ARTIKEL

Het nieuwe luisteren deel 4: NAS aansluiten

Dit artikel maakt deel uit van een reeks. Deel 1 lees je hier, deel 2 hier en deel 3 hier.

NAS staat voor Network Attached Storage ofwel gegevens opslag verbonden aan een netwerk. Wat niet in de afkorting of de omschrijving van NAS voorkomt is dat een NAS intelligentie bezit. Intelligentie in die zin dat een NAS niet enkel opslagplaats biedt maar ook met de opgeslagen gegevens iets kan doen. Een NAS is dus niet een harde schijf die aan het netwerk hangt. Een NAS is een onderdeel van het netwerk een heeft een besturingssysteem aan boord.

Een andere opslag methode die vaak met NAS wordt verward is SAN. Die laatste afkorting staat voor Storage Area Network en de verwarring is begrijpelijk. Toch is er een groot verschil waar we met de audio bril op gebruik van maken. Een SAN is eigenlijk een apart netwerk met daarin opslag media en de bij behorende controllers. Die controllers zorgen ervoor dat de vraag om gegevens, data, van aangekoppelde computersystemen wordt afgehandeld. Dat doen die controllers op basis van blokken op de gebruikte schijven. De aangekoppelde computers zien de SAN schijven eigenlijk als lokale schijven met een bij het besturingssysteem horende schijfindeling. De computers verzorgen de indeling in mappen of folders (directories). Het SAN biedt enkel de opslag ruimte aan.

Een NAS doet het anders. Een NAS biedt geen blokken opslagruimte aan maar complete bestanden. De NAS heeft een eigen besturingssysteem en is dus in feite een complete computer die de opgeslagen bestanden deelt met de aangesloten systemen in het netwerk. De aangesloten systemen hoeven niets te weten van hoe de NAS een en ander regelt. Ze vragen een heel bestand en krijgen dat aangeleverd.

Vertaald naar een audio omgeving is een NAS een onderdeel van de media bibliotheek of kan de hele mediabibliotheek zijn. De audio speler zoals iTunes, Foobar2000, een Naim HDX of een Sonos om er maar een paar te noemen ‘zien’ van de NAS enkel de lijsten met muziekbestanden. Vanaf de NAS zijn de muziekbestanden dan net als of ze lokaal staan opgeslagen af te spelen.


EDITORS' CHOICE