Er is niets mis met een computer als muziekbron. Maar gebruik dan wel de juiste app om je muziek te beheren en beluisteren. Lees hier onze selectie van beste audiofiele apps voor Windows!
Windows is het populairste besturingssysteem ter wereld. Het is dus niet gek dat er behoorlijk wat audiosoftware beschikbaar is voor dit OS. Sommige apps zijn uiteraard multiplatform beschikbaar, zowel voor Mac, Windows en soms zelfs Windows, maar heel wat apps zijn er enkel voor Windows.
Heb je een Mac? Niet getreurd, want in een ander deel komen macOS-toepassingen aan bod. Gebruik je jouw computer nog niet als muziekbron? Lees dan hier onze introductie tot pc-audio voor hifi-liefhebbers.
Als je een Windows-pc als muziekbron gebruikt, moet je als muziekliefhebber even de mouwen opstropen. Het besturingssysteem heeft als voordeel dat de ondersteuning voor muziekformaten niet echt een probleem is, maar bepaalde hi-resaudio is wel problematisch als je het via een USB-uitgang naar een DAC of DAC/hoofdtelefoonversterker wil streamen. De standaard stuurprogramma’s van Windows kunnen enkel 96 kHz / 24-bit naar buiten sturen via USB. Wil je hogere hi-res afspelen, dan moet je eerst de driver van de DAC-fabrikant installeren.
Als je de keuze krijgt in een mediaspeler, selecteer je ook best voor het geselecteerde uitvoerapparaat ASIO of WASAPI als transportmiddel, niet DirectSound (de standaard Windows-driver). Kernel streaming is een derde, oudere optie die nu nog interessant kan zijn om te proberen omdat dan het signaalpad beperkt is.
Windows Media Player 12 (gratis)
WMP zit bij Windows en doet precies wat je zou verwachten van een weggevertje. Het is een basale speler die lokale en netwerkenbestanden kan afspelen. Als het moet, kan het zelfs dubbele als DLNA-server, wat handig kan zijn als je muziekbestanden over het netwerk wil afspelen op een DLNA-compatibele netwerkspeler. De ondersteuning voor hi-resaudio is echter karig.
foobar 2000 (gratis, foobar2000.org)
Geeks die graag spelen met veel instellingen kennen foobar wellicht al. Het is weer een app die heel misleidend overkomt: ogenschijnlijk heel simpel, maar zodra je onder de motorkap kijkt blijkt er toch veel mogelijk. Staat de interface je bijvoorbeeld niet echt aan? Geen probleem, foobar is volledig aanpasbaar met andere skins. Je merkt op dat moment dat deze speler omringd wordt door een stevige community.
Via de DSP-settings valt er wel wat in te stellen, al gaat foobar uit de doos niet extreem ver. Je hebt echter aardig wat uitbreidingsmogelijkheden via plug-ins die door de community worden verspreid, onder meer om deze applicatie compatibel te maken met de meest obscure muziekformaten dat je kunt bedenken. Maar er zitten ook heel aparte zaken bij. MathAudio Headphone EQ is bijvoorbeeld een unieke plugin waarmee je high-end hoofdtelefoons kunt testen op resonantieproblemen.
iTunes (gratis, apple.com/itunes)
iTunes is gratis te downloaden bij Apple. Voor macOS is iTunes een redelijke keuze, onder Windows is het echter een beduidend slechtere app. Dat merk je vooral bij grote bibliotheken. Net zoals de Mac-versie beschikt de Windows-iTunes over de handige Airplay-functie. Enkel vanuit iTunes kun je via Airplay een audiostream naar meerdere speakers sturen. De integratie van Apple Music zou beter mogen, maar is wel handig.
Voor audiofiele muziekliefhebbers zijn er echter serieuze nadelen verbonden aan iTunes. Het ondersteunt niet alle formaten en vooral het gebrek aan FLAC-compatibiliteit is een probleem. Ook DSD beluisteren is onmogelijk. iTunes kan hi-res bestanden laten horen, zolang ze maar verpakt zijn als Apple Lossless (ALAC)-bestanden.
JPlay (99 euro, jplay.eu)
JPlay presenteert zich als een muziekspeler, maar je moet dat niet verstaan als een app die je helpt allerlei exotische muziekbestanden af te spelen. De ontwikkelaars stellen dat JPlay je computer ombouwt tot een hoogwaardig digitaal transport. Net zoals bij een cd-transport de elektronische onderdelen een minimale impact moeten hebben op de weergave, streeft JPlay naar hetzelfde, door onderbrekingen en storingen van andere toepassingen te minimaliseren. Het achterliggende idee is dat bitperfect afspelen niet voldoende is, ook de stream naar de DAC moet qua timing altijd goed zitten.
JPlay installeert zich als een soort virtuele ASIO-geluidskaart die je dan kunt selecteren in je favoriete muziekspeler, zoals foobar. Je gaat dan wel nog vaak instellingen in die toepassing moeten veranderen of een extra component installeren. Via een settingspaneel verbind je JPlay dan weer aan je geluidskaart of DAC. In ditzelfde venster kun je allerlei instellingen manipuleren die je zelden bij andere audiosoftware tegenkomt. Zo kun je streammotors uitproberen (waaronder voor kernelstreaming) of ingrijpen op de bitstream.