In het eerste deel van mijn verhaal over deze bijzondere en grensverleggende producten (hier te lezen), heb ik door het afnemen van een tweetal interviews de achter-gronden, ideeën en denkbeelden van deze twee op zich totaal verschillende ondernemingen besproken. CH Precision met zijn historische en heroïsche Goldmund en vooruitstrevende Anagram Technologies ervaring en Wilson Benesch als voorstander en zeker ook pionier van het eerste uur als het aankomt op het gebruik van koolstofvezel in hun producten. In dit tweede deel zal de beschikbare ruimte worden ingenomen door een test van enkele van de meest recente ontwerpen. Producten waarbij ik net als u natuurlijk ontzettend benieuwd was of ze naast technologisch ook gehoormatig vernieuwend zouden zijn.
CH Precision
In overleg met Garmt van der Zel van importeur Audio Ingang, besluiten we voor deze test te kiezen voor een illuster viertal. Een combinatie waarbij de C1 D/A omzetter met streaming faciliteiten als zenuwcentrum zal dienen en twee ‘kleine’ A1 stereo eindversterkers in mono geschakeld voor de daadwerkelijke versterking zorg zullen dragen. Laatste kandidaat is de uiterst prestigieuze en vooral ook gewichtige D1 sacd/cd-speler. Dat lijkt misschien een vreemde en in dit geval dure keuze in een tijd waar streaming audio toepassingen grotendeels de scepter zijn gaan zwaaien. Maar voor de liefhebber van de nog immer ongeslagen ongecompliceerde bedieningseenvoud en vooral de typerende bezielende geluidskwaliteit van de verschillende audio discmedia, zijn dit soort topproducten nog steeds enorm smullen.
C1 ‘D/A controller’
Bij de kennismaking met CH Precision blijkt al snel dat deze producten tot de meest solide, gewichtige en qua opzet meest afwijkende audioproducten behoren die ik ooit heb getest. Hoewel de vormgeving zelf er weinig van weg heeft, doen de materiaalkeuze en bepaalde aspecten van de implementatie mij dan weer wel aan het eveneens Zwitserse top high-end merk Soulution denken. Ook bij CH Precision oogt de behuizing van dik en prachtig bewerkt aluminium (bijna) als één geheel, is de prijsstelling per apparaat vergelijkbaar en ligt de ontwerpnadruk op een bijna schier eindeloze (voedings-)stabiliteit en zo groot mogelijke bandbreedte bij een zo kort mogelijke stijgtijd.
Vervolgens scheiden de wegen van beide ondernemingen en blijkt de verdere gedachtegang achter beide merken toch structureel anders te zijn. Anders qua verdere ontwerpmethodiek, anders qua mogelijkheden en anders qua muzikale benadering. Ondanks een eerdere kennismaking op verschillende beurzen, slik ik toch even als ik samen met Garmt de 24 kg zware C1 uit de doos til. Niets geen dun plaatwerk, speling op bedieningsorganen, zichtbare schroeven of andere imperfecties, maar een sober vormgegeven apparaat dat uit één blok massief aluminium vervaardigd lijkt. De afmetingen zijn met 44 cm breed, 12 cm hoog en 44 cm diep redelijk modaal voor een serieus audiocomponent te noemen. Het fraai gewelfde front met slechts één grote 2-delige draai/drukregelaar en een groot AMOLED display oogt door het verder ontbreken van bedieningsorganen bijzonder evenwichtig en opgeruimd. Mooi en subtiel detail is dat het tweede pootje van de ‘H’ van CH Precision een rode LED blijkt te bevatten die de bedrijfsstatus aangeeft. Door middel van draaien, drukken en/of een combinatie daarvan, kan het leeuwendeel van de (display-) mogelijkheden van dit bijzonder uitgebreide apparaat worden ingesteld.
Het enorme aantal mogelijkheden komt naast de modulair te configureren achterzijde vooral naar voren wanneer ik de menustructuren op het apparaat of de speciaal ontwikkelde ‘App’ (alleen Android) doorloop. Omdat ik hier in huis alleen maar Apple producten heb draaien, is Garmt zo vriendelijk om mij voor deze test tijdelijk van een Samsung (Android) tablet te voorzien. Daarmee gaat er pas echt een wereld open voor mij als eigenaar van conventionele high-end producten! Want naast configuratie van de op het display getoonde informatie en het benoemen van de aanwezige bronnen, kunnen er ook nog heel veel andere zaken worden ingesteld. Maar om dit verhaal niet onnodig te ‘vervuilen’, verwijs ik u graag naar het eerste deel van dit artikel, waar uitgebreid op alle mogelijkheden wordt ingegaan.
Zoals gezegd kan de C1 ook met de draai/drukknop met ring aan de voorzijde worden bediend en wordt gelukkig ook nog een zeer kleine, maar wel heel solide en gewichtige afstandsbediening voor de meest basale functies meegeleverd. Mooi detail is dat dit kleinood aan de onderzijde met vilt is bekleed en inwendig van een magneet is voorzien. Daarmee kan hij keurig netjes tegen een zijkant van de C1 worden ‘geplakt’ en raak je hem ook niet snel kwijt. Eenvoudig maar doordacht vind ik tenslotte de slimme mechanische ontkoppeling die in ieder CH Precision product aanwezig is. Door slim weggewerkte, uitdraaibare spikes, biedt het merk haar klanten de mogelijkheid om meerdere apparaten klankmatig uitgekiend op elkaar te stapelen. Niet alleen wordt hierdoor een optimale mechanische koppeling bereikt, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit. Slim en praktisch!
A1 stereo eindversterker
In de volgende twee dozen zitten de beide A1 stereo eindversterkers en dat blijken ware wolven in schaapskleren te zijn. Niet dat ze er zo anders uitzien dan de DAC, maar het gewicht van 24 kg is nu dramatisch opgelopen naar (een rugtechnisch gevaarlijke) 43 kg! Net als de C1 is ook de A1 stereo eindversterker weer een toonbeeld van opgeruimdheid. Niet in het minst doordat naast het grote AMOLED display enkel maar een vijftal zeer kleine ronde druktoetsen zichtbaar zijn. Hoewel je feitelijk bij een gekoppeld CH Precision systeem nooit functies op de apparaten zelf hoeft te bedienen, is het toch fijn om te weten dat dat wel mogelijk is. De A1 kan op tal van wijzen worden ingezet: van ‘normale’ stereo eindversterker, tot bi-amp (zowel passief als actief), gebrugd of mono (met dubbele voeding) geconfigureerd. Om maximale controle en grip op de Wilson Benesch A.C.T. One Evolution te hebben, zijn voor deze test de A1’s gebrugd ingezet. Het grote voordeel hiervan is dat het ogenschijnlijk schamele’ vermogen van 2 x 100 Watt bij 8 Ohm stijgt naar 1 x 350 Watt. Maar laat u vooral niet op het verkeerde been zetten door deze statische gegevens, want in de praktijktest heb ik ervaren dat de A1 in welke configuratie ook tot de meest stabiele en krachtige eindversterkers behoort die ooit in mijn luisterruimte heeft mogen logeren!