Review: Electrocompaniet ECI 6DX

René van Es | 15 juli 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Electrocompaniet
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 26 april 2017

In een snel veranderende wereld waar gadgets een levensduur hebben van maanden is het heerlijk opnieuw kennis te maken met een merk dat standvastig produceert in eenzelfde vorm als jaren geleden. Zodat de herkenbaarheid groot is en je als het ware in een warm nest terechtkomt.

Het Noorse merk Electrocompaniet kenmerkt zich al jaren door gebruik te maken van een doorzichtig acryl frontplaat met daarachter op zwart metaal aangebracht de opschriften en de LED’s of displays. Waarbij de toetsen goudkleurig zijn uitgevoerd en haast verzonken zijn in de frontplaat. Het is niet alleen de jas die gelijk is gebleven, het is bovendien de kwaliteit binnen de behuizing die respect afdwingt en zorgt dat Electrocompaniet standvastig een speler van formaat blijft. De uitnodiging om de gloednieuwe ECI 6DX versterker/DAC/streamer aan de tand te mogen voelen werd daarom met beide handen aangegrepen.

Electrocompaniet ECI 6DX: niet helemaal nieuw

Helemaal nieuw is het apparaat niet zullen de kenners van Electrocompaniet opmerken, het versterker deel en de ingebouwde DAC kennen we al van een eerdere versie, wel nieuw is het streamer gedeelte die een rechtstreeks derivaat is van de Electrocompaniet EC Living lijn, een modulair audio/video systeem met de focus op geluid- en beeldkwaliteit verpakt in een trendy design. Dat maakt het mogelijk dat de ECI 6DX zowel stand-alone kan werken, maar ook onderdeel kan zijn van een Multi-room audio en videosysteem.

De streamer opent voor de versterker en de ingebouwde DAC de wereld naar onder meer Tidal, Qobuz en Spotify, laat u radio luisteren naar elk station dat via internet zijn uitzendingen verzorgt, ontsluit uw eigen muziekbibliotheek opgeslagen op een NAS via UPnP en DNLA, speelt vanaf een USB-stick of harde schijf of staat Airplay toe. Te besturen via precies dezelfde en volledig binnen Electrocompaniet ontwikkelde App als andere EC Living apparaten. Af te spelen formaten zijn: WAV, MP3, AAC+, Vorbis, AC3, DTS, ALAC, FLAC, APE, WMA, tot aan 192kHZ/24bit en DSD tot DSD 128 (5.6 MHz). Daartoe is de streamer voorzien van WiFi en USB, maar het liefst zie ik een kabel verdwijnen in de Gigabit Ethernet poort aan de achterzijde.

Uiteraard is er een directe koppeling tussen de streamer module en de DAC, al is de DAC tevens voor andere apparaten te gebruiken middels een tweetal coaxiale S/PDIF aansluitingen, twee Toslink busjes en een USB poort. Geschikt voor 24-bit streams tot aan een sample rate van 96kHz voor Toslink en 192kHz voor coax en USB. Electrocompaniet vertelt u niet welke DAC chips zij toepassen, vertelt evenmin hoe de versterker precies is opgebouwd. In tegenstelling tot andere merken die soms tot in finesses ingaan op gebruikte componenten. Electrocompaniet heeft dat nooit gedaan en misschien is het wel heel terecht dat zij uitgaan van luisteren naar het product in plaats van vooroordelen creëren binnen groepen van (zogenaamde) kenners.

Electrocompaniet ECI 6DX: andere apparaten

Wat Electrocompaniet wel loslaat zijn de specificaties voor het aansluiten van andere apparaten. De voorversterker ingangen worden afgesloten op 47 kOhm en kunnen maximaal 10 Volt aan. De versterking is 0 dB op de gebalanceerde ingangen. Het vermogen aan de uitgang van de ECI 6DX is tweemaal 125 Watt aan 8 Ohm, oplopend tot tweemaal 370 Watt aan 2 Ohm. Waarbij een stroompiek geleverd kan worden tot 100A. Het frequentiebereik is 1 Hz tot 150 kHz met een totale gain van 31 dB van de eindversterker. Voor de Home Theater aansluiting is 1 Volt voldoende voor een maximale uitsturing. Voor het leveren van dat forse vermogen is een flinke transformator nodig en voldoende koelmateriaal, als gevolg waarvan het 465 mm brede apparaat 20 kg weegt.

Aansluitingen zijn er genoeg te vinden op de achterzijde. Naast eerdergenoemde digitale bussen, USB poorten en ethernet mogelijkheden zijn er op de achterzijde gebalanceerde (XLR) en ongebalanceerde (RCA) aansluitingen voor een cd-speler en kan via RCA een tuner en een HT apparaat worden gebruikt. Er zijn wederom gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen voor het aansluiten van bijvoorbeeld een extra eindversterker.

De luidspreker aansluitingen zijn enkelvoudig uitgevoerd en geschikt voor blank draad, banaanstekers en spades. Tenslotte vinden we een RS232 bus voor besturing via home automation, 12 Volt triggers en de aansluiting voor de netspanning. De voorzijde toont links een grote display waarop de gekozen bron te zien is. Overige informatie, zoals netwerkgegevens, plaats van de muziekbibliotheek en account informatie over muziekleveranciers vind u in de App. Twee LED’s geven statusmeldingen zoals het indexeren van de muziekbibliotheek en foutmeldingen, een blauwe LED geeft de stand van het volume weer. Midden onderaan zit de aan/uitschakelaar.

Rechts een viertal druktoetsen. Boven en onder voor het regelen van het volume, rechts en links voor de bronkeuze, echter toegang tot de streamer moet u kiezen vanuit de App. Omgekeerd kunt u daarmee uit alle bronnen kiezen, toch blijft de afstandsbediening noodzakelijk om op afstand het volume naar wens aan te passen.

MERK

EDITORS' CHOICE