REVIEWSonos

Review: Sonos Playbase

SAMENVATTING

Hieronder zie je een overzicht van de plus- en minpunten van de Sonos Playbase.

PLUSPUNTEN

  • Krachtig, diep laag dat hogere tonen niet aantast
  • Puike afwerking
  • Brede ondersteuning muziekbronnen
  • Multiroom
  • Uitbreidbaar naar 5.1

MINPUNTEN

  • Prijspunt, ook om uit te breiden
  • Geen HDMI-switching
  • Bassen neigen naar booming

De Sonos Playbar is een van de populairste soundbars ter wereld, een echt succesnummer voor het bedrijf dat streaming en multiroom-audio helemaal mainstream maakte. Waarom verschijnt er dan nu de Playbase, een op eerste zicht gelijkaardig product met een identiek prijskaartje? In deze review kijken we naar de Sonos Playbase.

Introductie Sonos Playbase

Net zoals de Playbar is de Playbase bedoeld als dubbele oplossing: hij verbetert het geluid van je televisie én het streamt alle mogelijke muziek. Dat laatste is leuk voor momenten waarop het tv-scherm uitstaat en je in de woonkamer toch wat wilt beluisteren. Qua ontwerp is de Playbase wel totaal anders dan de Playbar, wat een soundbar is. Sonos zegt zelf dat een soundbar maar bij een deel van de consumenten past. Het bedrijf denkt daarbij aan mensen die hun televisie ophangen of waar een soundbar op een geschikte wijze op een tv-meubel kan geplaatst worden. Maar, aldus het bedrijf, eigenlijk gaat het dan om een minderheid van woonkamers. Bij de presentatie van de Playbase in Boston illustreerde Sonos veel voorkomende problemen met beelden van minder optimale Playbar-opstellingen die het in het veld ontdekte: half weggestoken in een kast, ergens op de grond, ja, zelfs achter het tv-scherm.

Dat kan beter en dus creëerde Sonos de Playbase. Dat gebeurde niet overnacht. Volgens één Sonos-medewerker die we spraken duurde de ontwikkeling een viertal jaar, wat een eeuwigheid is in de CE-wereld. Maar het typeert toch ook ergens Sonos, want het merk brengt maar met mondjesmaat nieuwe producten uit en ondersteunt zijn verkochte toestellen voor zeker tien jaar. Dat laatste klopt echt. We hebben Sonos-apparaten van 2007 in ons bezit en die werken nog prima én ontvangen nog alle software-updates die er regelmatig verschijnen. Was alle consumentenelektronica maar zo, denken we dan.

Geen nieuw idee, maar…

Sonos is niet de eerste met dit concept van ‘een speaker onder je tv’. Enkele jaren geleden was er zelfs een behoorlijke hype rond soundbases zoals de Playbase. Dat kwam door het succes van de Bose Solo, een vrij compacte speaker die eigenlijk eerder bedoeld was voor tweede tv’s in de slaapkamer. De me-too-apparaten die bij merken als Canton, Denon en Sony verschenen, waren al wat meer geschikt voor grote televisies. De hype rond soundbases leek echter van korte duur, hoewel er ook prima apparaten tussen zaten. De Sony HT-XT3 bijvoorbeeld, scoorde niet slecht tijdens onze tests. Maar toch, de interesse van de consument in soundbases leek weg. Het verschijnen van de Playbase is dus ergens een verrassing.

Het design van de Playbase

De Playbase is een grote speaker, maar met een fijn design dat door zijn gebogen lijnen niet fors overkomt. Als je hem uitpakt – en de verpakking is bijna even slank als de speaker – dan merk je dat de Playbase uitstekend is afgewerkt. De behuizing is van hoge kwaliteit en oogt quasi-naadloos. Hij is ook wat zwaarder dan je verwacht, wat ongetwijfeld een noodzaak is. Het toestel is immers ontworpen om een tv te dragen tot 35 kilogram, en dat vraagt de nodige structurele stevigheid van de Playbase.

Tijdens het ontwerpen van de nieuwe Play:5 vervolmaakte Sonos een techniek om heel veel kleine gaatjes te boren in materiaal, een procédé die ook bij de Playbase wordt toegepast om heel de voorkant en delen van de zijkant te perforeren. Bijna 43.000 gaatjes zijn er, wat een ongelooflijk aantal is. Op een kijkafstand van een tweetal meter zijn ze ook bijna niet te zien, waardoor de voorkant van de Playbase bijna solide overkomt. Dat is zeker zo bij de zwarte versie, bij de witte versie lijkt de voorzijde van ver wat grauwer. De gaatjes zijn trouwens niet gelijk, maar worden naar de zijkant toe groter om een bredere verspreiding van geluid mogelijk te maken.

