REVIEWRemton Audio

Review: Remton Audio Phono stage 8382

SAMENVATTING

Lees hieronder de plus- en minpunten van de Remton Audio Phono stage 8382:

PLUSPUNTEN

  • Authentiek vinylgeluid
  • Perfect voor de vinylliefhebber
  • Betaalbaar voor de audiofiel

MINPUNTEN

  • Kwalitatief goede platenspeler is een vereiste
  • Niet voor beginners

Het komt niet vaak voor dat ik onder de indruk ben van audioapparatuur en zeker niet als ik de doos of zoals in dit geval de koffer in handen krijg. Keurig aan de deur bezorgd. Een enorme flightcase. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toen wel kriebels in mijn buik had. Een licht nerveus gevoel. Ik had namelijk geen idee wat mij te wachten stond.

Qua vinyl heb ik wel wat versleten. Draaitafels en versterkers. Maar het grote nut van phono voorsterkers was nooit tot mij doorgedrongen. “Waarom heb ik een phono versterker nodig als er ook een mm module in mijn versterker zit?” Mocht ik een versterker hebben staan zonder mm module, dan was een simpele voorsterker van een paar tientjes toch meer dan voldoende? Het was toch immers alleen maar om het signaal van de draaitafel te versterken?

Een doorgewinterde vinyl liefhebber zal na het lezen van de vragen hierboven, waarschijnlijk lachend op de grond liggen. Een beginner zal zich misschien herkennen in de vragen.

Afstemmen

De importeur van Remton, Simply audio, was zo vriendelijk om mij een phono stage toe te sturen. Alvorens heb ik contact gehad met Simply audio, om af te stemmen in welke set de Phono stage zou gaan spelen. Ik vertel vol trots dat ik mijn nieuwe Cambridge CX A80 net heb staan, in combinatie met een set Dali Rubicons 2. Als platenspeler had ik tijdelijk een Music Hall MMF 2.3 staan. “Daar heb ik een mooie Phono stage voor staan,” hoor ik aan de andere kant van de lijn. Een week later sta ik dan in de deuropening, met een flightcase in mijn handen.

De Remton Phono stage 8382 is een geweldige verschijning. Ik zal de situatie even schetsen. Ik krijg de flightcase in handen en weet direct wat er in zit. Er verschijnt een glimlach van oor tot oor. Mijn vrouw roept nog; “Wie was er aan de deur?” Maar op dat moment heb ik beide armen om de flightcase heen geklemd. Als een geheim agent met een koffer vol met nucleaire launch codes, trek ik een sprint naar mijn luisterkamer. Mijn vrouw kijkt om het hoekje en ziet alleen nog maar een stofwolkje. Op mijn luisterkamer begin ik driftig aan het openen van de flightcase. Ik trek de koffer open en zie twee geweldige componenten zitten. Er zit een briefje bij van Simply audio. Het legt uit hoe het systeem het beste aangesloten kan worden. Op dat moment lijk ik net een kind op pakjesavond.

Onder de motorkap

Voor dat ik verder ga met het smeuïge luister gedeelte, zal ik eerst even wat technische details met je doornemen. Want heel eerlijk, ik wil wel weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Remton komt uit Tsjechië, Praag om precies te zijn. Remton Audio heeft slechts één doel en dat is phono stages maken. Ik vraag mij dan weer af waarom? “Wij willen dat de luisteraars met Remton het echte vinyl geluid ervaren.” Misschien heb jij je twijfels. Ik zeker. Want alle grote en echte audio merken komen toch gewoon uit Groot Brittannië? Dat zou je inderdaad denken. Eerst de details. Zoals direct op de foto’s te zien is, bestaat de phono stage uit twee delen. Heel positief! Zeker bij vinyl. De scheiding tussen het elektrische power gedeelte en de phono stage zelf, draagt bij aan de kwaliteit. Minder interferentie, minder ongewenste trillingen en meer aandacht voor het geluid.

Naast het grote voordeel voor de kwaliteit van de audio, vind ik het enorm mysterieus uitzien. Een tweetal vierkante kastje bij een platenspeler. Zelfs mijn audio vrienden vroegen zich af wat ik nu weer had staan. Kijk daar word ik dan vrolijk van.

In de phono stage zelf moeten twee buizen gemonteerd worden. Deze zitten er gewoon bijgeleverd. Uiteraard kan er later altijd nog gespeeld worden met buizen van andere merken. Ik test de phono stage met de standaard bijgeleverde buizen. Achterop vinden we een vergulde rca in- en uitgang. En de ground aansluiting niet te vergeten. De Remton 8382 is geschikt voor mm en high output mc elementen.

Overige gegevens
Frequency response RIAA:                           20 Hz to 20 kHz ±0.5 dB
Input impedance:                                          47 kOhms
Input capacitance:                                        100pF
Output impedance:                                       6,5 kOhms
Gain:                                                                38dB

De hierboven genoemde waardes kan ik helaas niet mooier omschrijven. Sorry. Maar nu door naar het goede spul. Inspelen, luisteren en nog meer luisteren. Wat is audio testen toch een vreselijke bezigheid.

Meer Remton

Remton heeft een compleet arsenaal aan Phono stages. Dat kan wellicht wat overweldigend overkomen. Dat begrijp ik volkomen. Voor de set waar ik mee speel, heb ik ook even contact gehad met de importeur Simply audio. Is het namelijk van belang om de apparatuur op elkaar af te stemmen. De 8382 was perfect in de set waar ik mee speel. Maar heb je een zwaardere versterken, of een platenspeler van een paar klasse hoger, dan doe je er goed aan om van tevoren te gaan luisteren en advies in te winnen. Hiermee zal je veel meer audio terugwinnen.

