REVIEWCH Precision

Pagina 3: Conclusie

Extreme stroomleverantie

Maar hoe krachtig, egaal en stabiel de kwaliteiten van deze CH Precision componenten werkelijk zijn, blijkt al snel wanneer ik tijdens de testperiode de indrukwekkend goede YG Carmel II luidsprekers op bezoek krijg. Want waar mijn Masters of de A.C.T. One Evolution ‘slechts’ 140 Watt in pieken bij bepaalde zeer dynamische muziek (Het nummer Amuseum van James Newton Howard & Friends - Sheffield Lab CD 23) dissipeerden, bleken de YG’s hier maar liefst een extreme 1.200 Watt op te slokken! Ai, dat is heftig en een bijzonder knappe prestatie dat de in brug geschakelde A1 eindversterkers met hun gespecificeerde 350 Watt aan 8 Ohm vermogen tot zulke extreme onvervormde(!) pieken in staat blijken te zijn. Net nu u zich waarschijnlijk afvraagt of ik misschien gek ben geworden om zo extreem luid te draaien, kan ik u zeggen dat het hier om enkele extreme pieken ging en de muziek zelf nog niet eens als bovenmatig luid werd ervaren! Maar gelukkig is de weergave van deze versterkers zo veel meer dan alleen maar spierballenwerk! Door de linie raken ze van geen enkel genre, dynamieksprong, luide of zachte passage hoe extreem ook van de wijs of onder de indruk en zou ik de totale signatuur omschrijven als ‘snel’ transistorrealisme zonder opsmuk en zonder valse accenten.

Het grappige is dat veel mensen denken dat ‘snelle’ versterkers heel analytisch, dun of zelfs schril klinken. Niet muzikaal dus. Maar in de praktijk is het tegenovergestelde vaak waar. Wie de laatste generatie van Spectral Audio, Soulution of Constellation Audio hoort, zal samen met deze CH Precision modellen beseffen dat eigenlijk juist van het omgekeerde sprake is. Het geluid wordt er namelijk vloeiender, zachter, informatiever en vooral accurater van! Waar de verwarring vandaan kan komen, is het feit dat al deze merken - ondanks ieders eigen klanksignatuur - op een bepaalde manier heel neutraal klinken. Dus geen extra vet, vervaging, ‘opblazen’ of overdrijven van (boven)harmonischen. Absoluut gezien klinkt zeker de laatste generatie Spectral Audio versterkers tonaal wat meer verzadigd met een mooie een aanstekelijke combinatie van ambiance en muzikaal realisme.

Ook de nieuwste Soulution producten zijn rijker en krachtiger afgestemd dan hun voorgangers, met als hun hoogtepunt een extreme laagdefinitie en een weergave die ongeacht welk volumeniveau dan ook, nooit ongewenst verandert. Constellation Audio tapt het tenslotte weer uit een heel ander vaatje en combineert een opmerkelijke zachtheid met een extreme mate aan verfijning en zeer luchtige ambiance weergave. Bij CH Precision komen vooral aspecten als nuchterheid, eindeloos gemak, bijna ongelimiteerde dynamische contrasten zonder ook maar enige overdrijving en een natuurlijke directe vorm van communiceren naar voren. Hoewel ieder van bovengenoemde merken zijn eigen positieve speerpunten heeft, biedt CH Precision met de hier besproken producten wel een erg mooi totaalpakket aan. Samen met de super degelijke constructie en de bijna onbeperkte inregelmogelijkheden, staat hier een merk voor mij wat bij de voorhoedelopers in het absolute topsegment behoort. Niet slecht voor zo’n relatief jong merk!

C1 versus D1

Voor mijzelf bijzonder interessant is de ‘strijd’ tussen de twee media. Oftewel discweergave versus streaming audio. Zoals min of meer verwacht in deze prijsklasse hoor ik meteen de enorme rust en stabiliteit die ik ook bij de huiseigen top Esoteric spelers waarneem. Je hoort gewoon dat er enorm veel zorg aan de uitlezing is besteed en dat de dataverwerking het daardoor veel gemakkelijker krijgt. In de muzikale praktijk hoor je met de D1 vooral een hele mooie egale tonale balans zonder storende dissonanten en met mooie volle en krachtige klankkleuren. Het stereobeeld staat daarbij rotsvast en uitermate stabiel voor- achter en buiten de luidsprekers. Wanneer ik vervolgens precies dezelfde muziek stream, wordt de presentatie meteen op subtiele wijze anders. Je zou het meer fijnmazig en schoon kunnen noemen, maar het is absoluut gezien ook wat minder groots, iets minder kleurrijk en voor mijn beleving ook een tikje meer afstandelijk. Kwalitatief is het niet echt minder, maar uiteindelijk gaat mijn voorkeur ook hier weer naar fysieke discweergave

Luisteren Wilson Benesch

In dit tweede en tevens laatste luistergedeelte kunt u kennismaken met de prachtig vormgegeven Wilson Benesch A.C.T. One Evolution. Prachtig in de zin dat wanneer we deze schoonheden eenmaal met vereende krachten mijn luisterruimte hebben indragen, ik een gevoel van onbeschaamde hebzucht niet kan onderdrukken. Wauw, wat zien deze luidsprekers er werkelijk prachtig uit zeg! Precies (voor mij) het juiste materiaalgebruik in combinatie met afmetingen en een vormgeving die mijns inziens perfect passen bij een paar luidsprekers van 28.500 euro per paar. Niet goedkoop, maar daar krijg je net als bij CH Precision wel weer veel voor terug. De A.C.T. One Evolution is hier naast CH Precision met een hele reeks aan topversterkers beluisterd (Accuphase, T+A HV serie, Constellation Audio en Zanden). En hoewel daar uiteraard soms zelfs grote verschillen tussen zaten, bleven de globale indrukken van deze Wilson Benesch toch opmerkelijk gelijk.

