REVIEWParadigm

Review: Paradigm PW AMP

Canada is een land waar, zelfs anno 2017, veel mooie hifi-producten worden gefabriceerd. Zo ook de Paradigm PW AMP, een schattig klein versterkertje met een ingebouwde high-res audiostreamer. Dat looks soms misleidend kunnen zijn bewijst deze machtige Paradigm. De krachtige klasse D-versterker met ARC-technologie is ontwikkeld door Anthem. Dit belooft dus niet zomaar een versterker te zijn, maar een serieus multiroomproduct met high-end aspiraties.

Al sinds 1982 fabriceert Paradigm hoogwaardige luidsprekersystemen in haar Canadese hoofdkantoor, net buiten de stadsgrenzen van Toronto. Deze luidsprekers worden al decennia gefabriceerd op basis van wetenschappelijke feiten en diepgaande studies in plaats van simpele aannames of speculaties. Hierover later meer.

Het gevolg is dat Paradigm al decennia realistisch klinkende speakers fabriceert die weinig tot geen kleuring hebben en financieel bereikbaar zijn gebleven voor de echte muziekliefhebbers onder ons. En het mooie is dat Paradigm vandaag de dag nog steeds eenzelfde werkwijze hanteert.

Van importeur Look & Listen ontvangen we de uiterst compacte Paradigm PW AMP, een multiroomproduct uit de Premium Wireless Series. Zo op het eerste gezicht een product waar je ongemerkt aan voorbijloopt. De behuizing is van plastic en oogt niet bijster exclusief. Zo voelt hij ook niet en nu komt het grote voordeel: met een adviesverkoopprijs van 599 euro kost hij dit ook niet.

Paradigm PW AMP: modern multiroomproduct

De Paradigm PW AMP is 14,6 centimeter breed en 21,9 centimeter diep. De hoogte is 7,9 centimeter en het totale gewicht bedraagt slechts 1,4 kilogram. In deze bescheiden black box bevindt zich echter alles dat van een modern multiroomproduct verwacht mag worden. Sterker nog, meer dan deze PW Amp en een set kwalitatief goede luidsprekers is ook niet nodig.

Het aansluiten van de PW AMP blijkt bovendien een fluitje van een cent. Inclusief het uitpakken, aansluiten en het opruimen van de verpakkingsmaterialen duurt niet langer dan een minuut of tien. Wij hebben de Paradigm opgenomen in onze referentiesetup. Inclusief onze referentiebekabeling die op zichzelf de aanschafprijs van de PW AMP al ver te boven gaan. Eerlijk? Ja. Maakt de PW AMP ergens foutjes, dan zullen deze ons niet ontgaan.

Paradigm PW AMP: techniek

Wanneer we de behuizing van de PW AMP inspecteren duidt niets erop dat deze kleine unit een uitgangsvermogen produceert van maar liefst 2x 100W RMS aan 4 Ohm (2x 200W muziekvermogen). Hiervoor is de krachtige klasse-D-versterker verantwoordelijk die door branchegenoot Anthem is ontwikkeld. Niet alleen de versterkingstechniek, maar ook de ARC=roomcorrectietechniek komt bij Anthem vandaan. Wanneer we de unit open schroeven valt het ons op dat de unit voor het grootste deel bestaat uit een voeding en een koellichaam voor de klasse D-versterkingscircuits. Er is weinig point-to-point-bekabeling aanwezig en het geheel maakt een verzorgde, opgeruimde indruk.

De Paradigm PW AMP streamt muziek eenvoudig via de Wi-Fi (2,4 GHz en 5 GHz). Voor de meeste toepassingen zullen deze snelheden ruim voldoende zijn. Wilt u liever een stabiele datastroom omdat u veel highres bestanden vanaf uw NAS streamt, dan kunt u de PW AMP eveneens met een RJ45-netwerkkabel aansluiten. Natuurlijk kan de Paradigm overweg met alle gangbare digitale bestandsformaten. Lossless kan deze kleine krachtpatser bestanden afspelen tot 24 bit en 192kHz. DSD en MQA worden niet ondersteund.


EDITORS' CHOICE