REVIEWMirror Image

Review: Mirror Image Sapphire-stereobuizeneindversterker

Mirror Image is het eigen elektronicamerk van de befaamde Nederlandse audio-ontwerper Rick Paap. Een persoon die velen misschien beter kennen als de geestelijk vader van de bekende Master-luidsprekers en inmiddels al 25 jaar lang het Nederlandse audiolandschap met uitmuntend goed klinkende ontwerpen heeft weten te verrijken.

De Aemulus-buizenvoorversterker beet een jaar geleden als eerste Mirror Image-ontwerp het spits af en hoe! Vooral de bijna achteloze wijze waarop deze minimalistische voorversterker in korte tijd verschillende (veel) hoger geprijsde concurrenten wist te verschalken, maakte diepe indruk. Bijna simultaan met de ontwikkeling van deze voorversterker, liep op dat moment ook in het diepste geheim een gloednieuwe stereo-eindversterker van referentiekwaliteit mee. Een ontwerp van werkelijk reusachtige afmetingen waarbij de vermogenstransistoren van de voorgaande Mirror Image-eindversterkers, plaats moesten maken voor een hele reeks aan warmbloedige eindbuizen! 

Vind u het tegenwoordig ook zo storend dat eigenlijk te veel recent uitgebrachte audiocomponenten de muzikale beleving van een borrelnootje lijken te hebben? Een soort van muzikale uniseks eenheidsworst die vormloos, inspiratieloos en kleurloos het aanbod lijkt te dicteren. Vooral voor de naar eigen identiteit en eigenheid snakkende muziekconsument, is onze hobby door dit gebrek aan onderscheid inmiddels al een heel stuk minder leuk en interessant geworden. Als ik dit voor mijzelf eens probeer te analyseren heeft het met de volgende zaken te maken:

1) De industrie schenkt steeds meer aandacht aan zaken als comfort, bedieningsgemak en vormgeving, terwijl aan de andere kant de weergavekwaliteit inmiddels naar het tweede plan is verwezen.

2) Het leeuwendeel van het ontwerpproces vindt plaats met behulp van computers (multiphysics ontwerpsoftware). Daarbij worden er door toenemende tijds- en financiële druk (investeerders en aandeelhouders), steeds minder of soms zelfs helemaal geen(!) tussentijdse 'luisterfasen' meer ingebouwd. Gevolg is producten die steeds meer louter technisch zijn georiënteerd en gehoormatig ongeacht het merk meer op elkaar zijn gaan lijken.

3) De tijdspanne waarin een product actueel is wordt met het jaar korter. Met als negatief gevolg dat ook de beschikbare tijd voor het ontwikkeltraject bedoeld voor verbeteringen of veranderingen, verder in de knel komt. Door deze vervelende commerciële spiraal krijgen consumenten die hier gevoelig voor zijn, een toenemend gevoel om bijna continu met ‘achterhaalde’ spullen te spelen.

Aan bovenstaande cyclus kunt u behalve met uw bestaande spullen stug doorspelen, zelf helaas maar bar weinig doen. Maar wel is het goed om te weten dat er ook nog steeds fabrikanten bestaan die wel gewoon in één keer hun werk honderd procent goed willen doen. Bedrijven die graag willen dat u tien jaar of zelfs nog langer met hun producten kunt spelen en daarbij door hun consistente werkwijze een grotere eigenheid aan hun producten mee kunnen geven. Ook Rick Paap van de Mirror Image elektronica- en Master-luidsprekerlijn is zo’n persoon en ook nog eens één met de bekende gouden oren en een geheel eigen kijk op de materie.

Mirror Image

Naast het produceren van zijn twee eigen bijzondere merken, verdient Rick verder zijn boterham met het importeren en distribueren van mooie audiomerken als Aesthetix, Basis Audio, Mimetism Audio, European Audio Team, Brain Power, Graham, Phonomena, Shelter, Sign Audio en niet te vergeten Magnepan. Het is dus zeker niet zo dat hij voorafgaande aan het Mirror Image-project op nog een elektronicamerk zat te wachten.

Waar hij inmiddels alweer zo’n negen jaar geleden echter wel op zat te spinzen, was een elektronicamerk dat over dezelfde unieke eigenschappen als zijn befaamde Master-luidsprekers zou beschikken. Kort gezegd hebben we het dan over een weergave voorzien van een zeer realistisch, expressief en dynamisch karakter, aangevuld door een fenomenaal gelaagde 3D-presentatie en zo open, ongekleurd en transparant als maar mogelijk.

Maar in plaats van dun, hard en schril is het Rick met Master gelukt dit te combineren met behoud van de natuurlijke volheid, vloeiende omlijning en levensechte klankkleuren. Alle merken die hij onder zijn hoede heeft, bezitten trouwens één of meerdere van bovengenoemde eigenschappen. Alleen was dit nog niet voldoende naar zijn zin. Tijdens vele luistersessies en tijdrovende onderzoeken in de zoektocht naar geschikte ontwerpprincipes, lukte het hem uiteindelijk door het combineren van eigenlijk vooral ‘vintage’ schakelingen, de pluspunten te behouden zonder meteen weer nieuwe minpunten te introduceren!

Mirror Image was hiermee geboren en de inmiddels beroemde Aemulus buizenvoorversterker was de eerste daadwerkelijke verwezenlijking van deze denk- en werkwijze. Na de Aemulus ontstonden verder nog een mono transistor eindversterker, dedicated cd-speler, de bijzondere Innerstage (een uniek product om bij de basisgeluidskwaliteit van iedere set, op volstrekt natuurlijke wijze, grootser, rijker, krachtiger en meer betrokkenheid te genereren), een phono voorversterker en als nieuwste project, de trotse Sapphire stereo buizen eindversterker als absoluut referentieproduct.  






EDITORS' CHOICE