REVIEWSonos

Review: Sonos Play:5

Jamie Biesemans | 29 oktober 2015 | Sonos

De inmiddels zes jaar oude Play:5 van Sonos was niet langer competitief met rivaliserende speakers, zoals de HEOS 7 of Bluesound Pulse. Een nieuwe versie brengt veel beter geluid en slimme kamercorrectie.

Als je de oude en nieuwe Play:5 naast elkaar plaatst, dan merk je meteen dat Sonos hard gewerkt heeft aan de nieuwe speaker. De nieuwe Play:5 ziet er helemaal anders uit, meer afgerond, moderner en strakker dan voorheen. Meer luxe ook, want de behuizing lijkt wel uit één stuk. Er zijn geen naden of schroeven te bespeuren, of in ieder geval niet op plaatsen die je bij gewoon gebruik zou zien.



Maar de nieuwe Play:5 kreeg ook qua technologie en drivers heel wat nieuws mee. Je stoot hier wel wat op het beleid van Sonos, die niet graag al te veel onthult over het binnenwerk van zijn producten. Als je door de zwarte grille tuurt met een zaklamp of kijkt naar de exploded view-foto van de Play:5, dan zie je een heel andere driveropstelling dan bij de oude versie. Naar hoeveel vermogen er achter de zes speakers zit, is het echter gissen. De technische ingrepen vertalen zich in elk geval naar een heel andere geluidskwaliteit, dat kan ik je nu al verklappen.

Veelzijdiger
De nieuwe Play:5 kan je zowel horizontaal als verticaal kan opstellen, net zoals bij de Play:3. Er zijn minuscule ‘pootjes’ voorzien aan meerdere zijden, zodat je hem kan plaatsen zonder gevaar voor krassen. Een leuk detail, net zoals de oriëntatiesensor die detecteert hoe je de speaker positioneert, en de output van de speaker aanpast. Bovendien is de Play:5 net zoals de Play:1 geschikt voor vochtige kamers, zoals een badkamer. Hem onderdompelen in het bad blijft een slecht idee, maar van condensatie van de douche zou de Play:5 geen last mogen hebben.

Naast de pauzeknop in het midden van het bedieningspaneel vind je touch-knoppen om het volume te regelen. De fysieke knoppen die we van het model gewend zijn, zijn dus niet meeverhuisd naar de nieuwe versie. Software-updates moeten het op termijn bovendien mogelijk maken om meer te bedienen dan het volume alleen, zo laat Sonos weten. Ook is de Play:5 voorzien van een ingebouwde microfoon, duidelijk ook bedoeld voor de toekomst. Nu heeft het microfoontje namelijk nog geen functie, maar een of twee updates down the line zou je je Sonos zomaar eens met stemcommando’s kunnen bedienen.




Intuïtief
Verbeteringen qua hardware daargelaten staat Sonos uiteraard bekend om de gebruiksvriendelijkheid. Met de 2.0-uitvoering van de Play:5 is dat niet anders. Introducée in de wereld van de streaming gigant of al lang bekend met de mogelijkheden, de Sonos-app helpt je hoe dan ook snel en gemakkelijk door de mogelijkheden. Prettige bijkomstigheid is de dedicated knop aan de achterzijde van de speaker om verbinding tot stand te brengen, zodat de volume- en pauzeknop tegelijkertijd indrukken tot het verleden behoort.

En over prettige bijkomstigheden gesproken, introduceert Sonos een tweede innovatie: Trueplay. Zoals toch als bekend verondersteld mag worden, heeft de ruimte en daarmee de akoestiek een significante invloed op de weergave van de muziek. Om de klanken van je Play:5 wat aan de kamer en bijbehorende akoestiekvariabelen aan te passen, kun je – ook als leek – eenvoudig met Trueplay aan de slag. De applicatie is bedoeld voor algemene verbeteringen van het geluid, niet voor het creëren van een specifieke sweet spot. Maar dat past uiteraard prima bij de filosofie van Sonos. 


EDITORS' CHOICE