ARTIKELOnkyo

Dit maakt de av-receiver het middelpunt van streamen in huis

De woonkamer onderdompelen in rijk surround-geluid hoeft geen enorme apparaten te vereisen. MediaMarkt en Pioneer hebben ons de Onkyo TX-L50 en TX-L20 ter beschikking gesteld om dat te bewijzen. De apparaten zitten in een slanke verpakking, en bieden toch alle hedendaagse functies zoals muziek streamingdiensten, AirPlay of Google Cast.

De centrale audio-oplossing

Digitale televisie, Blu-ray-speler, spelconsole, streamingdiensten voor muziek… We hebben steeds meer bronnen, en bij elke bron willen we het best mogelijke geluid. Een sterke, centrale oplossing, die flexibel kan inspelen op jouw noden is dan ook absoluut aan te raden. Een AV-receiver zoals de Onkyo TX-L50 of TX-L20 is hiervoor de ideale oplossing. Je installeert hem bij je bronnen, die je er allemaal op aansluit, Een kabel volstaat om hem met je televisie te verbinden, dat maakt installatie een pak netter. Zoals het een modern apparaat betaamt, is hij aangesloten op je thuisnetwerk en levert hij allerlei streaming-mogelijkheden en zelfs multiroom-audio. De luidsprekers kies je volledig zelf, zo ga je voor een volledige gepersonaliseerde oplossing.

Surround of stereo?

Ben je vooral een filmfan dan is surround-geluid een absolute aanrader, en kies je voor de Onkyo TX-L50. Een typische surround-opstelling vereist zes luidsprekers: twee vooraan die instaan voor de stereo weergave, een centrale luidspreker vooraan die de dialogen voor zich neemt, twee surround-speakers achteraan die voor omgevingsgeluid zorgen en een subwoofer die een krachtige basondersteuning garandeert. We spreken dan van een 5.1-opstelling. Uiteraard kan je ook van stereo-geluid genieten met deze opstelling, of de TX-L50 kan het stereosignaal uitbreiden naar een surround-signaal.

Ben je eerder een muziek-fan, of wil je het aantal luidsprekers beperken, kies dan voor een stereo-installatie met de Onkyo TX-L20. Ook die kan uitgebreid worden met een actieve subwoofer, zodat je luidsprekers van een bescheiden maat kan kiezen zonder je krachtige basweergave op te geven.

Luidsprekers

Een van de belangrijkste redenen om voor een AV-receiver te kiezen is de vrijheid om eigen luidsprekers te kiezen. De Onkyo receivers zijn geschikt voor een brede selectie luidsprekers. Heb je al een paar fantastische speakers in huis, dan kan je die gewoon gebruiken. Ben je in de markt voor een nieuwe set, dan kan je kiezen wat perfect bij je interieur en/of klankpreferentie past.

Surround bronnen

Of je nu dvd, Blu-ray, Ultra HD Blu-ray bekijkt, surround-soundtracks vinden we op al deze bronnen terug. Maar er is meer, films op aanvraag, digitale televisie, je spelconsole, ook al deze bronnen kunnen surround-sound gebruiken. En surround bestaat in heel wat verschillende formaten, die je AV-receiver allemaal moet begrijpen. Geen probleem voor de Onkyo TX-L50 en TX-L20. Van klassieke Dolby Surround of DTS die we op dvd vinden tot DTS HD Master Audio en Dolby True HD, de lossless formaten die je op een (Ultra HD) Blu-ray vindt, hij kan er perfect mee overweg.

Muziek streamen

Muziekfans zijn de voorbije jaren flink verwend. Het steeds groeiende aanbod van streamingdiensten zorgt er voor dat je niet alleen naar je cd-collectie moet luisteren, maar laat je onbeperkt proeven van nieuwe artiesten en genres. En van die muziek wil je uiteraard ook genieten op je AV-receiver. De TX L-50 en TX-L20 bieden je een ruime keuze dankzij ingebouwde ondersteuning voor Spotify, Deezer en Tidal. Zelfs als je andere muziekdiensten wenst te gebruiken kunnen deze Onkyo’s je helpen. Via Google Cast, Airplay of Bluetooth kan je vanop je mobiel apparaat of computer bijna elke muziekdienst koppelen aan je geluidsinstallatie. 

Ultra HD tv en HDR

Let bij de keuze van je AV-receiver goed op de versie van de HDMI-aansluitingen, zeker als je een Ultra HD tv hebt en van de nieuwe High Dynamic Range beelden wil genieten. De HDMI-aansluitingen van de TX-L50 en TX-L20 zijn versie 2.0a, en ondersteunen HDCP 2.2 (de vereiste kopieerbeveiliging), zodat je van de best mogelijke beeldkwaliteit geniet.

Hi-res audio

Muziekliefhebbers die enkel met het beste voldoening nemen, hebben een stel eigen eisen voor hun muziekinstallatie. Daarom ondersteunen deze Onkyo receivers dvd-audio en SACD bijvoorbeeld. Heb je een collectie muziekbestanden in Hi-Res audioformaat? Die kan je uiteraard afspelen, via USB, netwerk of via HDMI. De TX-L50 en TX-L20 kunnen overweg met DSD en lossless formaten zoals FLAC en ALAC, zelfs met 192 kHz en 24 bit.

Multiroom

Van muziek genieten doe je niet enkel in de woonkamer. In de keuken, bureau of slaapkamer wil je net zo goed genieten van je favoriete deuntjes. Daarom zijn de AV-receivers van Onkyo uitgerust met FireConnect by BlackFire zodat je hun geweldige klank mee in kunt zetten in je multiroom oplossing. Alle muziekbronnen die je speelt op de AV-receiver kunnen draadloos afgespeeld worden op de andere onderdelen van je multiroom-systeem. Een goed ontworpen smartphone-app laat je toe om alles eenvoudig te configureren en controleren.

Slank design, stevig geluid

Een efficiënte digitale versterker past perfect in een slanke behuizing. Zo ontsieren de TX-L50 of TX-L20 je woonkamer niet en nemen ze handig plaats tussen al je bron-apparaten. Na de eenvoudige installatie, pas je met behulp van de bijgeleverde microfoon de klank perfect aan aan de akoestische eigenschappen van de kamer. Deze AV-receivers zijn aangesloten op je thuisnetwerk, en je kunt ze bedienen met behulp van een app op je smartphone of tablet. Superhandig om door al je muziekbronnen te bladeren.

EDITORS' CHOICE