ARTIKEL

Software voor Windows: nog meer opties

Roon (119 dollar/jaar of 499 dollar voor een levenslange licentie, roonlabs.com)

Roon is een enorme hype in hifi-wereld, wat niet helemaal onterecht is. Ja, het prijskaartje is stevig. Maar Roon overstijgt zonder twijfel de gemiddelde muziekbeheerder. Dat bewees de recente 1.3-update opnieuw. Roon is wel een complexer verhaal waar je wat tijd voor moet nemen - maar dat is eigenlijk waar voor de meeste toepassingen in deze artikelenreeks. 

De basis is Roon, draaiend op je Mac of Windows-pc. Het presenteert zich als een zeer mooie muziekbeheerder die naadloos kan integreren met Tidal om je een hele diepe muziekervaring te geven. Heel veel aandacht is besteed aan het perfect afspelen van hi-res. Sinds kort heb je in Roon waanzinnig veel DSP-tools tot je beschikking, waardoor je bijvoorbeeld de audio kunt aanpassen om beter te klinken op hoofdtelefoons of zelfs kamercorrecties kunt uitvoeren. Het schakelen tussen audioapparaten is een fluitje van een cent en je kunt zelfs meerdere aangesloten DAC’s koppelen tot één zone.

Daarnaast zijn er Roon Ready hifi-apparaten (zoals Bluesound-speakers) en computers die Roon Bridge draaien. Ook naar deze kun je vanuit Roon muziek streamen en kun je ze in zones samenvoegen. Sinds versie 1.3 streamt Roon naar Sonos-apparaten (incluis multiroom-sturing). Ten slotte kun je Roon volledig bedienen via een Android- of iPhone-app die gratis beschikbaar is.

Jriver Mediacenter  (70 euro euro, jriver.com)

De website van Jriver geeft je het gevoel al enkele jaren stil te staan. Maar dat is maar een indruk, want Jriver Mediacenter (ook geschikt voor video en foto) heeft nog veel fans. En dat heeft te maken met de vele dieptechnische opties die Jriver biedt. Het speelt hi-resaudio bitperfect af en kan ook DSD aan. 

Duik in de instellingen en je ontdekt waanzinnig veel mogelijkheden op DSP-vlak, incluis hoofdtelefooncrossfeeds, speakercorrectie en convolution-filters. Je kunt Jriver ook gebruiken om je muziekbibliotheek te converteren en synchroniseren met een muziekspeler of geheugenkaart (handig voor in-carsystemen). Kortom, het is zeer functierijk maar het vereist wel doorzettingsvermogen.

HQPlayer  (143 euro euro, signalyst.com)

Dit is een vrij bijzondere app. HQPlayer zet geavanceerde algoritmen in om audiostreams aan de hoogste kwaliteit af te spelen. Zo heb je de keuze uit een hele collectie resampling filters en noise-shapers, waardoor je beschikt over meer tools dan je op een doorsnee DAC zou tegenkomen. De app lust alle formaten en kan ook multichannel-streams tot 7.1 aan. 

Ondanks de ‘player’ in zijn naam is HQPlayer niet altijd echt vlot te gebruiken als mediaspeler. Maar zijn geavanceerde functies kun je ook aanspreken vanuit een aantal andere applicaties, zoals Roon of Alchemy Desktop (dat ontworpen werd net om de interface van HQPlayer te verbeteren). Bij de innovatieve functies van HQPlayer zitten unieke zaken als DSP-processing te laten afhandelen door de grafische kaart (moet eentje van nVidia zijn) en hoogwaardig streamen over het netwerk.

HPEX (9,15 euro, xivero.com)

HPEX richt zich specifiek op hoofdtelefoongebruikers. Het is geen speler, maar een conversieprogramma dat je bestaande muziekbestanden neemt en ze aanpast zodat ze beter klinken op een hoofdtelefoon. Muziek wordt immer gemixt om via luidsprekers beluisterd te worden. Via luidsprekers hoor je beide kanalen via beide oren, waardoor je een soundstage krijgt.

Luister je door een koptelefoon, dan hoor je echter links enkel het linkerkanaal en rechts enkel het rechterkanaal, wat muziek voor sommige bijna lijkt te deconstrueren. HPEX introduceert een zekere mate van crosstalk en lichte echo om die luidsprekerervaring te simuleren. Het is een best omslachtige app, omdat je de bestanden pas kunt beluisteren na een conversie. Maar het simuleert vrij goed het effect van een luidsprekersessie.

Tomahawk Player (gratis, tomahawk-player.org)

Stoute tongen noemen Tomahawk Player de 'poor man's Roon', omdat het op dezelfde manier je lokale bestanden combineert met muziek van streamingdiensten. Tomahawk is echter minder gesofistikeerd (een nadeel), maar ondersteunt via plugins wel veel meer diensten dan Roon (een pluspunt). Zo kun je het koppelen aan Spotify, Soundcloud, YouTube, Deezer, Grooveshark en nog wat diensten. Verwacht je ook niet aan allerlei audiofiele instellingen, zoals selecteerbare DAC's of DSP-settings. Maar het werkt prettig en is gratis.


EDITORS' CHOICE