat Airplay 2 nu inhoudt en of het beschikbaar zal zijn in bestaande producten.
Officieus is ons ook bevestigd dat Devialet Roon zal ondersteunen. Dat zou betekenen dat de Phantoms Roon Ready worden, en dus via deze weg hi-res kunnen ontvangen en deel worden van een multiroom-opstelling met meerdere merken.
De Phantom Gold bedien je met de Spark-app, een sobere maar elegante app die zowel op de computer als op mobiel heel uniform is. Zeker op de computer komt Spark wat kaal over, maar al bij al werkt het wel vlot. Op een smartphone of tablet ziet de app er heel wat beter uit.