De Remton 8382 lijkt misschien een sterk prijskaartje te hebben, echter valt dit reuze mee als ik het vergelijk met de ‘grote’ merken. Toch blijft het een investering.

De setup

De set waar de Remton Audio Phono stage 8382 op ga luisteren is een Cambridge CX-A80 met de Dali Rubicon 2. De Cambridge beschikt niet over een ingebouwde phono stage. Ik heb als vergelijk nog wel een Yamaha A-S2100 staan. Deze heeft wel een ingebouwde phono stage. Een ideale manier om het goed te kunnen vergelijken. De platenspeler die ik voor deze test ga gebruiken is een Music Hall MMF 2.3. De Music Hall platenspeler is gek genoeg ook afkomstig uit Tsjechië. Het enige wat ik nog mis is een Skoda. Voor eenieder die niet bekend is met Music Hall, even heel kort door de bocht, eigenlijk gewoon een Pro-ject platenspeler. Veel onderdelen zijn in de platenspelers komen uit dezelfde fabriek. Maar dat is een ander verhaal.

Luisteren

Ik gebruik eigenlijk altijd Adele als een referentie. Dan heb ik een punt vanwaar uit ik verder kan beoordelen. Ik gebruik Adele altijd en bij elke test. Daar mag ze trots op zijn. Helaas nog nooit een kaartje of telefoontje van haar gehad. Jammer! Verder heb ik een tweetal nieuwe platen liggen waar ik erg benieuwd naar ben. Black Mountain en Minor Victories. Ook heb ik van tevoren door mijn collectie gesnuffeld, op zoek naar platen die perfect zouden zijn voor deze test. Michael Jackson met Thriller blijft een geldige Lp en van hoge kwaliteit. Deze heb ik dus ook meteen klaar gelegd.

Ik geef de Remton even de tijd om op te warmen. Even een paar plaatjes indraaien en dan kan het luisteren beginnen. De autist in mij begint, zoals elke test dus, met Adele. Het album 21. Ik laat de arm zakken en neem plaats. De bekende gitaar en drums van Rolling in the deep, rollen uit mijn speakers. Adele neemt het geheel over met haar sound. Nu heb ik Adele vaker gehoord. Ik heb het album High resolution gedownload, op cd en op Lp. Maar wat de Remton mij laat ervaren is indrukwekkend.  Heel indrukwekkend. De muziek klinkt als warme gouden honing, die in een rustig en ontspannen tempo over je trommelvlies wordt gegoten. Het is exact wat de High resolution versie niet is. De Remton laat het kenmerkende warme geluid van vinyl met verpletterende indruk de kamer in rollen. Maar op een heel ontspannen manier. Ik luister op deze heerlijk manier kant A van de Lp af. Af en toe vind ik het laag wat aangedikt over komen, echter valt dat in het niet door het warme karakter van de Remton. Misschien is warm niet de perfecte omschrijving, maar de komt wel dichtbij het gevoel wat ik ervan krijg. Het is meer het echte authentieke vinyl geluid wat goed te onderscheiden is. En dat is een stukje onderscheidend vermogen van de Remton.

Als ik nu even het vergelijk maak met de standaard phono stage die in de Yamaha zit, haal je met de Remton elke klank uit de groef. Waar Adele echt de blues en soul sound heeft, maak ik de overstap naar Black Mountain. Moeilijk te omschrijven wat voor soort muziek dit is. Psychedelica, acid rock met een underground sound. De elektrische gitaren in Mothers of the sun, hoor je niet. Die voel je. De drang om het volume omhoog te gooien, wint het dan ook direct. Minor Victories is aanzetten, zitten en genieten. Dikke punt!

Oud en versleten?

Met oude vinyl platen weet de Remton 8382 heel goed raad. Ik zei het al eerder, het warme geluid van vinyl, komt voor de Remton op de eerste plaats. Juist om die reden, luisteren we zo graag naar vinyl. Wat dat betreft slaat de Remton 8382 de spijker op zijn kop. Door het warme geluid van vinyl heb ik een lichte voorkeur naar Soul. Voor wat betreft Michael Jackson, die heeft in tijden niet zo levendig geklonken. Luisteren en stil blijven zitten is een lastige uitdaging. Het geluid is authentiek en smeuïg. Het klinkt heerlijk! 

Zodra ik driftig door mijn collectie ga snuffelen, om te kijken hoe goed een bepaalde plaat in deze opstelling zou klinken, dan weet ik dat ik weer iets moois in huis heb gekregen.

Barry White, Ray Charles, Miles Davis en Gladys Knight & the Pips. Ze klinken stuk voor stuk als vloeibare gouden honing. Terwijl het relatief oud vinyl is en ik zeker wat plopjes en kraakjes hoor, weet de Remton echt alle audio uit de groef te trekken.  Ik vraag mij steeds meer af; “Waarom willen we zo graag High Res audio, als er zoveel diepte in vinyl zit?”

Conclusie

Als vinyl een passie is, dan is de Remton 8382 de kers op slagroom. Laat je niet misleiden door uiterlijk van twee metalen kastjes en dan ook nog eens buizen die er uitsteken. Hier zit serieus denkwerk achter. Alles op en rond de Remton 8382 heeft als doel; kwalitatieve audio weergave. De warme klanken die de Remton uit de vinyl platen tovert, klinken zoals eerder benoemd als vloeibare gouden honing. Het werkt verslavend, ik kan ernaar blijven luisteren. Als je een echte vinyl liefhebber bent, is de Remton perfect om alles uit de platencollectie te halen. Een juiste investering voor een hoop audio genot.

MERK

EDITORS' CHOICE