NIEUWSDynaudio

Dynaudio introduceert nieuwe Focus XD

Dynaudio brengt nog deze maand een nieuwe versie van de Focus XD actieve digitale luidsprekers op de markt. Deze Focus XD-modellen zijn digitaal vanaf de bron tot aan de drivers en kunnen daarmee 24-bit/192kHz hi-res bestanden zonder verlies van geluidskwaliteit weergeven.

Opnieuw ontworpen

De weg die het signaal in de Focus XD luidsprekers aflegt, is voor de 2017-modellen door de Denen herzien. De techniek daarvoor is afgekeken van de nieuwe Dynaudio LYD professionele luidsprekers. "Herontworpen, opnieuw getuned, en met een efficiënter cross-over design gedragen ze zich nu meer als digitale versies van passieve luidsprekers. De vereenvoudigde signaalverwerking zorgt ervoor dat het geluid nog transparanter wordt en daarmee nog meer recht doet aan het origineel."

Lees ook: 'Dynaudio Contour, 27 years in the making'

Binnenwerk

Daarnaast is de interactie tussen de digitale versterkers en de drivers verbeterd, inclusief de ‘overload-limiters’: het opnieuw ontwerpen van het signaalpad moet resulteren in hogere maximale volumeniveaus, zonder dat de drivers gaan vervormen of comprimeren. Doordat er minder gecompliceerde cross-overs gebruikt worden, komt er meer (DSP) processing-power beschikbaar vrij om de weergave aan te passen aan de gekozen luisterpositie. "Dit betekent overigens niet dat er simpelweg een aanpassing aan de laagweergave plaatsvindt, de aanpassingen beslaan het volledige frequentiebereik. De gebruikte technologie compenseert voor varieties in frequentie en fase die optreden als je een luidspreker dicht tegen een achterwand of zijmuur plaatst." De 2017 Focus XD kan deze aanpassingen op een hogere resolutie berekenen voor een accurater resultaat, en moet daardoor beter klinken als de luidsprekers niet in een optimale positie geplaatst kunnen worden.

Achtergrond: op bezoek bij Dynaudio

Ook nieuw is de ‘brightness’-aanpassing die afkomstig is van de LYD pro-studio monitoren. Deze past de hele karakteristiek van de luidsprekers aan, en niet alleen de weergave van de hoge tonen. Gebruikers kunnen voor een ‘helderder’ of ‘donkerder’ geluid kiezen, passend bij hun smaak en/of ruimte.

Roland Hoffmann, Senior Manager van de Dynaudio Academy zegt: “This is an awesome new tuning a clear improvement that youll hear instantly. The bass is much better defined and more transparent without being lean; treble is smoother without being darker; and theres a more effortless, airy sound overall. Its simply on another level.

Afwerking 

De opgewaardeerde Focus XD is leverbaar in vijf nieuwe afwerkingen: satijn wit, zwart pianolak, hoogglans Rosewood fineer, hoogglans Walnut fineer en hoogglans Grey Oak fineer. De nieuwe grilles hebben een korter ontwerp dat meer van de luidsprekerafwerking laat zien. Ook alle metalen onderdelen zijn gewijzigd: de ‘baskets’ voor de drivers, het frontpaneel en de voeten zijn nu allemaal in zwart uitgevoerd.

De nieuwe serie maakt gebruik van hetzelfde platform als de originele Focus XD-lijn. Hierdoor kunnen alle softwarematige verbeteringen ook toegepast worden op de originele modellen. De software-update kan vanaf 13 maart gratis gedownload worden via de website van Dynaudio.

Dynaudio Focus XD 2017: de line-up

Focus 20XD:
Satin White, Black Piano Lacquer, High Gloss Walnut: €5.500 per paar (RRP)
High Gloss Rosewood, High Gloss Grey Oak: €5.700 per paar (RRP)

Focus 30XD:
Satin White, Black Piano Lacquer, High Gloss Walnut: €8.500 per paar (RRP)
High Gloss Rosewood, High Gloss Grey Oak: €8.800 per paar (RRP)

Focus 60XD:
Satin White, Black Piano Lacquer, High Gloss Walnut: €11.000 per paar (RRP)
High Gloss Rosewood, High Gloss Grey Oak: €11.500 per paar (RRP)

Lees ook: de review van de 'oude' Dynaudio Focus 600 XD

MERK

EDITORS' CHOICE