Het eerste wat mij bij dit model ten opzichte van zijn voorgangers en andere WB modellen opvalt, is de veel grotere kracht en ‘drive’ in met name het laag en middenlaag en een veel ‘zachter’ gepresenteerd hoog. Waar de oudere generaties soms nog wel eens als ietwat statisch en minder betrokken konden worden getypeerd, is daar bij de One Evolution geen sprake meer van. Je kunt ook anders zeggen dat het model veel meer muziek georiënteerd is. In plaats van er op een bepaalde afstand naar te luisteren, zit je er nu veel meer in en is de betrokkenheid groter. Een punt van gewenning vind ik zelf het wat bedeesd overkomende hoogbereik. Niet dat het terughoudend of zelfs als ‘dof’ kan worden getypeerd, maar de hoogweergave is zacht van karakter en volledig gespeend van hardheid of valse accenten. Wanneer daarbij het duidelijk voller gepresenteerde middenlaag bij wordt opgeteld, ontstaat er een weergave die het Amerikaanse collega blad The Absolute Sound zo treffend een ‘bottom up’ weergave noemt. Oftewel een weergave die eerder volbloedig en rijk is georiënteerd dan schril, dun of kaal.

Toch slaat het nooit door als kleuring en ligt het in basis dicht bij het type weergave dat je ook in concertzalen op bepaalde plaatsen kunt waarnemen. Hier de typerende audiofiele parameters aan hangen heeft dit keer door de bijna 1:1 schaalgrootte en de gloedvolle live-beleving gewoon te weinig zin. Alles is aanwezig en alles is in balans. Precies zoals het eigenlijk hoort maar zelden met hifi wordt ervaren. Als laatste illustreert de door mij zeer gewaardeerde hedendaagse Amerikaanse componist David Maslanka met Garden of Dreams (Reference Recordings RR-108), hoe ik de A.C.T. One Evolution qua muziek zou willen omschrijven. Garden of Dreams staat vol met mysterieuze en vol zoete beloften aanrollende muziek. De muziek komt uit het niets, kan enorm gelaagd en triomfantelijk zijn, om daarna weer in stilte te eindigen. De klankkleuren van dit album, het enorme stereobeeld en de spannende sfeer, zitten zeker ook in de combinatie CH Precision en de A.C.T. One Evolution. Samen zijn ze ronduit schitterend en dit is hoe high end muziekweergave hoort te klinken. Alle techniek vergetend en één met de muziek.

Conclusie

Een erg kostbare set die bij de duurste behoort die ik in mijn ruimte tot op heden heb mogen ontvangen. Maar het is ook een werkelijk topsysteem dat nergens een steek laat vallen en vooral heel veel raakvlakken met echte muziek heeft. Het mooie daarbij is dat ook de theoretische achtergronden dit keer prachtig overeenkomen met de keiharde praktijk. Dus zowel de drie CH Precision componenten als de Wilson Benesch A.C.T. One Evolution delen een duidelijke visie. Bij het ontwerp een zeer gedegen en uitgerijpte basis, die door veel kennis en kunde uiteindelijk tot een volstrekt natuurlijk en vanzelfsprekend geheel is samengesmeed. In de beginfase was ik nog veel bezig alle mogelijkheden te ontdekken (zo is de verhouding tussen lokale en globale terugkoppeling van de eindversterkers in te stellen en voor mij gaf 0% tegenkoppeling uiteindelijk het meest natuurlijke resultaat), maar gaandeweg de test merkte ik dat ik mij steeds meer kon ontspannen om mij tenslotte volledig over te geven aan het geweldig mooie scala aan muzikale zeggingskracht en grandeur.

Nogmaals is het totaalbedrag behoorlijk hoog en kunt u ook voor minder geld muzikaal bevredigende producten vinden. Maar zoekt u zowel technologische, technische als muzikale perfectie in één compleet totaalpakket, dan scoort dit systeem enorm hoog.

Ondanks het kwaliteitsstreven is het mooiste van alles misschien wel dat zowel Wilson Benesch als CH Precision hun heerlijk nuchtere inslag zijn blijven houden. Dus prachtig gebouwde spullen met een echte diepgaande visie, maar zonder de ‘valse’ (commerciële) bling bling die zo veel andere merken helaas steeds vaker typeert.

Prijzen

CH Precision D1 SACD/CD drive v.a. € 30.674,-
CH Precision C1 Voorversterker/DAC/streamer v.a. € 24.866,-
CH Precision A1 stereo eindversterker v.a. € 28.072,-
Wilson Benesch A.C.T. One Evolution per paar € 28.500,-  

MERK

EDITORS' CHOICE