Het ‘Slice of Living’ design ziet er ook op XD80 erg goed uit. Het fijne kader, met de zilverkleurige accentlijn aan de zijkant illustreert nogmaals dat je ook in deze prijscategorie mooie toestellen kan vinden. De centrale voetplaat is een soliede steun, zonder het design een zwaarder uitzicht te geven. Alleen jammer dat dit geen draaivoet is. De XD80 ziet er met zijn slank profiel, hij is maar 44 mm dik onderaan, ongetwijfeld knap uit aan de muur.
Een HDMI-ingang, de Scart-ingang en de optische digitale audio-uitgang staan achteraan. Alle andere aansluitingen staan aan de zijkant, waaronder drie HDMI-ingangen en drie UBS-aansluitingen. Enkel HDMI 2 en 3 kunnen gebruikt worden voor Ultra HD bronnen, voor de beste resultaten configureer je ze dan in de instellingen (External Inputs, HDMI Signal format) op ‘Enhanced Format’.
Opgelet, het toestel gebruikt een extern voedingsblok, dat meet ongeveer 190x75x35 mm³. Het is vrij groot, afhankelijk van hoe en waar je de tv plaatst, moet je daar wat extra ruimte voor voorzien.
Android TV
De XD80, die pas dit najaar geïntroduceerd is, draait net zoals het topmodel, de ZD9, op Android 6 (Marshmallow). Het toestel deelt ook het hardwareplatform met de ZD9, hij gebruikt een Mediatek MT5891, met een quad-core ARM Cortex-A53, Mali-T680 GPU, 2GB RAM en 15GB interne opslag. We kunnen onze ervaringen van de ZD9 dus perfect overnemen. Android loopt vlotter, maar het blijft een te kleine verbetering. In deze prijscategorie vinden we dat iets makkelijker te accepteren dan bij de ZD9.
Het beste onderdeel is Sony’s eigen ontwerp van de ‘Discovery’ balk, een menubalk die onderaan het scherm verschijnt en je snel en makkelijk toegang geeft tot allerlei functies, van tv tot apps, en ook rechtstreeks naar Netflix.
De afstandsbediening is in essentie dezelfde als de ZD9, alleen is ze iets minder luxueus uitgevoerd. Ook hier dezelfde voor-en nadelen. De layout is prima, maar de materiaalkeuze is minder. Het zachte rubberachtige materiaal en de knoppen die nauwelijks reliëf hebben, zorgen te regelmatig voor een foute toetsaanslag.