Ervaring: Bowers & Wilkins CCM en CWM Cinema 7

Luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins timmert meer en meer aan de weg met haar nieuwe in-wall en in-ceiling luidspreker-productrange. Met de introductie van de CCM Cinema 7 en de CWM Cinema 7 lijken de Britten een sterke troef in handen te hebben om menig muur en plafond in een ware wall of sound om te toveren.

Begin dit jaar rapporteerden we in het januari nummer al over de introductie van de nieuwe speaker-range van Bowers & Wilkins op het gebied van inbouwluidsprekers. Tijdens de ISE Amsterdam wist het Britse merk een indrukwekkende show neer te zetten met haar nieuwe producten. In samenwerking met het Nederlandse bedrijf Mutrox werd in de RAI Amsterdam een volledig akoestisch verantwoorde high-end geluidsstudio neergezet. Een betere manier om je nieuwe producten in de picture te zetten lijkt ons bijna niet mogelijk. Dat was ook de reden voor Home Emotion om de nieuwe CCM Cinema 7 en de CWM Cinema 7 een nadere kennismaking te laten maken. En waar zou dat nou beter kunnen dan bij de akoestische specialisten van Mutrox in Numansdorp?

Een eeuwige discussie

Uitgerekend net nu de Britse speakerbouwer dit jubileumjaar (50 jaar bestaan!) met de nieuwe 800 D3 speaker komt, gaan wij juist eens kijken bij de divisie die zich bezighoudt met inbouwluidsprekers. De Bowers & Wilkins 800 D3 mag je wel een behoorlijk expressieve verschijning noemen in luidsprekerland. Velen roemen het design van de speaker, maar we moeten eerlijk zijn: er zijn ook mensen die gruwen bij zulke grote speakers. De aanwezigheid van speakers in de woonkamer van welk opvallend (groot) formaat dan ook, blijft een eeuwige discussie in menig huishouden. Dat onderkent ook Bowers & Wilkins al langere tijd. En juist ook voor deze doelgroep, die figuurlijk gesproken het liefst de klankkasten achter het behang zouden willen plakken, is er steeds meer moois verkrijgbaar. Zonder dat je hoeft in te boeten op de kwaliteit van het geluid. De Britten hebben inmiddels een mooie range opgebouwd op het gebied van in-wall luidsprekers. Daar komt met de CCM Cinema 7 en de CWM Cinema 7 wat ons betreft een erg interessante uitbreiding bij.

Bowers & Wilkins en Mutrox

Eerst gaan we nog even terug naar de samenwerking tussen Bowers & Wilkins en Mutrox. Het verhaal over het ontstaan daarvan is te mooi om hier niet even te vermelden. De mensen van Mutrox hadden een cinema gebouwd bij Guerrilla Games, het gerenommeerde gamersdesignbedrijf in Amsterdam. Voor de speakers gebruikten zij daarbij de CI700 van Bowers & Wilkins, zonder dat de Britten daar vanaf wisten. Vervolgens verscheen over de gamers try out studio van Guerrilla Games een verhaal in Home Emotion. Dat artikel kregen de jongens van Bowers & Wilkins onder ogen. Marketingmanager van de Benelux Bas van Oosten, zelf toevallig ook wonende in Numansdorp, heeft daarna contact opgenomen met Mutrox. Om een lang verhaal niet nog langer te maken: hieruit is uiteindelijk een intensieve samenwerking ontstaan tussen de Engelse geluidsmakers en de Nederlandse specialisten op het gebied van akoestiek, Mutrox. En dat is de reden waarom we nu in Numansdorp afgesproken hebben. In het gebouw van Mutrox krijgen we een rondleiding langs de toepassingen van de inwall-speakers en voert Custom System Integration Manager Johan Katgert het woord over de nieuwe producten.

