De CES in Las Vegas is ieder jaar weer bepalend voor de hifi-kalender. Niet alleen is het dé show om rekening mee te houden, de invloed strekt ook ver voor zich uit. Tijdens het circus in Sin City wordt in veel gevallen namelijk voor een heel jaar vooruit gepland welke nieuwe producten er op de markt voor consumentenelektronica gebracht worden.
De eerste hoofdtelefoon zonder DAC
De Consumer Electronics Show is daarom het podium bij uitstek voor fabrikanten om hun nieuwe waar tentoon te stellen. Dat levert behalve verse audioproducten ook een willekeur aan technologische innovaties op. Een combinatie die vaak hand in hand gaat, overigens. Eén van die verenigingen van nieuwe techniek in een nieuw product willen we een maandje na de beurs graag nog eens uitlichten: de Pure Digital Drive in de DSR9BT hoofdtelefoon van Audio-Technica.Â
Pure Digital Drive
De innovatie achter de nieuw gelanceerde DSR9BT over-ears is aardig interessant te noemen. Deze draadloze hoofdtelefoon heeft namelijk geen DAC nodig(?). Een digitaal-analoog converter vind je doorgaans ofwel in het bronapparaat, ofwel in de hoofdtelefoon, maar de Audio-Technica DSR9BT vertrouwt op het eigen Pure Digital Drive systeem om het digitale signaal van de bron direct te verwerken.
Trigence Seminconductor’s Dnote
De jongste hoofdtelefoon van het Japanse merk gebruikt daartoe de zogeheten Dnote chipset van fabrikant Trigence Semiconductor, een pionierende toeleverancier van audiotoepassingen in het digitale domein. Het gepatenteerde Dnote, eveneens in Japan ontwikkeld, werkt volledig digitaal. Hi-res digitale signalen gegenereerd door de processors van moderne audioapparatuur worden direct naar de elektronica van de luidspreker verstuurd. Deze worden door de inzet van meerdere voice-coils direct digitaal aangestuurd – Pure Digital Drive. De schakelingen in de Dnote chipset kunnen het digitale audiosignaal dat de DSR9BT via Bluetooth binnenhaalt direct verwerken, en verzenden naar de driver waar de digitale trillingen de voice-coils en het membraan laten bewegen. Het resultaat is een helder en nauwkeurig audiosignaal dat bovendien minder vermogen vereist.
True Motion Driver
Het Pure Digital Drive systeem maakt gebruikt van een volledig nieuw ontwikkelde 45mm True Motion Driver met een lichtgewicht membraan met DLC, ofwel 'diamond-like carbon'. Deze DLC-coating moet naar eigen zeggen zorgen voor een hele natuurgetrouwe weergave met een frequentiebereik van 5 Hz tot 45.000 Hz. Het frequentiebereik – uitgedrukt in trillingen per seconde, Hertz (Hz) – geeft aan in hoeverre een luidspreker in staat is om hoge en lage tonen weer te geven. Het frequentiebereik van het menselijk gehoor loopt ruwweg van 20 tot 20.000 Hz.
Lees ook: Wat voor impact heeft Bluetooth op audiokwaliteit >>
De 4-aderige, getwiste OFC-7N voice-coil van de driver moet op zijn beurt zorgdragen voor een nauwkeurige controle van de bewegingen van het membraan, terwijl een akoestische weerstand de luchtstroom voor en achter het membraan reguleert. De trotse fabrikant spreekt van ‘een vloeiende, natuurlijke reproductie van de audioweergave over het gehele frequentiegebied’. De driver zelf tot slot is gehuisvest in een gelaagde aluminium structuur waarin ongewenste resonantie geminimaliseerd wordt en waarin de elektrische circuits van de akoestische ruimte van de behuizing geïsoleerd worden.
Zonder in te leveren op kwaliteit
De prestaties van de DSR9BT lijken – in ieder geval op papier – nergens gehinderd door het gebrek aan een digitaal-analoog-converter. Sterker nog, de Pure Digital Drive van het apparaat weet volgens de fabrikant de beperkingen van conventionele Bluetooth-verbindingen te overwinnen door de 24-bit/48kHz Qualcomm aptX HD codec te ondersteunen. De hoofdtelefoon kan deze 24-bit/48kHz-bestanden draadloos aan (aptX, AAC en SBC worden ook ondersteund). Bekabeld via de meegeleverde USB-kabel van 2 meter wordt zelfs 24-bit/96kHz ondersteund. Dat schreeuwt om een test… Daarnaast is het natuurlijk uitkijken naar aanvullende applicaties van de Pure Digital Drive-technologie!