Sonos Playbase aansluiten op je tv

Als het over aansluitingen gaat, maakt Sonos radicale keuzes. Dat was ook zo bij de Playbar. Veel soundbars en audio-oplossingen voor de tv verbinden met de televisie via HDMI. Dat heeft bepaalde voordelen: de afstandsbediening van de tv kan dan het volume van het audiotoestel veranderen, er kan ongecomprimeerd surroundformaten van de tv naar het audioapparaat (althans theoretisch) en je kunt in veel gevallen externe HDMI-apparaten aan de soundbar hangen. Maar Sonos ziet zijn toestellen niet als HDMI-switch, heeft een oplossing voor de remote en stelt dat surround via HDMI-ARC niet echt veel beter is. Dat is niet geheel onterecht, want het is inderdaad zo dat veel televisies via de return audio channel niet in staat zijn om formaten als DTS Master Audio HD of Dolby TrueHD in volle kwaliteit door te sturen.

Kortom, Sonos voorziet maar één kabelaansluiting: een digitale optische ingang. Met de meegeleverde kabel sluit je de Playbase dus aan op de optische uitgang van je televisie. Zo’n uitgang is er altijd op een moderne televisie en kan nooit verkeerd worden gebruikt. Nog een groot voordeel is dat de optische uitgang bij veel tv’s altijd ingeschakeld is. Is dat uitzonderlijk toch niet zo, dan hoef je het gewoon snel in de instellingen van je televisie aan te zetten. Maar je hebt geen gedoe met bijkomende instellingen (bijvoorbeeld rond HDMI-CEC). Die simpliciteit is wat Sonos aantrekt tot een optische verbinding. Wij hadden, net zoals bij de Playbar, toch graag de keuze gehad. Maar, zegt Sonos, dat maakt de zaak weer ingewikkelder voor de doorsnee consument. Het is een keuze.

Koppelen met het netwerk

Net zoals andere Sonos-toestellen is de Playbase gemaakt om verbonden te worden met het netwerk. Dat kan via WiFi of via een ethernetkabel. Een leuk weetje: als je de Playbase draadloos verbindt, dan kun je via de ethernetpoort een ander apparaat (zoals een console of smart tv) op het netwerk hangen. Dat kan soms handig zijn.

Sowieso is de eerste stap het installeren van de Sonos-app op een mobiel toestel (Android of iOS) of op een computer (MacOS of Windows). De mobiele app is het gemakkelijkste te gebruiken, zeker als je een speaker wil instellen. De Sonos-app op de computer is wat gedateerd. De app is één van de sterkste punten van het merk. Het zit goed in elkaar en geeft bij het instellen van een Sonos-product ook voldoende informatie, ook in het Nederlands. Zeker als je reeds Sonos-toestellen in huis hebt, is het kinderspel om de Playbase met het netwerk te verbinden. Anders volg je gewoon het voorziene stappenplan. Een laatste stap is de Playbase een naam te geven (zoals ‘Woonkamer’), wat vooral relevant is als je elders in huis andere Sonos-spullen hebt.

De Playbase kun je puur gebruiken om het geluid van je tv te verbeteren, maar de speaker is eveneens in staat om muziek weer te geven van een varia van bronnen. Ook dit is een punt waar Sonos een voorsprong heeft op rivalen. Het ondersteunt tientallen streamingdiensten, waaronder alle grote en de meeste kleine. We kunnen zo meteen geen ontbrekende bedenken. Daarnaast kun je ook eigen muziekbestanden afspelen (enkel lossy formaten zoals MP3 en AAC en lossless tot cd-kwaliteit, geen hi-resaudio) en internetradio beluisteren. Het instellen van een muziekdienst is eenvoudig en in een minuut geregeld. Sonos betekent ook ‘multiroom’: via de app kun je de Playbase koppelen met andere Sonos-speakers, het geluid van je tv naar andere speakers sturen of gewoon toestaan dat ieder gezinslid in zijn eigen kamer naar eigen muziek luistert. Dat koppelen en wisselen gaat bijzonder vlot allemaal.


EDITORS' CHOICE