CCM Cinema 7

We beginnen met de CCM Cinema 7. “De CCM Cinema 7 is een omlaag gerichte plafondspeaker, waarvan de drivers in een hoek van het montageoppervlak staan, zodat ze naar de luisteraar kunnen worden gericht”, zo vertelt Johan. “Deze speaker kan in stereo worden gebruikt of als plafondluidspreker in een surround opstelling. De speaker bevat een 25 mm Nautilus™ tweeter in bolvormige aluminium behuizing. Daaronder of -achter, hoe je het ook wil noemen, zit een 180 mm, blauwe kevlar conus voor het midden bereik en het laag”, vervolgt Johan. De conus is in donkerblauw uitgevoerd. Bewust een onopvallende kleur. Johan: “Ja, die moet vooral niet door het beschermdoek of gril ervoor heen schijnen, dat zou natuurlijk een merkwaardig en vooral niet fraai gezicht zijn.” Er is goed over nagedacht, dat blijkt nog meer bij het montagesysteem. De speaker zelf wordt pas gemonteerd in het plafond, nadat eerst een frame geplaatst is in datzelfde plafond. Johan: “Klopt. Dat werkt veel praktischer. Voel maar eens hoe zwaar deze speaker met frame en al weegt. Door te ontkoppelen maken we het de monteurs een stuk gemakkelijker.” Na bevestiging van het frame wordt vervolgens de speaker via een gepatenteerd indraaisysteem (met de fraaie benaming “QuickDogs™ fixing method”) eenvoudig bevestigd. De speaker kan een versterker aan van 25 tot 150 Watt. Door de hellingshoek van 15 graden kan de speaker altijd in de juiste positie van luisteraar (eronder) gepositioneerd worden en is daarmee uitermate geschikt om gebruikt te worden in de huidige audio 3D formats, Auro-3D, Dolby Atmos en DTS-X. De speakers hebben trouwens een diepte van net geen dertien centimeter.

CWM Cinema 7

De CWM Cinema 7 is wellicht voor de thuiscinema-gebruiker nog interessanter, maar ook voor de muziek-

liefhebber in het algemeen. Hier komt het verhaal van het volledig en discreet wegwerken van zichtbare audio-elementen optimaal naar voren. Wil je geen luidsprekers meer zien in je woonkamer of cinema-ruimte? Dan moet je zeker de CWM Cinema eens gezien en gehoord hebben. Nou ja, de term ‘gezien’ is hier dubieus, want het gaat er hier vooral om wat je niet meer ziet. Laten we het principe eens in grote lijnen uitleggen. Met de CWM Cinema 7 creëer je je eigen wall of sound thuis. Het is in feite een kwalitatieve oplossing voor de wand voor een audiofiele stereo weergave of surround beleving. En daar hebben ze bij Bowers & Wilkins nou echt eens goed over nagedacht. Johan: “Kijk naar de praktijk bij de film- en muziekliefhebbers thuis. Steeds grotere televisieschermen met steeds dunner geluid zoals wij dat dan noemen. De tv zelf produceert nauwelijks nog geluid van enige kwaliteit. Soundbars nemen dat steeds vaker over. Of de (grote) speakers van de audio-installatie, die ook ergens in dezelfde kamer staan. Surround geluid komt ook steeds meer onder druk: veel mensen willen niet overal speakers hebben staan met bijbehorende -voor het zicht- storende bekabeling.

SoundFrame

Om bij het tv kijken toch een ultiem geluid te krijgen zonder dat er speakers in het zicht geplaatst worden, hebben Mutrox en Bowers & Wilkins nu het SoundFrame ontwikkeld rondom de nieuwe Cinema 7 luidsprekers. Een kant en klaar afgewerkte wandmodule waarbij de speakers volledig uit het zicht zijn geplaatst. En, nog veel belangrijker: er hoeft dan ook geen hakwerk in de muur te worden verricht! In een uur tijd hang je het SoundFrame aan de wand, wanneer de kabels al in de muur zijn gefreesd. Je hebt nu de beschikking over stereo met centerspeaker en met zelfs een subwoofer die in de lijst is verwerkt. Omdat het SoundFrame zelf de backbox is van de speakers, ervaart men die optimale geluidsreproductie waar Bowers & Wilkins al 50 jaar lang naar streeft.

De praktijk

In de showroom van Mutrox hebben ze een moderne woonkamer nagemaakt. Daar hebben ze natuurlijk gelijk ook de akoestiek flink onder handen genomen middels absorptie panelen in de vorm van schilderijen en kunstwerken. Goede gordijnen en een behoorlijk vloerkleed leveren ook hun bijdrage. Je komt dus al binnen in een ruimte die veelbelovend is, om het zo maar even te typeren. Als we plaatsnemen op de bank zitten we frontaal tegenover een 70 inch tv-scherm, waar omheen het zo net besproken SoundFrame gebouwd is. Alles is volledig weggewerkt en geïntegreerd in een fraaie kast. De demonstratie die Johan vervolgens laat horen is meer dan indrukwekkend. Hoewel steeds onzichtbaarder, ziet de toekomst voor thuis cinema er weer wat mooier uit.

De dichtstbijzijnde dealer die de CWM Cinema 7 momenteel demonstratieklaar heeft is Living Cinema in Emmen. Deze dealer beschikt trouwens ook over een door Mutrox aangepaste ruimte met een volledige 7.1.4 Atmos setup!

MERK

EDITORS' CHOICE